Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αιτήθηκε τη σύγκλιση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αίτημα που απορρίπτει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Κατά τη διάρκεια της σημερινής (19/1/2023) συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με θέμα τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της επιτροπής, Αθανάσιος Μπούρας, απέρριψε το αίτημα του κ. Ράμμου. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που τελικά αποχώρησε από την αίθουσα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να καταγγέλλει «συσκότιση του σκανδάλου» των υποκλοπών.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωσταντίνο Τασούλα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του κ. Ράμμου. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής, που επιτρέπει την κλήση του κ. Ράμμου μπορεί να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (δηλ. τα 2/5).
Υπενθυμίζεται πως μία ημέρα αφού διευκρίνισε ότι ουδέποτε είπε πως παύουν οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, ο κ. Ράμμος δημοσιοποίησε το αίτημα του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη σύγκληση της Επιτροπής με στόχο την ενημέρωση σχετικά «με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος».
Οι κινήσεις του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, φαίνεται πως προκαλούν δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένει στην επικαιρότητα πλήττοντας το προφίλ της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών.
Κατρούγκαλος: Ακόμα ένα βήμα συσκότισης του σκανδάλου υποκλοπών
«Λυπάμαι πολύ για όσα άκουσα. Δεν αναφέρομαι μόνο στις ανοίκειες επιθέσεις προς την Ανεξάρτητη Αρχή. Αναφέρομαι κυρίως στη δική σας απόφαση κ. Μπούρα. Διότι η απόφασή σας είναι ένα ακόμα βήμα συσκότισης του σκανδάλου», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος που στη συνέχεια ανακοίνωσε την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Σε δήλωση του, εξάλλου, μετά την αποχώρηση από τη συνεδρίαση, ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύθηκε ότι η αντιπολίτευση -με τις δυνατότητες που έχει από τον κανονισμό της Βουλής- θα καλέσει τον κ. Ράμμο για να καταθέσει στην επιτροπή Θεσμών, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ακόμα μία εκτροπή. Συγκεκριμένα ο κ. υποστήριξε ότι βουλευτές επιτέθηκαν στον κ. Ράμμο και στην ΑΔΑΕ «με προσβλητικές και ανοίκειες εκφράσεις αυτοκαταργώντας τις αρμοδιότητες της Επιτροπής» και κατήγγειλε την κυβέρνηση για προσπάθεια συσκότισης στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση της ΝΔ και υποστήριξε πως η σημερινή εξέλιξη δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. «Είναι ένας ακόμη κρίκος σε μία σειρά εκτροπών από το Σύνταγμα με τελευταία την αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που καταδικάστηκε σύσσωμα από το σύνολο των συνταγματολόγων.
Η ΝΔ δεν θα μπορέσει να κρατήσει μακριά από τις ευθύνες του, τον πρωθυπουργό, ο οποίος βαρύνεται τόσο για το σκάνδαλο καθεαυτό των υποκλοπών όσο και για την προσπάθεια κουκουλώματός του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος συνέχισε τονίζοντας: «Θα έρθει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τις δυνατότητες που δίνει στην αντιπολίτευση ο Κανονισμός της Βουλής. Το στίγμα όμως της σημερινής αντικοινοβουλευτικής τακτικής θα βαραίνει για πάντα τη ΝΔ».
Οι ισχυρισμοί Μπούρα (ΝΔ) στην επιτροπή Θεσμών
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών, ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε να διαβαστεί η επιστολή του κ. Ράμμου αλλά και να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για το εν λόγω ζήτημα.
Από την πλευρά του, όμως, ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μπούρας, υποστήριξε πως δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο θέλει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ να μιλήσει ενώπιον της Επιτροπής. Μάλιστα, ζήτησε δεύτερη επιστολή στην οποία θα αναλύεται το αντικείμενο της συνεδρίασης.
«Θα περιμένω να δω συγκεκριμένα, το αίτημα του κ. Ράμμου και από κει και πέρα θα υπάρξουν οι διαδικασίες που προβλέπονται. Το βλέπουμε όταν τα στοιχεία είναι πιο συγκεκριμένα» επεσήμανε ο κ. Μπούρας.
Επίθεση στον κ. Ράμμο εξαπέλυσε και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος άφησε αιχμές για πολιτικοποίηση της ΑΔΑΕ. «Είναι πρωτοφανές το αίτημα "αυτο-πρόσκλησης" στην υψηλότερου επιπέδου κοινοβουλευτική επιτροπή του επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής. Ο κ. Ράμμος επιλέγει να κάνει πολιτική και κινείται εκτός των συνταγματικών ορίων της Αρχής της οποίας προΐσταται» είπε χαρακτηριστικά.
Επικοινωνία Τσίπρα με Τασούλα: Η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του κ. Ράμμου
Να ανταποκριθεί άμεσα η Βουλή στο αίτημα του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να την ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ερευνών του για τις υποκλοπές ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι «η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και η κλήση του προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ευρήματα των ελέγχων της αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η κλήση του κ. Ράμμου οφείλει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, ενώ σημείωσε πως προφανώς «μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Τασούλα να επανεξετάσει τη στάση του και του διεμήνυσε πως σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απόφασης της.
Πάντως, σε σχετική ανάρτηση του στο Twitter, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για τα ευρήματα των ερευνών του και η πλειοψηφία της ΝΔ το αρνείται», σημειώνοντας: «Μάταιος κόπος που επιβεβαιώνει την ενοχή τους. Γιατί ο κύβος πλέον ερρίφθη. Την αλήθεια δεν μπορούν πια να την κρατήσουν στο σκοτάδι».
Τασούλας: Υπάρχει θεσμική διαδικασία
«Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η επιτροπή καλεί, δεν αυτοπροτείνεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Yπάρχει θεσμική διαδικασία» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Οικονόμου: Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει επιδείξει ούτε κωλυσιεργίες ούτε μπλοκαρίσματα
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί κωλυσιεργίας.
«Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής λειτουργεί με βάση τον κανονισμό της Βουλής απρόσκοπτα και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει επιδείξει ούτε κωλυσιεργίες ούτε μπλοκαρίσματα. Την ίδια συνέπεια θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους» υποστήριξε ερωτηθείς σχετικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «από την πρώτη στιγμή, λέμε τα ίδια πράγματα για μυθεύματα, συκοφαντίες, ρυπαρά δίκτυα. Οτιδήποτε υπάρχει, η ανοιχτή δικαστική έρευνα δεν θα αφήσει να μείνει καμία σκιά. Όλα γίνονται με βάση τους νόμους και τους κανόνες της συντεταγμένης δημοκρατίας».
Αντίδραση από ΚΚΕ: Άθλια συμπαιγνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Για.. συμπαιγνία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με στόχο το «θάψιμο» της υπόθεσης των συνακροάσεων στον Περισσό, κάνει λόγο το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Σήμερα, ήταν προγραμματισμένο να συζητηθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ την περίοδο 2016-2022, με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.
Πρόκειται για την υπόθεση εκείνη που, αν και αποτέλεσε αντικείμενο της πρόσφατης Εξεταστικής Επιτροπής, "θάφτηκε" στην κυριολεξία με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.
«Το ΚΚΕ επανήλθε με νέο αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι το οποίο στηρίχτηκε και από τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ 25, βεβαίως υποκριτικά όπως αποδεικνύεται σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κι ενώ σήμερα έπρεπε να συζητηθεί η υπόθεση για να δοθούν επιτέλους απαντήσεις στα πολλά αναπάντητα ερωτήματα της υπόθεσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσχημα το -σωστό- αίτημα για την πρόσκληση στην Επιτροπή του προέδρου της ΑΔΑΕ και αξιοποιώντας τη στάση της ΝΔ, αποχώρησαν από την Επιτροπή.
Αποχώρησαν δηλαδή από μια επιτροπή με συγκεκριμένο και προγραμματισμένο αντικείμενο, επικαλούμενοι ζητήματα άλλης συνεδρίασης» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και επισημαίνει καταλήγοντας:
«Ο στόχος είναι προφανής: Να θαφτεί για ακόμη φορά η υπόθεση των συνακροάσεων-υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, με την άθλια συμπαιγνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ήθελαν ποτέ να συζητηθεί και κυρίως να φωτιστεί η συγκεκριμένη υπόθεση».
Οι αποκαλύψεις για τους ελέγχους της ΑΔΑΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν το φως της δημοσιότητας, η ΑΔΑΕ αφού πραγματοποίησε ελέγχους στους τρεις μεγάλους τηλεφωνικούς παρόχους, διαπίστωσε την παρακολούθηση των τηλεφώνων έξι προσώπων σε κορυφαία θεσμικά αξιώματα. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται ένας εν ενεργεία υπουργός, ένας στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιωματικοί που χειρίζονται υποθέσεις εξοπλιστικών κι επίσης ένας πρώην σύμβουλος θεμάτων εθνικής ασφάλειας.
Εκτιμάται ότι αυτά τα ευρήματα είναι και ο λόγος που ο κ. Ράμμος αιτήθηκε τη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ για την ενημέρωση της Βουλής
Πιο αναλυτικά, στη σημερινή ανακοίνωση της ΑΔΑΕ αναφέρονται τα εξής:
«Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών τιμώντας τη συνταγματική της αποστολή και ανταποκρινόμενη στην υποχρέωση κοινοβουλευτικής λογοδοσίας, υπέβαλε στις 17 Ιανουαρίου 2023, διά του Προέδρου της, Χρήστου Ράμμου, αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κο Κ. Μπούρα για σύγκληση της Επιτροπής. Το αίτημα, που κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κο Κ.Τασούλα, αφορά την ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής.
Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ
Χρήστος Ράμμος».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών