Εντυπωσιασμένη από την πρόοδο που συντελείται στην πανεπιστημιακή έρευνα κάθε χρόνο και αποτυπώνεται στην παρουσίαση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στο πλαίσιο της παρουσίας των ΑΕΙ στην 86η ΔΕΘ, δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως.
Η κα Κεραμέως ξεναγήθηκε από πρυτάνεις, καθηγητές και φοιτητές στα εκθέματα των Πανεπιστημίων στον χώρο συνάντησης της εκπαιδευτικής κοινότητας AKADEMIA (περίπτερο 14).
Ξεκινώντας από τον εκθεσιακό χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), συνοδευόμενη από τους υφυπουργούς Άγγελο Συρίγο, Ζέττα Μακρή και τους γραμματείς του υπουργείου Παιδείας, η κα Κεραμέως ενημερώθηκε για το ερευνητικό έργο των πανεπιστημίων, τις διακρίσεις φοιτητικών ομάδων σε διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά και τις πρωτοβουλίες αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και διάχυσής τους στην κοινωνία και την οικονομία.
Οι φοιτητικές ομάδες αγωνιστικών οχημάτων της παρουσίασαν τα νέα εξελιγμένα μοντέλα, με τα οποία συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και στα οποία έχουν ενσωματώσει νέες τεχνολογίες και η κα Κεραμέως πρότεινε στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού τη διοργάνωση ενός εγχώριου πανεπιστημιακού αγώνα.
Όπως ανέφερε, «είναι εντυπωσιακή η πρόοδος που συντελείται -για παράδειγμα στα μονοθέσια, που γίνονται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Εδώ χτυπάνε οι ρυθμοί του μέλλοντος της χώρας επειδή ακριβώς εδώ είναι η νέα γενιά, εδώ είναι η γενιά που σε μερικά χρόνια θα οδηγήσει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Είχα τη χαρά να θαυμάσω τις δημιουργίες των πανεπιστημίων σε όλους τους τομείς, από πυραύλους και αυτοκίνητα, μέχρι την επίλυση του κύβου ρούμπικ με αλγόριθμο».
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην πολυθεματικότητα της παρουσίας του ΑΠΘ στην Έκθεση και τόνισε ότι τα επιτεύγματα που παρουσιάστηκαν «προέρχονται από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, ακόμη και από τις ανθρωπιστικές σπουδές».
Άνοιγμα σχολείων
Η κα Κεραμέως σε δηλώσεις της για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έκανε αναφορά στις αλλαγές που εισάγονται με την διεύρυνση του ωραρίου των ολοήμερων τμημάτων, τον διορισμό 25.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, τους εκπαιδευτικούς ομίλους, τον θεσμό των μεντόρων που θα καθοδηγούν τους νέους εκπαιδευτικούς, την εισαγωγή σημαντικών ψηφιακών εργαλείων και μία σημαντική προμήθεια εξοπλισμού ρομποτικής.
Σε ό,τι αφορά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τόνισε ότι «ξεκινάει με έναν νέο νόμο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι, έναν νόμο που δίνει πάρα πολλές δυνατότητες, όπως διπλά πτυχία, κοινά πτυχία, εσωτερικό Erasmus, αμειβόμενη πρακτική άσκηση, βιομηχανικά διδακτορικά».
Σχετικά με τα ζητήματα της πανεπιστημιακής ασφάλειας σημείωσε ότι «εδώ και τρία χρόνια έχουμε κινηθεί για την ουσιαστική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, με πρώτη ρύθμιση τον πρώτο νόμο που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια».
«Είναι πραγματικότητα πλέον, όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, να μπορούν να επέμβουν οι αρχές σε κάθε δημόσιο χώρο. Και χάρη σε αυτή τη ρύθμιση, οι αρχές της χώρας μας σε συνεργασία με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων έχουν καταφέρει και έχουν βάλει τέλος σε μία σειρά από καταλήψεις, οι οποίες χρόνιζαν και οι οποίες ήταν ένα πλήγμα για το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Περνάμε λοιπόν σε μία νέα σελίδα», σημείωσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών