Στην αποκάλυψη ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που θα προχωρήσουν σε νέα αποστολή στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία προέβη ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin. Πρόκειται πάντως για μια εξέλιξη για την οποία το ελληνικό υπουργείο Άμυνας δεν είχε ενημερώσει επισήμως.
3η φορά που μαθαίνουμε εκ των υστέρων για την αποστολή υλικού
Υπενθυμίζεται πως ανάλογη αποκάλυψη είχε κάνει ο επικεφαλής του Πενταγώνου και ο γερμανος καγκελάριος Sholz τον Μάιο του 2022, προκαλώντας έντονες πολιτικές αντιδράσεις, καθώς αυτό είχε συμβεί πάλι χωρίς επίσημη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση. Tότε η συμφωνία έλεγε για αποστολή τεθωρακισμένων ΒΜP 1 στην Ουκρανία και η Γερμανία θα έδινε στην Ελλάδα άλλα τα πιο σύγχρονα Marder. Τα οποία πριν λίγες μέρες μάθαμε ότι θα κατευθυνθούν στον Έβρο και όχι στα νησιά.
Τα κόμματα δεν γνωρίζουν τις κινήσεις της κυβέρνησης
Όταν, μάλιστα, είναι ξεκάθαρες οι δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι τέτοιες αποφάσεις χρήζουν διακομματικής απόφασης και όταν επίσης η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ενημερώνει πάντα τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και κυρίως τις ενέργειες της Αθήνας, η ελληνική διπλωματία κινείται με μυστικό τρόπο. Σε σημείο που υπάρχει σκέψη για να γίνει και πάλι επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή.
Κατακριτέα από την αντιπολίτευση η νέα αποστολή υλικού
Πριν από λίγες μέρες, που ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους τομεάρχες όλων των κομμάτων. Φαίνεται, όμως, ότι απέφυγε να ενημερώσει για αυτή τη νέα πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας, την αποστολή και άλλου στρατιωτικού υλικού, όπου καταδεικνύει ξεκάθαρα την στάση της Ελλάδας να μπει και άλλο στο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Μία στάση που έχει κατακριθεί όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΕΡΑ25 και την Ελληνική Λύση αλλά και από το ΠΑΣΟΚ εσχάτως που φαντάζει ο πιο κοντινός σύμμαχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας (φαίνεται από τα νομοσχέδια που έχουν ψηφίσει μαζί από το 2019).
Νέα παρτίδα βλημάτων
Ο πολιτικός προϊστάμενος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, Mark Milley, αναφέρθηκε εστίασε στη γερμανική συμβολή στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του πυροβολικού στην Ουκρανία, καθώς και στην παροχή πυραύλων σε συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης. Η Ελλάδα, όπως αποκάλυψε, ανακοίνωσε τη μεταφορά παρτίδων βλημάτων των 155 χιλιοστών και η Πολωνία ανακοίνωσε την παράδοση πρόσθετων πυρομαχικών για πυροβολικό και άρματα μάχης, καθώς και συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας.
Το δημοσίευμα Ριζοσπάστη για την εκπαίδευση Ουκρανών στην Ελλάδα μέσω των ΗΠΑ
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου αναγνώρισε επίσης τη συμβολή των χωρών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στη σημαντική εκπαίδευση του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού, στην οποία η Ελλάδα φέρεται επίσης συμμετέχει, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη».
Τα 3 Κέντρα εκπαίδευσης
Θυμίζουμε ότι ο «Ο Ριζοσπάστης» πριν μία μέρα έγραφε συγκεκριμένα ότι στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει έτοιμο σχέδιο να παρασχεθεί εκπαίδευση σε Ουκρανούς κομάντο σε τρεις τοποθεσίες εντός ελληνικής επικράτειας»:
- Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής. Κλειδί είναι το Πεδίο Βολής «Κανδηλίου» που περιλαμβάνει χώρους αστικού-ημιαστικού τοπίου και «εστιάζει στην εφαρμογή τεχνικών και τακτικών μάχης μικρών κλιμακίων»
- Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Οι πηγές της εφημερίδας προσθέτουν ότι «υπάρχει υπο-σενάριο για "επισκέψεις" των Ουκρανών για εκπαίδευση και στη Νέα Σάντα Κιλκίς, όπου εδρεύει η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία».
- Θεσσαλία, όπου υπάρχουν μεταξύ άλλων η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στο Βόλο, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Όλυμπο και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.
Επιπρόσθετα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «υπάρχει και η σκέψη οι εκπαιδευόμενοι Ουκρανοί να πάνε -υπό την επίβλεψη των Αμερικανών- στην Αλεξανδρούπολη, στο Στρατόπεδο Κανδηλάπτη ... και στο Στρατόπεδο Γιαννούλη», ενώ ως «πρόθυμη» να βοηθήσει περιγράφεται και η Κύπρος, ειδικά στο έργο της αποναρκοθέτησης στο οποίο είναι ιδιαίτερα έμπειρη η Εθνοφρουρά.
«Αυτές οι συνεισφορές θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. Από την άποψη αυτή, ανέφερε τις επιτυχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη διεξαγωγή αντιεπιθετικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Χάρκοβο και στη Χερσώνα.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών