Εξετάζεται η παραγραφή των προστίμων για όσους άνω των 60 ετών έκαναν τελικά το εμβόλιο, ανέφερε ο Θ. Πλεύρης
Στα επικαιροποιημένα εμβόλια, τις εγγραφές στον προσωπικό γιατρό, αλλά και την υποπαραλλαγή "Κένταυρος" της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού, με την οποία καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σημειώνοντας πως όσο είμαστε στην παραλλαγή Omicron δεν υπάρχει πρόβλημα.
Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, μετα τα οποία ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί σήμερα (14/9), υπογράμμισε πως "οι άνω των 60 και ευάλωτες ηλικιακές ομάδες έχουν σύσταση για να κάνουν το νέο εμβόλιο, ενώ η ηλικιακή ομάδα 30-60 ετών έχει τη δυνατότητα να κάνει το νέο εμβόλιο, σε συννενόηση με τον γιατρό. Η δόση με το νέο εμβόλιο μπορεί να γίνει στο τρίμηνο από την προηγούμενη δόση,".
Τόνισε δε, πως "όλα τα αμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση. Τα επικαιροποιημένα παρέχουν κάλυψη όχι μόνο από τη βαριά νόσηση, αλλά προστατεύουν ως ένα κομμάτι και προς τη μόλυνση".
Για ανεμβολιάστους υγειονομικούς
Αναφερόμενος στους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι "θα επιθυμούσα τα άτομα που δεν εμβολιάζονται γιατί δεν πιστεύουν στην επιστήμη, να μην παρέμεναν στο Εθνικό σύστημα Υγείας, όμως η γραμμή που ακολουθούμε είναι να επαναξιολογούμε σύμφωνα με την πορεία της πανδημίας".
Υπό εξέταση η παραγραφή των προστίμων
Για τους άνω των 60 ετών που έλαβαν πρόστιμο ως μη εμβολιασμένοι, ο υπουργός ανέφερε ότι εξετάζεται η παραγραφή για όσους τελικά έκαναν το εμβόλιο.
Προσωπικός γιατρός
Πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ενώ ήδη έχει εγγεγραμμένους 3.200 γιατρούς και όταν φτάσει στο 100% θα είναι αναγκαίοι περίπου 1600 γιατροί.
Όπως είπε, έχουν πραγματοποιηθεί 3.130.000 εγγραφές στον προσωπικό γιατρό, με το πρόβλημα των περιορισμένων επιλογών να υπάρχει στη Αττική και σε άλλες στοχευμένες περιοχές.
"Στην Αττική μπορεί να εγγραφει το 50% του γιατρού, άρα χρειάζονται περισσότεροι εγγεγραμμένοι ιατροί", σημείωσε.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι "για τη συνταγογράφηση και για να μην υπάρξει επιβάρυνση στη συμμετοχή, αρκεί να έχει εγγραφεί κάποιος σε προσωπικό γιατρό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μόνο ο συγκεκριμένος γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί".
"Προσαρμοζόμαστε καθώς υπάρχει ελευθερία κινήσεων στον πολίτη. Η πολιτεία εξασφαλίζει δωρεάν γιατρό σε όλους. Η μόνη υποχρέωση είναι η εγγραφή. Όπως κινείται ο θεσμός, σε 40 ημέρες δεν θα χρειαστεί να επιβληθεί κάποια κύρωση".
"Οι εγγραφές των πολιτών στον προσωπικό γιατρό σε μόλις 1 μήνα ξεπέρασαν τα 3.000.000 και οι γιατροί που συμμετέχουν στο θεσμό ξεπέρασαν τους 3.200. Για πρώτη φορά γίνεται στη χώρα πράξη ο δωρεάν γιατρός για τον κάθε πολίτη", σημείωσε σε σχετική του ανάρτηση στο Twitter ο Θ. Πλεύρης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών