«Εμείς συνεχίζουμε για τις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και θα διεκδικήσουμε από τον κόσμο καθαρή εντολή, να διαλέξει ο κόσμος ποια Ελλάδα θέλει και πώς θα πάμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, επανέλαβε ότι «εμείς από την αρχή έχουμε πει ότι πιστεύουμε στην ανάγκη ισχυρών αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις σημαίνει και αυτοδύναμη Ελλάδα. Μέσα στο διεθνές περιβάλλον αστάθειας και μέσα στους κλυδωνισμούς που βλέπουμε να υφίστανται οι κυβερνήσεις σε άλλες ισχυρές χώρες αντιλαμβανόμαστε ακόμη περισσότερο την αξία μιας ξεκάθαρης πολιτικής, μιας στιβαρής διακυβέρνησης, μιας αποτελεσματικής και επαγγελματικής διαχείρισης των προβλημάτων».
Όπως ανέφερε, «εμείς συνεχίζουμε για τις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και θα διεκδικήσουμε από τον κόσμο καθαρή εντολή να διαλέξει ο κόσμος ποια Ελλάδα θέλει και πώς θα πάμε. Όμως υπάρχουν δύο πράγματα: πρώτον η ανάγκη της σταθερότητας προβάλλει τώρα πολύ πιο έντονη και πιο απαιτητική και πιο επιτακτική απ' ό,τι προηγουμένως. Αυτό δεν μπορεί να το προσπεράσει κανείς. Υπάρχει και κάτι άλλο: ακούω δεξιά κι αριστερά από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τελείωσε ο Μητσοτάκης, καταρρέει η κυβέρνηση, απώλεσε την εμπιστοσύνης της,... Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν 9 μονάδες διαφορά τώρα πώς καταρρέει κάποιος αυτό είναι μια άλλης τάξης υπόθεση. Αναρωτιέμαι γιατί τόσο πολύ φοβούνται ένα εκλογικό σύστημα το οποίο θα δίνει στο πρώτο κόμμα τη δυνατότητα μιας πολύ σταθερής διακυβέρνησης, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι; Άρα εδώ ή κοροϊδεύουν τον κόσμο και υποκρίνονται και ξέρουν ότι η κοινωνία δεν πρόκειται να εμπιστευτεί κάτι διαφορετικό στους ταραγμένους καιρούς που είμαστε ή διαφορετικά προσπαθούν να δημιουργήσουν μία σύγχυση για να διατηρήσουν την πιθανότητα ακυβερνησίας, αστάθειας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, τίποτα από τα δύο δεν θα γίνει. Οι πολίτες στο τέλος της μέρας θα αποφασίσουν με βάση το πώς πρέπει να συνεχίσουμε στις συνθήκες τις πολύ ιδιαίτερες, τις πολύ δύσκολες που ζούμε στις μέρες μας».
Ζήτημα υποκλοπών
Για το ζήτημα των υποκλοπών, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως αυτό βρίσκεται αφενός στη Δικαιοσύνη και αφετέρου στα θεσμικά όργανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
«Εμείς έχουμε πει ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή προσδοκούμε δύο πράγματα: την πλήρη αποσαφήνιση της συγκεκριμένης υπόθεσης, της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Κυρίως όμως αυτό που επιζητούμε είναι προτάσεις για μια πολύ ουσιαστική θεσμική αντιμετώπιση ενός θέματος που η ισορροπία του είναι πολύ εύθραυστη», πρόσθεσε.
Για Τουρκία
Για τις ελληνοτουρκικές προκλήσεις, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό να μας παρασύρει σε μια ρητορική έντασης και σε μια πολιτική παραλογισμού σε ό,τι αφορά το στάτους στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο.
Τόνισε πως «η Ελλάδα με πολύ σταθερό, με πολύ αποτελεσματικό, με πολύ ουσιαστικό τρόπο και στο επίπεδο της διπλωματίας και στο επίπεδο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας ικανότητας όλο το προηγούμενο διάστημα έχει διαμορφώσει μία πραγματικότητα, που δεν κλονίζεται με τίποτα. Δεν κλονίζεται με τίποτα η ισχύς των διεθνών συμβάσεων και του διεθνούς δικαίου. Δεν κλονίζεται με τίποτα η επιχειρηματολογία της χώρας μας που αποδομεί βήμα βήμα, σε κάθε της έκφραση, τον παραλογισμό της τουρκικής πλευράς, τους ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, τη διαστρέβλωση της ιστορίας προκειμένου να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό της. Η Ελλάδα έχει και το πολιτικό βάθος και επαρκή αποτρεπτική ισχύ για να ανταπεξέλθει στην οποιαδήποτε πρόκληση, είτε αυτή είναι ρητορική, είτε οποιουδήποτε άλλου χαρακτήρα. Και αυτό είναι σαφές και στους συμμάχους μας και στην απέναντι πλευρά».
Σημείωσε ότι όλοι γνωρίζουν πως η χώρα μας είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δεν προκαλεί αλλά ταυτόχρονα είναι και ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα γιατί έχει το δίκαιο με το μέρος της, έχει την ιστορία με το μέρος μας,τις διμερείς και τις διεθνείς συμβάσεις με το μέρος της και είμαστε μία συμπαγής, αρραγής δημοκρατία, μία χώρα που έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μας αποτύπωμα και αυτό προκαλεί εκνευρισμό στην απέναντι πλευρά.
«Εμείς ήρεμα, σταθερά, ψύχραιμα προχωράμε στον δρόμο αυτό», πρόσθεσε.
Σχόλια αναγνωστών