Επιχειρείται μόνο επικοινωνιακή διαχείριση
Αμφίβολη ακόμα και η στήριξη του ΠΑΣΟΚ – Κοινοβουλευτικά μόνη η ΝΔ
Πλέον, ούτε στήριξη του ΠΑΣΟΚ- όπως είχε αφήσει να διαφανεί στις αρχές η ηγεσία- είναι σίγουρη αφού επί της αρχής το ΠΑΣΟΚ μέσω του Χάρη Καστανίδη καταψήφισε το νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Βασικά όλοι αγορήτες της αντιπολίτευσης τόνισαν στην πλειονότητά τους την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών, καθώς -όπως υποστήριξαν- δεν διασφαλίζονται οι συνταγματικές πρόνοιες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τις ατομικές ελευθερίες.
Προβλέπεται σκληρή μάχη την Πέμπτη Μητσοτάκη-Τσίπρα
Πλέον την Πέμπτη στην Ολομέλεια, πρέπει να πούμε ότι αναμένεται μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει απαντήσει σε τουλάχιστον 5 επίκαιρες ερωτήσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με τις υποκλοπές. Αφού, επίσης, θα γίνουν αντικείμενο αναφοράς και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την παρακολούθηση πολιτικών στελεχών της ΝΔ αλλά και οι αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας.
Αντίθετη η ΑΑΔΕ με το νομοσχέδιο – Αδικαιολόγητη η επιβολή 3 ετών μέχρι την ενημέρωση του θιγόμενου
Δεν είναι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις που βάλλουν πλέον κατά της κυβέρνησης. Η ΑΑΔΕ που έχει καταγγείλει από την αρχή που κατατέθηκε το νομοσχέδιο ότι δεν ερωτήθηκε για την σύνταξή του, τονίζει σε ανακοίνωση- ανάλυση του νομοσχεδίου ότι για πρώτη φορά, εδώ και 18 χρόνια καταργείται η αρμοδιότητα ενημέρωσης του θιγέντος από την ΑΔΑΕ». Συγκεκριμένα ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της ΑΔΑΕ, αναφερόμενος στην πρόβλεψη της ενημέρωσης ενός παρακολουθούμενου μετά από 3 χρόνια τόνιζε ότι «Είναι εντελώς αδικαιολόγητη και μη εξηγήσιμη και αν όχι πρόβλημα με την αρχή της αναλογικότητας, την συνταγματικά κατοχυρωμένη, η επιβολή διαστήματος τριών χρόνων, μετά τη λήξη της παρακολούθησης, για να εξεταστεί αν θα μπορεί να ενημερωθεί ο θιγείς. Αν δεν διακυβεύεται ο σκοπός και έχει διαπιστωθεί, γιατί μπορεί να μη γίνει και την επόμενη μέρα; Ποιος είναι ο λόγος, να περάσουν τα 3 αυτά χρόνια; Ποια είναι η δικαιολογητική βάση; Δεν προκύπτει» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.
Ράμμος: Καταργούν αρμοδιότητες της Αρχής – Πρόταση για δικαστικό συμβούλιο
Ο κ. Ράμμος ο οποίος είναι πρόσωπο που έχει προταθεί από τον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη θέση στην ΑΑΔΕ, έχει ενστάσεις και για την καταργούμενη αρμοδιότητα της ΑΑΔΕ που έχει από κοινού με τον διοικητή της ΕΥΠ και τον εισαγγελέα της ΕΥΠ για να ενημερώνει τον θιγόμενο σχετικής νόμιμης επισύνδεσης. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ επεσήμανε πως «εξακολουθεί και εφαρμόζεται το σύστημα της άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας από τον εισαγγελέα τον εγκατεστημένο στην ΕΥΠ και στην ΔΑΕΕ.
Ένας δικαστικός λειτουργός που δεν λειτουργεί στον φυσικό του χώρο αλλά είναι εγκατεστημένος στην υπηρεσία στην οποία πηγαίνουν τα έγγραφα και αυτός τα υπογράφει σιγά σιγά αποκτά τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας αυτής, τονίζει ο κ. Ράμμος.
Ενώ για τους 2 εισαγγελείς –δικαστικούς λειτουργούς της ΕΥΠ που θα συνδιαμορφώνουν την απόφαση επισύνδεσης, ο κ. Ράμμος τονίζει ότι παντού στην Ευρώπη υπάρχει διαβούλευση από δικαστικό συμβούλιο.
Καταπατούνται βασικά δικαιώματα λέει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Τις αντιρρήσεις του επί του νομοσχεδίου κατέθεσε και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος. Σημείωσε πως οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου φαίνεται να στερούν δικαιώματα πέρα από τα επιτρεπόμενα κατά τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και επίσης, δεν προβλέπεται και κάποια εποπτική αρχή σε αυτόν το τομέα δραστηριοτήτων. «Οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου φαίνεται να στερούν δικαιώματα πέρα από τα επιτρεπόμενα κατά τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και επίσης, δεν προβλέπεται και κάποια εποπτική αρχή σε αυτόν το τομέα δραστηριοτήτων» όπως είπε.
Κατά του νομοσχεδίου οι δικηγορικοί σύλλογοι – Επικοινωνιακή η διαχείριση της κυβέρνησης
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με το νομοσχέδιο. Θεωρούμε ότι δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις. Επέχει θέση επικοινωνιακής διαχείρισης του προβλήματος που προέκυψε με την τελευταία παρακολούθηση μέσω της ΕΥΠ πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων και έχουμε σοβαρές παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου, με το οποίο μας χωρίζει άβυσσος από άποψη προσέγγισης των ζητημάτων» τόνισε χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά και ο Πρόεδρος των δικηγόρων θεωρεί ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΕΥΠ είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι η κυβέρνηση με ένα νομοσχέδιο-πυροτέχνημα στο οποίο όλοι είναι εναντίον προσπαθεί να κλείσει το θέμα των υποκλοπών και να αλλάξει την ατζέντα στο δημόσιο λόγο.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών