"Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει στο Μεταναστευτικό", τόνισε ο Νότης Μηταράκης
Κάνοντας τον απολογισμό των τριών ετών από την ίδρυση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μηταράκης, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη , παρουσίασε στοιχεία αναφορικά με την διαχείριση του Μεταναστευτικού επισημαίνοντας πως η χώρα μας από το 2020 και ύστερα εφάρμοσε μία αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα και διασώζοντας ανθρώπινες ζωές.
Όπως είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «οι αφίξεις στην Ελλάδα το 2022 αποτελούν μόλις το 5% των συνολικών αφίξεων της ΕΕ, όταν το 2015 αποτελούσαν άνω του 75%». Συμπλήρωσε δε, πως «μετά την έκρηξη της περιόδου 2015-2019 το 2021 είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας, 8.745. και σταθερά χαμηλά και το 2022. Αποτέλεσμα, αντί για 92.000 αιτούντες άσυλο που διέμεναν σε 121 δομές, να έχουμε 14.000 σήμερα σε 33 δομές».
Ο κ. Μηταράκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους δυο άξονες πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε η πολιτική του Υπουργείου: την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον δραστικό περιορισμό της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.
«Σε δύσκολες στιγμές, όπως τα γεγονότα του Έβρου και ο εμπρησμός στη Μόρια, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις πιο ακραίες συνθήκες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αποστολής», σημείωσε.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι «την ώρα που η Ελλάδα καταγράφει μία αξιοσημείωτη πρόοδο, αυτό δεν είναι κανόνας στην Ευρώπη», εξηγώντας πως «οι αφίξεις στην Ελλάδα το 2022 αποτελούν μόλις το 5% των συνολικών αφίξεων της ΕΕ, όταν το 2015 αποτελούσαν άνω του 75%», και αναφέρθηκε στις 7 βασικές δράσεις χάρη στις οποίες μπήκαν οι βάσεις για βιώσιμο έλεγχο του μεταναστευτικού από την Ελλάδα, όπως η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και σύγχρονες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές, που ήδη λειτουργούν σε Σάμο, Κω, Λέρο και έπονται οι σε Λέσβο και Χίο, παράλληλα με την επικείμενη αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο.
Στήριξη τοπικών κοινωνιών
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «το έργο μας περιλαμβάνει την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, που βίωσαν έντονα της επιπτώσεις της κρίσης. Ενισχύσαμε 41 δήμους με 100 εκατ. ευρώ, για αποζημιώσεις, τέλη και 134 έργα υποδομής άνω των 62 εκατ. Μονιμοποιήσαμε τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν δομές, ενισχύσαμε μέσω του ΕΟΤ την τουριστική τους προβολή».
Πρόσθεσε πως «δώσαμε έμφαση στη διαφάνεια. Με την κατάργηση της ειδικής νομοθεσίας ΣΥΡΙΖΑ περί αναθέσεων, με ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς πλαίσιο, με συστηματική ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Με την ενεργοποίηση και ορθή λειτουργίας της Επιτροπής Παρακολούθησης».
Η έγκριση των ταμείων μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων περιόδου 2021 – 2027, προβλέπει δράσεις ύψους 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ.ευρώ αφορούν στην προστασία των συνόρων, όπως είπε.
Η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση για το μέλλον
«Έμφαση στη μετανάστευση με κανόνες, κριτήρια, σύμφωνες με τις δικές μας ανάγκες. Αλλά είμαστε σθεναρά απέναντι, στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και παράνομης μετανάστευσης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκη και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση για το μέλλον. Η γεωγραφική θέση της Πατρίδας μας, σε συνδυασμό με τις εξωτερικές απειλές, δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει στο Μεταναστευτικό. Έχουμε τις υποδομές, την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό και πάνω από όλα την αποφασιστικότητα».
Για ΤΑΜΕΥ
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Τα ΤΑΜΕΥ χρηματοδοτούν μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την πάταξη κυκλωμάτων λαθροδιακινητών, ενώ, παράλληλα, δίνουν έμφαση στην προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και σε δράσεις κοινωνικής ένταξης.
Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, κατά την τοποθέτησή του, επεσήμανε πως «το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης, έχει ως βασικό του στόχο να συμβάλλει στην αποδοτική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και στην υλοποίηση, ενίσχυση και ανάπτυξη μιας κοινής πολιτικής για το άσυλο και μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με το συναφές κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της “Task Force για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης”, κα Beate Gminder, μεταξύ άλλων , ανέφερε ότι «έχετε δουλέψει όλοι πολύ σκληρά για να πετύχετε όλους αυτούς τους στόχους και έχετε δώσει πολλές ώρες, πολύ ενθουσιασμό. Πολλές φορές διαφωνήσαμε, γιατί πιστεύατε ότι πηγαίναμε εμείς πολύ αργά. Η προηγούμενη γενιά των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε στην Ελλάδα περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να θέσει θεμέλια για την πρόοδο που έχει γίνει σήμερα. Θέλουμε να δώσουμε στην Ελλάδα τα μέσα που χρειάζεται για να συνεχίσει και να διασφαλίσουμε ότι οι προηγούμενες επενδύσεις που έχουμε κάνει έπιασαν όντως τόπο. Υπάρχει αλληλεγγύη, υποστήριξη, θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να προστατεύει τα σύνορα, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών