Την Τρίτη 28/3 η συνάντηση Σακελλαροπούλου - Vucic
Η κα Σακελλαροπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου τόνισε ότι «η ένταξη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια αμοιβαία επωφελής επένδυση στρατηγικής φύσης, τόσο για τα κράτη μέλη της ΕΕ, όσο και για τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτή είναι η θέση που η Ελλάδα έχει υποστηρίξει και προωθήσει με συνέπεια επί δεκαετίες».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλήρης χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια», όπως είπε.
Υπογράμμισε την ανάγκη επίσπευσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων , λέγοντας πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατηγική σημασία της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων. Δηλαδή, την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προκλήσεις που προσπαθούν να μας επιβάλουν δυνάμεις που αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων».
Ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και όλων των χωρών της περιοχής.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι πολύ σημαντικό για τον σερβικό λαό να κατανοήσει ότι μοιραζόμαστε ένα κοινό μέλλον, στην οικογένεια της Ευρώπης, το οποίο πρέπει να το διαμορφώσουμε από κοινού. Για τον λόγο αυτό, καλούμε τη Σερβία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε θεμελιώδεις τομείς του νομικού κεκτημένου της ΕΕ, όπως το κράτος δικαίου, η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η ευθυγράμμισή της με την κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας» σημείωσε.
Σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας σχετικά με τα καθεστώς του Κοσόβου και τις σχέσεις της Αθήνας με την Πρίστινα, η κα Σακελλαροπούλου απάντησε πως «η θέση της Ελλάδας, ενός από τα λίγα μέλη της ΕΕ που δεν αναγνώρισε τη μονομερώς κηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου, παραμένει η ίδια. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, πέρα από τη γνωστή θέση της για το καθεστώς του Κοσόβου και πιστή στην πολιτική της στα Δυτικά Βαλκάνια, ακολουθεί μια ρεαλιστική και εποικοδομητική προσέγγιση σε σχέση με το Κόσοβο, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».
Ενεργειακά
Ακόμη, αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης.
«Δεδομένης της τρέχουσας κρίσης στον ενεργειακό τομέα και στην αλυσίδα ανεφοδιασμού αερίου, η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο - συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης - προωθώντας έργα διαφοροποίησης πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου.
Με δύο πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, τη δημιουργία μιας άλλη στην Κόρινθο και πιθανότατα στον Βόλο, ο ρόλος της Ελλάδας ως εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω», ανέφερε η κα Σακελλαροπούλου.
Το πρόγραμμα της Σακελλαροπούλου στη Σερβία
Με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία θα συναντηθεί το βράδυ της Δευτέρας 27/3 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Aleksandar Vucic.
Την Τρίτη 28/3 η κα Σακελλαροπούλου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, A. Vucic και στη συνέχεια, με την πρωθυπουργό Ana Brnabić , ενώ το απόγευμα θα επισκεφτεί το Κοινοβούλιο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Vladimir Orlić.
Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 29/3 με την κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου και την ξενάγηση στον «Πύργο Νεμπόισα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών