Το ζήτημα που έχει ανακύψει είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης
Ωστόσο, το ζήτημα που πλέον έχει ανακύψει μέσα από την προσπάθεια της ενεργοποίησης του τουρκολυβικού μνημονίου από πλευρά Άγκυρας είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης.
Συζητήσεις ΥΠΕΞ-Μαξίμου για τα 12 ναυτικά μίλια
Το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές μεταξύ του Πρωθυπουργού και των επιτελικών στελεχών της ελληνικής διπλωματίας και όπως φαίνεται ιδιαίτερα ένθερμος να προχωρήσουμε στην επέκταση είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Το θέμα για το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι νέο. Έχει δοθεί εντολή να εξεταστούν τα τεχνικά του σημεία ήδη από το 2020 και σύμφωνα με τα δεδομένα, μπορεί μέχρι τέλους του έτους να είναι έτοιμη όλη η έκθεση.
Από εκεί και πέρα θα απομένει μόνο η πολιτική απόφαση του Πρωθυπουργού για την επέκταση.
Η επέκταση θα δώσει δημοσκοπική ώθηση στην κυβέρνηση μέσα στο 2023
Στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ωστόσο, υπάρχει ένας προβληματισμός ως προς το χρόνο που θα παρθεί η απόφαση.
Άλλοι θεωρούν ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης είναι ένα μεγάλο εθνικό γεγονός, αφού η χώρα μεγαλώνει τα σύνορά της, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις εκλογές που έρχονται μέσα στο 2023.
Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι μία τέτοια κίνηση θα έριχνε πολύ νερό στο μύλο της έντασης, την στιγμή, μάλιστα, που ούτε η Ε.Ε ούτε και οι ΗΠΑ έχουν ακυρώσει τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας.
Ο ΟΗΕ «ακύρωσε» το μνημόνιο
Αλλά και ο ίδιος ο ΟΗΕ – που πρόσφατα έλαβε μία από όπου για πρώτη φορά στο κείμενο γίνεται ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Επιφυλακτικότητα για την πραγματική πρόθεση Blinken και ΗΠΑ
Ωστόσο, κάποιοι ανησυχούν παράλληλα για την ερμηνεία της στάσης των ΗΠΑ. Μπορεί να έχουν «ακυρώσει» το εν λόγω μνημόνιο αλλά ο αμερικάνος ΥΠ.ΕΞ Antony Blinken στην πρόσφατη συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν αστάθεια στην περιοχή και ότι είναι υπέρ κάθε κίνησης Ελλάδας-Τουρκίας για διάλογο και καταλαγή… Συνεπώς, μία επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης σε αυτή τη φάση θα έριχνε λάδι στη φωτιά, εκτιμούν. Από την άλλη, όμως, μία τέτοια πράξη που είναι σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας θα έχει μία έγκριση από τον ΟΗΕ και τη Χάγη, ασχέτως της έντασης που θα δημιουργούσε.
Πολιτικό και επικοινωνιακό το θέμα των 12 μιλίων
Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό αλλά και επικοινωνιακό.
Ήδη, μάλιστα, κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει μία μικρή διάσταση μεταξύ Μαξίμου-ΥΠ.ΕΞ για το χρόνο αυτής της κίνησης, και παρουσιάζεται σε κάποιους κύκλους οτι ο «Δένδιας επιμένει για τώρα, αλλά ο Πρωθυπουργός το καθυστερεί». Μην ξεχνάμε ότι το θέμα έχει μπει στο δημόσιο λόγο και από τον Αλέξη Τσίπρα που έχει ζητήσει την επέκταση των χωρικών υδάτων σε όλο το Αιγαίο (!) αλλά και νότια της Κρήτης. Το έχουν ζητήσει και βουλευτές της συμπολίτευσης.
Το άγνωστο παρασκήνιο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων
Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, η Καθημερινή παρουσίασε το παρασκήνιο που υπήρξε μεταξύ Κοτζια-Καμμένου-Τσίπρα και του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων, το οποίο κατέληξε να στείλει ο τότε ΥΠ.ΕΞ τα διατάγματα για την επέκταση στον Προκόπη Παυλόπουλο αλλά να μην τα υπογράφει διότι ο Κοτζιάς τότε αποχωρούσε από την θέση του. Αλλά, σύμφωνα και με το παρασκήνιο στην Κουμουνδούρου, δεν έχουν ενθουσιαστεί όλοι οι σύντροφοι του Α.Τσίπρα με την θέση για την επέκταση των χωρικών υδάτων, μερικοί έχουν ενστάσεις.
Θα πρέπει να ενημερώσει Ε.Ε και Η.Π.Α πριν προβεί σε επέκταση
Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης πριν προβεί στην επέκταση θα θελήσει να ενημερώσει το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών αλλά και τις ΗΠΑ για αυτή τη κίνηση. Όπως επίσης, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρίσκεται alert και η στρατιωτική ηγεσία διότι κανείς δεν γνωρίζει ποια και ποιας έντασης θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών