Εικονική πραγματικότητα ότι όλα πάνε καλά στην οικονομία είπε ο κ.Δραγασάκης
«Κατά την άποψή μου, ζούμε μία κατάσταση ανάλογη με αυτή που είχαμε πριν τη χρεοκοπία.
Αυτή η εικονική πραγματικότητα ότι όλα πάνε καλά, ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη, ότι δεν κινδυνεύουμε από τίποτε και από κάτω υπογείως να διευρύνονται τα ελλείμματα και τα χρέη, κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Δραγασάκης.
Πόσο αυξήθηκε το χρέος επί ΝΔ;
«Ζούμε μια κατάσταση όπου η κυβέρνηση μιλά με όρους εικονικής πραγματικότητας.
Γιατί ο κ. Σταϊκούρας δεν πληροφορεί τον ελληνικό λαό πόσο έχει αυξηθεί το χρέος από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;
Αυτή η κυβέρνηση έχει αυξήσει το χρέος κατά 45 δις ευρώ και ρωτάει τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις του;
Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μια οικονομία που είχε αρχίσει μια ανάκαμψη, είχαμε τον κορωνοϊό βεβαίως και αυτή τη στιγμή έχουμε μια οικονομία της οποίας το έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών διευρύνεται» τόνισε ο κ.Δραγασάκης.
Ποιες είναι οι επενδύσεις;
«Έχουμε επενδύσεις.
Γιατί δεν τις ονοματίζει αυτές τις επενδύσεις;
Η Εθνική Ασφαλιστική πουλήθηκε σε ένα ξένο fund, αυτό είναι επένδυση;
Για την κυβέρνηση είναι επένδυση.
Αν ένας Έλληνας επιχειρηματίας πούλησε την επιχείρησή του σε ένα ξένο fund, αυτό είναι επένδυση;
Επένδυση λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι.
Επένδυση είναι το να αυξάνει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, το να δημιουργούνται νέες δυνατότητες» υπογράμμισε ο κ.Δραγασάκης.
Πρόταση εξόδου από το αδιέξοδο
Όπως είπε, «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πρόταση για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο».
«Η πρώτη δέσμη μέτρων που χρειάζεται η χώρα, είναι μέτρα ανακούφισης από τη νέα φτωχοποίηση που ζει μία μερίδα του κόσμου.
Και το δεύτερο είναι ότι πρέπει να κάνουμε ένα σχέδιο μακράς διάρκειας μείωσης του χρέους.
Θα μας το ζητήσουν και οι ξένοι, αλλά πριν μας το ζητήσουν πρέπει με βάση την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, να το κάνουμε μόνοι μας, ούτως ώστε να το κάνουμε με τρόπο που να μην πλήξει την ανάπτυξη» επισήμανε ο κ. Δραγασάκης.
Δύο πλεονεκτήματα
Ο κ. Δραγασάκης, σημείωσε ότι έχουμε «δύο πλεονεκτήματα μέσα στα προβλήματά μας».
«Το ένα πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτουμε πόρους και από το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
Και ακόμα, αν πάρουμε και τη βαθμίδα την επενδυτική που σημαίνει ότι θα είμαστε λίγο πιο ασφαλείς σε ό,τι αφορά το θέμα του δανεισμού, θα μπορούσαμε να μειώσουμε και ένα μέρος του μαξιλαριού, να ξοδέψουμε λίγα χρήματα και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς σκοπούς» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Κρίσιμη τετραετία
«Άρα, έχουμε αυτή τη δυνατότητα και το δεύτερο, είναι ένα περιθώριο χρόνου που υπάρχει, αλλά όχι απεριόριστο.
Με τη συμφωνία που είχαμε κάνει εμείς για το χρέος εξασφαλίσαμε το λεγόμενο διάδρομο ασφαλείας, μια δεκαετία που δεν μας πιέζει πολύ το χρέος. Αν λοιπόν αξιοποιήσουμε την επόμενη τετραετία σωστά, δηλαδή εφαρμόσουμε πρόγραμμα, σκύψουμε πάνω στα προβλήματα, δώσουμε έναν άλλο τόνο και στην κοινωνία ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική, αξιοποιήσουμε τους πόρους σωστά, θα έλεγα ότι έχουμε μία δυνατότητα να γυρίσουμε τη σελίδα.
Αν δεν τα κάνουμε όμως αυτά, είμαι υποχρεωμένος να προειδοποιήσω ότι πάλι θα πάμε στα βράχια και το τεκμηριώνω με αριθμούς.
Ποιος θέλει ξανά τέτοιες περιπέτειες;
Αλλά αν δεν αξιοποιήσουμε πόρους και χρόνο θα ήμουν ανήσυχος» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
Επιφυλακή για τράπεζες
Σχετικά με τους κλυδωνισμούς στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Δραγασάκης, εξέφρασε μεν την εκτίμηση ότι δεν θα μας επηρεάσει, ωστόσο επισήμανε ότι είναι ενδεικτικό, με το επεισόδιο της παρ’ολίγον χρεοκοπίας της ελβετικής τράπεζας, ότι η εποπτεία δεν μπορεί να μας διασφαλίσει από νέες κρίσεις. «Άρα, χρειάζεται επιφυλακή ότι πάντα θα υπάρχει μία κρίση εν αναμονή και γι’ αυτό δεν χρειάζεται εφησυχασμός.
Ειδικά στην Ελλάδα, αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι αυτή τη στιγμή που μιλούμε δημιουργούνται νέα κόκκινα δάνεια γιατί ανέβηκαν τα επιτόκια» είπε ο κ.Δραγασάκης, αναφέροντας πως αυτό που θα πρότεινε, είναι ένα μέρος των κερδών των τραπεζών, να διατεθεί ούτως ώστε οι τράπεζες να κρατήσουν χαμηλά τουλάχιστον τα στεγαστικά επιτόκια.
«Εάν δεν το κάνουν οι τράπεζες, δεν θα υποφέρει μόνο ο κόσμος και οι ίδιες θα βρεθούν ενδεχομένως σε δυσκολία, αν έχουμε πάλι ένα μεγάλο απόθεμα κόκκινων δανείων. Άρα είναι κοντόφθαλμη η πολιτική που ακολουθείται σήμερα και από την κυβέρνηση και από τις τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτήσεις σε Ανδρουλάκη
Αναφορικά με τον κ. Ανδρουλάκη, ύστερα και από την χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Δραγασάκης, δήλωσε πως ο ίδιος, συμφωνεί με πολλά σημεία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ότι σέβεται πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θέτει σαν προϋπόθεση για να μπει σε κυβέρνηση να έχει ισχυρή δύναμη, με διψήφιο ποσοστό, θεωρώντας το εύλογο.
«Το άλλο που λέει έχει προβλήματα.
Ας υποθέσουμε ότι ο ελληνικός λαός, δίνει στο ΠΑΣΟΚ δύναμη με διψήφιο ποσοστό και είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα με τον Τσίπρα αρχηγό.
Ο λαός θα κάνει και τα δύο.
Στη μία περίπτωση θα πούμε είναι σεβαστή η βούλησή του και στην άλλη δεν είναι;» διερωτήθη ο κ. Δραγασάκης, ενώ έθεσε στον κ. Ανδρουλάκη ένα δικό του ερώτημα.
«Σε σενάριο που η Νέα Δημοκρατία δεν βγαίνει πρώτο κόμμα και υπάρχει μια εξέλιξη εκεί και αλλάζει ο αρχηγός, τότε ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία υπό άλλο αρχηγό;
Θα ήθελα πολύ να ξέρω την σκέψη του γύρω από αυτό το θέμα» είπε καταλήγοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών