Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να παραδέχεται ότι παρείχε άδεια στην Intellexa για την πώληση του Predator σε τουλάχιστον μία χώρα
Η αμερικανική εφημερίδα έδωσε μια νέα διάσταση στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, καθώς αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε άδεια στην Intellexa για την πώληση του Predator σε τουλάχιστον μία χώρα. Μάλιστα, το γεγονός φέρεται να παραδέχθηκε η ίδια η κυβέρνηση. Κι όλα αυτά τη στιγμή που επισήμως η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν καμία σχέση με το παράνομο λογισμικό Predator που χρησιμοποιείται για παρακολουθήσεις.
«Μια εταιρεία, που πουλάει ένα εργαλείο hacking που ονομάζεται Predator και διοικείται από έναν πρώην Ισραηλινό στρατηγό από γραφεία στην Ελλάδα, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολιτικού σκανδάλου στην Αθήνα σχετικά με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων.
Έπειτα από ερωτήσεις των New York Times, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι έδωσε στην εταιρεία Intellexa άδειες για την πώληση του Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταστολής, τη Μαδαγασκάρη. Οι Times απέκτησαν επίσης μια επιχειρηματική πρόταση που έκανε η Intellexa για να πουλήσει τα προϊόντα της στην Ουκρανία, η οποία απέρριψε την πρόταση πώλησης.
Διαπιστώθηκε ότι το Predator έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες δώδεκα χώρες από το 2021, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη ζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων και την έλλειψη ισχυρών διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό της χρήσης τέτοιων εργαλείων», σημειώνεται στο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Πώς η παγκόσμια βιομηχανία spyware βγήκε εκτός ελέγχου», το οποίο υπογράφουν τρεις δημοσιογράφοι.
Οι υποκλοπές στην Ελλάδα
Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.
«Τους τελευταίους μήνες, το Predator αναστάτωσε επίσης τη δημόσια ζωή στην Ελλάδα, όπου διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε εναντίον δημοσιογράφων και στελεχών της αντιπολίτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα περιγράψει το κατασκοπευτικό λογισμικό ως παράνομο και δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτό.
Παρά τις καταγγελίες, η Ελλάδα παραδέχτηκε ότι υποστήριξε την Intellexa και το κατασκοπευτικό λογισμικό της με έναν ζωτικό τρόπο: δίνοντας άδεια στην εταιρεία να εξάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, η κυβέρνηση της οποίας έχει ιστορικό καταστολής των διαφωνούντων» επισημαίνεται στο δημοσίευμα που συνεχίζει ως εξής: «Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι ένα τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021. Σε μια υπόδειξη της πίεσης που δέχεται η χώρα, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου ξεκίνησε εσωτερική έρευνα μετά από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο σχετικά με την εταιρεία. Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει το κατασκοπευτικό λογισμικό ως δυνητικό όπλο και ζητεί από τις αρχές να χορηγούν άδειες εξαγωγής μετά από τη δέουσα επιμέλεια για την αποτροπή της κατάχρησής του».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μαδαγασκάρη είναι το τέταρτο φτωχότερο έθνος στον κόσμο. Παλεύει με τη διαφθορά, ιδίως στις βιομηχανίες εξόρυξης και πετρελαίου που αποφέρουν δισεκατομμύρια ετησίως στις εταιρείες. Οι αξιωματούχοι της Μαδαγασκάρης δεν σχολίασαν.
«Στην Ελλάδα, το Predator βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας εγχώριας πολιτικής δίνης.
Το έπος ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν το ελληνικό πρακτορείο Inside Story ανέφερε ότι το Predator είχε χρησιμοποιηθεί για να μολύνει το τηλέφωνο ενός τοπικού δημοσιογράφου ερευνητή. Το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο εντόπισε τη "μόλυνση". Δύο πολιτικοί της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν σύντομα ότι και οι ίδιοι είχαν στοχοποιηθεί, ο καθένας με στοιχεία που υποστήριζαν τους ισχυρισμούς τους.
Και οι τρεις υποψιάζονται ότι το ελληνικό κράτος διέταξε την παρακολούθησή τους και έχουν καταθέσει αγωγές. Ο Θανάσης Κουκάκης, ένας ερευνητής δημοσιογράφος, έχει μηνύσει τον Dilian και τους συνεργάτες του στην Intellexa.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αρνηθεί ότι διέταξε την παρακολούθηση με τη χρήση του Predator και υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέχει το κατασκοπευτικό λογισμικό.
Ακόμα κι έτσι, ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε την πολιτική εποπτεία της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, παραιτήθηκε για το σκάνδαλο του spyware τον Αύγουστο, αν και αρνείται κάθε ρόλο σε αυτό. Περίπου την ίδια εποχή, ο πρωθυπουργός απέλυσε τον επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Τον ίδιο μήνα, η Intellexa απέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της με έδρα την Αθήνα» επισημαίνουν οι New York Times για να καταλήξουν «Τον Νοέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι κάποιος διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις με τη χρήση του Predator εντός της Ελλάδας - απλώς δεν γνωρίζει ποιος.
"Για να είμαι ξεκάθαρος, ποτέ δεν ισχυρίστηκα - και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε ποτέ - ότι δεν υπάρχουν χάκερς και δυνάμεις που χρησιμοποιούν το λογισμικό Predator", είπε και πρόσθεσε: "Υπάρχει παράνομο λογισμικό κατασκοπείας σε όλη την Ευρώπη"».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών