Έρευνες παντού - Βασική επιδίωξη της κας.Καϊλή είναι να μείνει ελεύθερη έως ότου οριστεί η δικάσιμος για το σκάνδαλο του Qatar Gate
Πληροφορίες αναφέρουν πως η διαδικασία θα είναι μακρά και ότι μπορεί να «τραβήξει» χρονικά έως και αύριο Τετάρτη 14/12, όταν και αναμένεται το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να κρίνει το εάν η ευρωβουλευτής θα παραμείνει προφυλακισμένη ή όχι.
Βασική επιδίωξη της κας. Καϊλή είναι να μείνει ελεύθερη έως ότου οριστεί η δικάσιμος, κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει σε 12 με 18 μήνες.
Οι κατηγορίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η κα.Καϊλή, και εφόσον βέβαια κριθεί ένοχη, από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, επισείουν ποινές κάθειρξης τριών έως πέντε ετών.
Πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ
Αν και αρχικά είχε διαρρεύσει πως κατά τις έρευνες των αρχών του Βελγίου είχαν εντοπιστεί περίπου 750.000 ευρώ από τα σπίτια των κατηγορουμένων, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό είναι κατά πολύ υψηλότερο.
Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir αναφέρει πως οι Αρχές κάνουν λόγο για περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της κας. Καϊλή, στη βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της αλλά και στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτής, Antonio Panzeri.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι αρμόδιες αρχές εντόπισαν τουλάχιστον 600.000 ευρώ στο σπίτι του Panzeri.
Ομόφωνη καθαίρεση
Την ομόφωνη καθαίρεση της κας. Καϊλή αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απόφαση που επικύρωσαν με την ψήφο τους και οι Ευρωβουλευτές.
Συνολικά, οι ευρωβουλευτές με 625 ψήφους υπέρ, μια και κατά και δύο αποχές ψήφισαν υπέρ της πρόωρης παύσης της κας. Καϊλής από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.
«Λόγω των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον αντιπρόεδρός.
Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ.
Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές» ανέφερε στο twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola.
Δημητρακόπουλος: Η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα – Δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες
Η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα και ότι δεν έχει καμία σχέση με τις εις βάρος της κατηγορίες υποστήριξε ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί την ευρωβουλευτή στην Ελλάδα.
«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα.
Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ» είπε μιλώντας στο Open ο κ.Δημητρακόπουλος.
Ερωτηθείς για το εάν έχει σχηματίσει κάποια εικόνα για το εάν και πόσα χρήματα βρέθηκαν, ο κ.Δημητρακόπουλος είπε ότι «ούτε επιβεβαιώνω ούτε διαψεύδω, υπάρχει το απόρρητο».
«Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα.
Αυτό σας το διαψεύδω ρητά γιατί μου το είπε και η αδελφή της, η κα. Μαγδαλένα Καϊλή» είπε ο δικηγόρος.
Όσον αφορά τον πατέρα της Εύα Καϊλή, Αλέξανδρο Καϊλή, ξεκαθάρισε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές κι ότι «είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα» αλλά «όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του».
Οι συλληφθέντες
Πέρα από την κα.Καϊλή, ενώπιον του ανακριτή θα βρεθούν και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες.
Όλοι τους κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.
Πρόκειται για τους Antonio Panzeri, πρώην ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Niccolò Figà Talamanca, εκπρόσωπο της οργάνωσης «Όχι ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» και Francesco Giorgi, ο οποίος είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και βοηθός του Βέλγου Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Marc Tarabella.
Οι ποινές
Οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στην κα.Καϊλή και στους υπόλοιπους τρεις συλληφθέντες για διαφθορά, δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατά τον βελγικό νόμο, τιμωρούνται με τρία έως πέντε χρόνια φυλάκιση, ενώ κατά τον ελληνικό νόμο οι ποινές είναι κατά πολύ αυστηρότερες: ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις 15 χρόνων και μπορεί να ξεπεράσουν τα 20, να φθάσουν ακόμη και τα ισόβια σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις.
Έρευνες σε Βέλγιο, Ιταλία
Οι βελγικές ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα 12/12 ότι η αστυνομία των Βρυξελλών διεξήγαγε μια δεύτερη έφοδο στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν μέσω του σκανδάλου Qatargate.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, έως τώρα 19 κατοικίες και δεκάδες γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου έχουν ερευνηθεί και αποκλειστεί.
Επιπλέον, έγινε γνωστό πως από την περασμένη Παρασκευή, όταν και άρχισε να ξετυλίγεται ραγδαία το κουβάρι των αποκαλύψεων, οι ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα.
Οι χθεσινές έρευνες, όπως αναφέρεται, είχαν ως στόχο να κατασχεθούν αυτά τα δεδομένα.
Επιπλέον, έρευνες έγιναν και στην Ιταλία, όπου εκεί εκτιμάται πως είναι και ο «πυρήνας του κυκλώματος».
Οι ιταλικές αρχές έκαναν έφοδο σε σπίτι του Panzeri στο Μιλάνο όπου και κατέσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ κατασχέθηκε το ποσό των 17.000 ευρώ που βρέθηκε σε σπίτι του στο Bergamo.
Έρευνες και στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή έρευνες γίνονται και στην Ελλάδα.
Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή, μελών της οικογενείας της και του συζύγου του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Βουρλιώτης προέβη στην κίνηση αυτή προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).
Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια).
Η εταιρεία real estate
Στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίστηκε εταιρεία με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, που συστάθηκε πριν από περίπου ένα μήνα από την ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της, με αντικείμενο τη διαχείριση ακινήτων (real estate).
Η εταιρεία με την επωνυμία «Estate Aria Properties ΙΚΕ» ιδρύθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2022 με αρχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ.
Εξ αυτών, 500 ευρώ συνεισέφερε η ίδια η κ. Καϊλή και άλλα 500 ο σύζυγός της.
Αντικείμενο δραστηριότητας είναι τα καταλύματα διακοπών και άλλα σύντομης διαμονής, υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων, υπηρεσίες επιπλωμένων διαμερισμάτων κ.λπ.
Η δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας ελέγχεται ήδη και δεσμεύθηκε στο σύνολό της, ενώ παράλληλα η Αρχή διέταξε και πραγματοποιεί έλεγχο στο «πόθεν έσχες» του πατέρα της Καϊλή, καθώς είναι δημόσιος λειτουργός και έχει σχετική υποχρέωση από τον νόμο να δηλώνει την προέλευση της όποιας περιουσίας του, κινητής ή ακίνητης.
Κύπρος - Λ. Φουρλάς: Αρνήθηκα να καταθέσω τροπολογίες που μου ζητήθηκαν από το γραφείο της κας Καϊλή για το Κατάρ
Γραπτή δήλωση σχετικά με τα όσα βλέπουν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας και την υπόθεση της κας Εύας Καϊλή εξέδωσε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς.
Στην δήλωσή του ο κος Φουρλάς αναφέρει:
«Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ραγδαίες εξελίξεις που έχουν ακολουθήσει, θέλω να αναφέρω τα ακόλουθα:
Στις 13 Οκτωβρίου επικοινώνησαν από το γραφείο της κα Καϊλή με την παράκληση να καταθέσω δύο τροπολογίες, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών στην οποία είμαι αναπληρωματικό μέλος.
Το περιεχόμενο των τροπολογιών αφορούσε εργασιακά θέματα στο Κατάρ χαιρετίζοντας τα άλματα προόδου που έκανε η χώρα.
Μετά από επικοινωνία και συντονισμό και με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κορνήλιο Κορνηλίου, αρνήθηκα να καταθέσω τις συγκεκριμένες τροπολογίες αφού θεώρησα ότι ήταν ενάντια στις δικές μου θέσεις όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ. Μάλιστα, είχε προηγηθεί και συγκεκριμένη Ερώτησή μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 11 Μαρτίου το 2021 για τους θανάτους εργαζομένων μεταναστών στη χώρα.
Νιώθω ιδιαίτερα θιγμένος και απογοητευμένος με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση. Χαίρομαι που δεν επέτρεψα σε κανέναν να με χρησιμοποιήσει για τους δικούς του σκοπούς.
Η Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ξεπουλιούνται.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και για αυτό δεν θα ήθελα να προβώ σε περαιτέρω δηλώσεις.
Είμαι σίγουρος ότι αν βρεθούν ενοχοποιητικά στοιχεία θα αποδοθεί δικαιοσύνη».
Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση
Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα 12/12 το απόγευμα η Μανταλένα Καϊλή, αδελφή της Εύας Καϊλή εξέδωσε δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «ζούμε ως οικογένεια μια πρωτόγνωρη και οδυνηρή κατάσταση διαβάζοντας από τα μέσα ενημέρωσης τις κατηγορίες που αποδίδονται στην αδελφή μου. Επί των κατηγοριών αυτών δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ακόμη από τους δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεση στις Βρυξέλλες».
Διαγραφή από Σοσιαλιστές
Σημειώνεται πως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές διέγραψαν από τις τάξεις τους την Ελληνίδα ευρωβουλευτή. Επικαλούμενοι μάλιστα το άρθρο 21 του καταστατικού ζητούν να κινηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες έτσι ώστε η κα.Καϊλή να καθαιρεθεί από τη θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Panzeri ο πυρήνας - Σε κατ' οίκον περιορισμό η σύζυγος και η κόρη του
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, o Antonio Panzeri φέρεται να ήταν ο βασικός «πυρήνας» του συστήματος διαφθοράς των Βρυξελλών.
Η εφημερίδα La Stampa είναι αυτή που ανέφερε πως η οικογένεια του φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγός και η κόρη του φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του.
Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή ενώ έχει εκφράσει την ανησυχία της για το κατά πόσο ο σύζυγος της μπορεί να φέρει εις πέρας τις διάφορες αποστολές χρημάτων.
Προς το παρόν, ο συνήγορος υπεράσπισής τους ανακοίνωσε ότι θα απαντήσουν στις κατηγορίες μόνον όταν οι βελγικές αρχές στείλουν στους Ιταλούς δικαστικούς την πλήρη δικογραφία που τους αφορά.
Πάντως, σύζυγος και κόρη τελούν σε κατ'οίκον περιορισμό σε διαφορετικά σπίτια, ενώ οι ιταλικές αρχές έχουν συναινέσει στο αίτημα έκδοσης τους στο Βέλγιο.
Η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Panzeri και ο Francesco Giorgi - σύντροφος της Εύας Καϊλή - «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018».
Σε ό,τι αφορά την οικογένεια του Panzeri τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους» και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.
Tο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, υποστηρίζει ότι βάσει των εγγράφων της έρευνας, «ο Panzeri βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών