Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Oφείλουμε να διερευνήσουμε τα αίτια, να αποδώσουμε ευθύνες όπου υπάρχουν και να μη μείνει τίποτα αναπάντητο

Δένδιας: Oφείλουμε να διερευνήσουμε τα αίτια, να αποδώσουμε ευθύνες όπου υπάρχουν και να μη μείνει τίποτα αναπάντητο
«Ο στόχος ενός κόμματος εξουσίας δεν μπορεί παρά να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, έστω και αν χρειασθεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση», αναφέρει ο Ν. Δένδιας
«Ως συντεταγμένη Πολιτεία οφείλουμε να διερευνήσουμε τα αίτια, να αποδώσουμε ευθύνες όπου υπάρχουν, αλλά και να μη μείνει τίποτα αναπάντητο», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, με αφορμή το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία τραγωδία που προκαλεί ανείπωτη θλίψη.
«Οφείλουμε, ως πολιτικό σύστημα συνολικά, να ασχοληθούμε με την ασφάλεια και την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα και για το τι φταίει διαχρονικά, όσον αφορά την υστέρησή τους ως μέσου μεταφοράς, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τα σημαντικά έργα υποδομής των τελευταίων δεκαετιών», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο κ. Δένδιας.
«Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο σιδηρόδρομος είναι ένα σαφώς πιο οικολογικό μέσο μεταφοράς, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», συμπληρώνει ο υπουργός.

Για Τουρκία

Κάνοντας αναφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως καταγράφηκε μία ενθαρρυντική προοπτική μετά από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, η οποία αποτυπώθηκε και κατά την εκεί επίσκεψή του στη δήλωση του ομολόγου του Μ. Cavusoglu «που εξέφρασε την ελπίδα να καταβληθεί προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου».
«Tο κλίμα αλληλεγγύης, που έχει δημιουργηθεί και που επιβεβαιώθηκε και με την συμπαράσταση της Τουρκίας προς τη χώρα μας μετά από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, θα μπορούσε να ευνοήσει την προσέγγιση των δύο κοινωνιών», προσθέτει.
«Πιθανόν, η δυναμική, που έχει τώρα διαμορφωθεί, επιτρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα για επανέναρξη διερευνητικών επαφών ή συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» συμπληρώνει και επισημαίνει ότι «για εμάς, κάθε κίνηση της Τουρκίας για την εξομάλυνση των σχέσεών μας και την επίλυση της μοναδικής διαφοράς μας (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ), με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι ευκταία. Οφείλουμε να εργασθούμε για τη διατήρηση του καλού κλίματος».

Για πόλεμο στην Ουκρανία

Αφού υπενθυμίζει ότι τέτοιες μέρες, ένα χρόνο πριν, «είχε εκκινήσει η αναίτια και βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ο κ. Δένδιας αναφέρει χαρακτηριστικά πως «το πρώτο που επιθυμούμε είναι να σταματήσει ο πόλεμος άμεσα, πλήρως και άνευ όρων, για να ξεκινήσει ένας διάλογος. Αλλά, ένας διάλογος που θα εδράζεται στις θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου».
«Μέχρι να φτάσουμε εκεί, ωστόσο, μαζί με τους εταίρους μας στεκόμαστε δίπλα στον ουκρανικό λαό, τον οποίο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αλληλέγγυοι στον αγώνα του», επισημαίνει και συμπληρώνει «στάση αρχής» που βασίζεται απολύτως στο Διεθνές Δίκαιο, δε στρέφεται κατά του ρωσικού λαού, με τον οποίο μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί.

Άριστο κλίμα στις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Α. Blinken, εξηγεί πως επιβεβαιώθηκε «η αμοιβαία αποφασιστικότητα να διαφυλάξουμε τις αρχές της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας και η πρόθεση για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας, κορωνίδα της οποίας αποτελεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), αλλά και την ανάγκη ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».
Κατά τον ίδιο, «όχι μόνο επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα στις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας, η οποία θεωρείται στην αμερικανική πρωτεύουσα ως ένας από τους πλέον αξιόπιστους συμμάχους σε μία κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη».

Για Κυπριακό

Κάνοντας αναφορά στο Κυπριακό, υπενθυμίζει την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης που βασίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.
«Αναμένουμε με μεγάλη χαρά την πρώτη επίσημη επίσκεψη τόσο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη, όσο και του ομολόγου μου, Κ. Κόμπου, στην Αθήνα. Για την Ελλάδα, η συνεργασία, η σύμπνοια, ο συντονισμός με την Κύπρο ήταν, είναι και θα είναι κορυφαία εθνική προτεραιότητα», υπογραμμίζει.

Ενεργειακά

Για τα ενεργειακά πρότζεκτ στα οποία συμμετέχει η χώρα μας στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως «η χώρα μας εργάζεται συστηματικά για την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων - γεωγραφικών, πολιτικών, οικονομικών - με στόχο τη μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, σε μία ευρύτερη περιοχή που ξεκινά από την Ανατολική Μεσόγειο και φτάνει μέχρι τη Νοτιο - Ανατολική Ευρώπη».
Σε υφιστάμενες υποδομές, όπως η Ρεβυθούσα και ο αγωγός ΤΑΡ, έρχονται να προστεθούν ο πλωτός τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη, οι διασυνδετήριοι αγωγοί με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, ο East-Med, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Αιγύπτου, ο πετρελαιαγωγός Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς και άλλα.
«Τα έργα αυτά θα δώσουν σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην χώρα μας και θα μεγεθύνουν αποφασιστικά το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης», σημειώνει.

Εξωτερική πολιτική

Σε ερώτηση ς σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για προσφυγή στη Χάγη για καθορισμό ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως η σύνταξη του συνυποσχετικού είναι ένα «περίπλοκο τεχνικό-νομικό εγχείρημα» και στην αλβανική πλευρά «υπάρχουν κάποιες εσωτερικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν».
Κατά τον ίδιο, η επίλυση αυτού του ζητήματος θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις, θα δώσει το μήνυμα ότι οι χώρες της περιοχής είναι σε θέση να επιλύουν διμερή θέματα με φιλικό τρόπο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ θα είναι θετικό για την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Για τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την επόμενη τετραετία, αναφέρει ότι κύριο μέλημα είναι «η άσκηση υπεύθυνης, ουσιαστικής και εποικοδομητικής εξωτερικής πολιτικής, με ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα».
«Στόχος μας είναι η ελληνική εξωτερική πολιτική να συνεχίσει να αναβαθμίζει μεθοδικά τη διεθνή παρουσία της χώρας και να ενισχύει συστηματικά τις σχέσεις μας σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», σημειώνει.

Για ΣΥΡΙΖΑ

Κληθείς να σχολιάσει τις αναρτήσεις Πολάκη και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει την περίπτωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «μία ένδειξη της τοξικότητας η οποία έχει επικρατήσει στον δημόσιο βίο της χώρας εδώ και αρκετά χρόνια».
«Αυτό το οποίο με απασχολούσε και με απασχολεί ιδιαίτερα ως Υπουργό Εξωτερικών ήταν να μην επηρεάσει αυτή η τοξικότητα το κλίμα εθνικής ομοψυχίας το οποίο πετύχαμε σε γενικές γραμμές στην εξωτερική πολιτική της χώρας», αναφέρει ο κ. Δένδιας.
«Είναι προφανές ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν ακόμη προσκολλημένοι στην εποχή των μνημονίων, της «πλατείας» και των «αγανακτισμένων». Αποτελεί όμως και συλλογική ευθύνη όλων μας να μην μετατραπεί η πολιτική ζωή σε έναν ατελείωτο «βούρκο» την προεκλογική περίοδο. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε, ότι όπως έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι και όχι εχθροί», προσθέτει.

Ο στόχος των εκλογών

Τέλος, για τις επικείμενες εκλογές, τονίζει ότι «ο στόχος ενός κόμματος εξουσίας δεν μπορεί παρά να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, έστω και αν χρειασθεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση».
«Και είναι ένας στόχος ο οποίος εκτιμώ ότι θα επιτευχθεί. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερό πηδάλιο - ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο - και όχι ακυβερνησία», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης