Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους πολίτες και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα συμφέροντα των funds, δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης
"Η κυβέρνηση έχει καταφέρει η χώρα μας να πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα μιας παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης"... επένδυσε σε μέτρα που "το μόνο που κατάφεραν ήταν η επιδότηση της αισχροκέρδειας", δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και απαριθμεί τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ως προς το ζήτημα μιας "νέας γενιάς κόκκινων δανείων" που "βρίσκεται προ των πυλών", ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "έχει πορευτεί ανεύθυνα και κυρίως διαλέγοντας πλευρά: αδιαφορεί για τους πολίτες και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα συμφέροντα των funds".
Σημειώνει ότι "η προοδευτική κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 21ης Μαΐου", θα νομοθετήσει για "ρητή προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων, ρύθμιση οφειλών και κανονιστικό πλαίσιο που θα δίνει δικαιώματα και ρήτρες αναδιαπραγμάτευσης στα χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο όριο της χρεοκοπίας".
"Ξεκάθαρα ναι", απαντά στο ερώτημα αν η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ θα είναι απαράβατος όρος σε ενδεχόμενη συζήτηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις για επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας.
Ο κ. Χαρίτσης ασκεί έντονη κριτική στη διακυβέρνηση της ΝΔ, προσθέτοντας ότι "το αποτέλεσμα είναι η ελληνική κοινωνία να νιώθει δικαιολογημένη οργή και βαθιά ανασφάλεια".
Αναφέρει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τη μετεξέλιξη του "ως εδώ" που εκφράζει η ελληνική κοινωνία σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα πολιτικής αλλαγής", για να υπογραμμίσει ότι "έχει έρθει η ώρα για μία νέα αρχή".
Ως προς το ζήτημα των συνεργασιών τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ "θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που προκύπτουν από τη νίκη του στις εκλογές για τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης που από την επόμενη κιόλας μέρα θα προχωρήσει σε αποφασιστικές τομές για την ανάσχεση της ακρίβειας, τη στήριξη των δημόσιων υποδομών, την εμπέδωση του κράτους δικαίου".
Και θέτει το ερώτημα αν έχουν "την πολυτέλεια τα πολιτικά κόμματα που αναφέρονται στην αριστερά και στη σοσιαλδημοκρατία να αρνηθούν τη δυνατότητα μίας τέτοιας κυβέρνησης".
Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα συναινέσεων και συγκρότησης κυβερνήσεων συνεργασίας που εκφράζουν την κοινωνική πλειοψηφία, σχολιάζοντας ότι "αν κάτι μας θύμισε η Νέα Δημοκρατία αυτά τα χρόνια, και ο κύριος Μητσοτάκης προσωπικά, είναι ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι η εξουσία της ανήκει δικαιωματικά".
"Αυτό προσβάλλει τους πολίτες και τραυματίζει τη Δημοκρατία μας. Και θα το πληρώσει στις εκλογές", αναφέρει.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Αλέξη Χαρίτση
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόσφατα ότι "αυτό που βλέπουμε και θα δούμε, είναι με μειωμένο ρυθμό να αυξάνονται οι τιμές. Αυξήσεις θα συνεχίσουμε να έχουμε. Ουσιαστική μείωση των τιμών δεν θα δούμε, ούτε καν σταθεροποίηση δεν θα δούμε". Ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στη χώρα μας, δεδομένου ότι αυτή δεν είναι ελληνικό φαινόμενο;
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ουσιαστικά την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.
Τον τιμά αυτό.
Αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει με διαπιστώσεις.
Εδώ και μήνες η κυβέρνηση επένδυσε σε μέτρα -όπως τα κάθε λογής pass και τα απανωτά καλάθια- που εν τέλει το μόνο που κατάφεραν ήταν η επιδότηση τη αισχροκέρδειας.
Σήμερα, πληρώνουμε συλλογικά τον λογαριασμό αυτής της πολιτικής επιλογής.
Και έχει καταφέρει η κυβέρνηση η χώρα μας να πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα μίας παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο τον πυρήνα της ακρίβειας.
Και εδώ τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα.
Πρώτο βήμα, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚ στα καύσιμα και στην ενέργεια.
Δεύτερο βήμα, πλαφόν στα τιμολόγια του ρεύματος, πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και αυστηροί έλεγχοι στην αγορά.
Τρίτο βήμα, αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού για μισθωτούς ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Αυτές οι παρεμβάσεις θα φέρουν από τη μία την αναγκαία συγκράτηση των τιμών και από την άλλη θα τονώσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ειδικά των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, των στρωμάτων δηλαδή που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Σας ανησυχεί η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων και το πώς επηρεάζει τα εισοδήματα στην Ελλάδα, καθότι μάλιστα αυτό γίνεται σε περίοδο μεγάλης ακρίβειας;
Προφανώς πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη.
Μία νέα γενιά "κόκκινων" δανείων βρίσκεται προ των πυλών.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισ. ευρώ, με ένα στα πέντε νοικοκυριά να μην μπορεί, σύμφωνα με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, να πληρώσει τη δόση του στεγαστικού του δανείου.
Ενώ χιλιάδες δανειολήπτες σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με επιπλέον επιβαρύνσεις, εξαιτίας της νέας ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα, δ,ε με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα επιχειρηματικά δάνεια έως 250.000 ευρώ, που αφορούν ουσιαστικά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Η συνεχιζόμενη άνοδος των επιτοκίων έρχεται να προστεθεί στην πληθωριστική κρίση που μαίνεται, με τους πολίτες να έχουν ξοδέψει έως και 58% των αποταμιεύσεων τους εξαιτίας της!
Κατά συνέπεια, χρειάζεται πολιτική παρέμβαση άμεσα για να μη βρεθούμε μπροστά σε μία ανυπολόγιστη οικονομική και κοινωνική καταστροφή.
Το πρόβλημα του χρέους δεν αφορά μόνο αυτόν που χρωστάει.
Είναι μια βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας συνολικά.
Η κυβέρνηση έχει πορευτεί ανεύθυνα και κυρίως διαλέγοντας πλευρά: αδιαφορεί για τους πολίτες και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα συμφέροντα των funds.
Η πρώτη κατοικία είναι στον αέρα, βουλευτές της κάνουν δουλειές με διάφορα funds, η έννοια της ρύθμισης τής είναι άγνωστη.
Από την πλευρά μας, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δουλειά μας δεν είναι μόνο να ανησυχούμε.
Ούτε να προτρέπουμε απλά και μόνο τις τράπεζες και τα funds να λειτουργήσουν με όρους κοινωνικής ωφέλειας, όπως έκανε πρόσφατα πάλι ο υπουργός Οικονομικών.
Η προοδευτική κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα νομοθετήσει σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τη σημερινή: με ρητή προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων, ρύθμιση οφειλών και κανονιστικό πλαίσιο που θα δίνει δικαιώματα και ρήτρες αναδιαπραγμάτευσης στα χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο όριο της χρεοκοπίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει δεσμευτεί για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτό θα είναι απαράβατος όρος σε ενδεχόμενη συζήτηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις για επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας;
Ξεκάθαρα ναι.
Γιατί αν δεν προχωρήσουμε σε δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, τότε δεν υπάρχει κανένας τρόπος να έχουμε άμεσα αποτελέσματα στο κρίσιμο πεδίο της ενέργειας.
Και όχι μόνο για αυτό.
Η χώρα χρειάζεται εθνική ενεργειακή πολιτική: για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και κυρίως τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με όρους περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η ενεργειακή κρίση σήμανε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την αποφασιστική επιστροφή του Κράτους στον έλεγχο της παραγωγής και της διανομής της ενέργειας.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συγχρονιστεί με αυτήν την εξέλιξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει βέβαιος ότι η πρωτιά στην κάλπη της απλής αναλογικής είναι πιο κοντά από ποτέ. Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το κομβικό σημείο που θα κρίνει την εκλογική αναμέτρηση;
Το ερώτημα είναι απλό και συγκεκριμένο: μία από τα ίδια ή αλλαγή πολιτικής;
Η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Μητσοτάκης δεν υπόσχονται κάτι διαφορετικό. Εξάντλησαν τη δημιουργικότητά τους στον δρόμο προς τις εκλογές του 2019.
Από εκεί και πέρα αυτό που είδαμε ήταν η αναπαλαίωση του κομματικού κράτους αλλά και νέες μορφές καταρράκωσης των θεσμών και της δημοκρατίας - όπως στην περίπτωση των υποκλοπών.
Το αποτέλεσμα είναι η ελληνική κοινωνία να νιώθει δικαιολογημένη οργή και βαθιά ανασφάλεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τη μετεξέλιξη του "ως εδώ" που εκφράζει η ελληνική κοινωνία σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα πολιτικής αλλαγής.
Έχει έρθει η ώρα για μία νέα αρχή. Δίχως τον καταναγκασμό των μνημονίων με ένα πρόγραμμα που υπηρετεί την ανάγκη και την επιθυμία των πολιτών για ασφάλεια και δικαιοσύνη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει ότι με πρωτιά του κόμματός σας θα υπάρξει "προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας" από την πρώτη Κυριακή. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση συνεργασιών δεν θα αποδεχτεί για πρωθυπουργό τον πρόεδρο του πρώτου κόμματος. Επιπλέον, κομβικό είναι και το ζήτημα των προγραμματικών συγκλίσεων. Συνεπώς, πόσο εφικτό είναι να συγκροτηθεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη;
Η δυνατότητα της προοδευτικής κυβέρνησης είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα.
Αυτό είναι το κρίσιμο σε αυτή τη συζήτηση και όχι οι όποιες προεκλογικές δηλώσεις και ελιγμοί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που προκύπτουν από τη νίκη του στις εκλογές για τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης που από την επόμενη κιόλας μέρα θα προχωρήσει σε αποφασιστικές τομές για την ανάσχεση της ακρίβειας, τη στήριξη των δημόσιων υποδομών, την εμπέδωση του κράτους δικαίου.
Έχουν άραγε την πολυτέλεια τα πολιτικά κόμματα που αναφέρονται στην αριστερά και στη σοσιαλδημοκρατία να αρνηθούν τη δυνατότητα μίας τέτοιας κυβέρνησης;
Δηλώσατε πρόσφατα ότι "ο κ. Μητσοτάκης βλέποντας τη ΝΔ να κατακρημνίζεται, επιδιώκει να αρπάξει βουλευτές από όπου μπορεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση". Πού το αποδίδετε; Θεωρείτε πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Τον κ. Μητσοτάκη δύσκολα μπορείς πλέον να τον παρακολουθήσεις.
Αλλά από την άλλη, έχει δώσει δείγματα γραφής.
Από τις υποκλοπές μέχρι την τραγωδία στα Τέμπη υπάρχει ένα νήμα που διατρέχει τις επιλογές του: θα κάνει οτιδήποτε προκειμένου να μείνει στην εξουσία. Και για αυτό πρόσφατα άρχισε να διακινεί το σενάριο για "σταθερές κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα" κλπ.
Όλα αυτά δεν θα είχαν σημασία αν δεν βύθιζαν τον δημόσιο διάλογο σε ένα τέλμα από το οποίο απουσιάζει το προγραμματικό περιεχόμενο και η πολιτική ουσία.
Επί μήνες ο κύριος Μητσοτάκης έπαιζε με την ημερομηνία των εκλογών οδηγώντας τη χώρα στο χάος της αβεβαιότητας.
Τώρα κάνει το ίδιο με τα σενάρια της επόμενης μέρας.
Όσο και αν προσπαθεί, ένα είναι το σενάριο για μια κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής συναίνεσης και πολιτικής νομιμοποίησης: νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης.
Γιατί θεωρείτε ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι βιώσιμη και μακράς πνοής, ενώ μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ όχι;
Υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που ψήφισε την απλή αναλογική επειδή πιστεύουμε σε αυτήν.
Ειδικά στη σημερινή εξαιρετικά σύνθετη και πολύπλοκη πραγματικότητα που βιώνουμε, πιστεύουμε στην αναγκαιότητα συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και στην συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας που εκφράζουν την κοινωνική πλειοψηφία.
Αυτός είναι ο κανόνας στην ευρωπαϊκή πολιτική και ένα πρώτο βήμα για να μπει τέλος στην αλαζονεία των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.
Στη βάση βεβαίως μιας σαφούς και δεσμευτικής προγραμματικής συμφωνίας.
Γι' αυτό το κάλεσμά μας απευθύνεται στις δυνάμεις της αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας.
Διότι θεωρούμε ότι ο δρόμος για να ξεπεράσουμε τα σημερινά αδιέξοδα δεν μπορεί παρά να είναι προοδευτικός.
Η Νέα Δημοκρατία βλέπει τη συνεργασία ως πρόβλημα.
Γιατί εκκινεί από μια αφετηρία που αντιμετωπίζει το κράτος ως φέουδο.
Η αλαζονεία είναι εχθρός της συνεργασίας.
Και αν κάτι μας θύμισε η Νέα Δημοκρατία αυτά τα χρόνια, και ο κύριος Μητσοτάκης προσωπικά, είναι ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι η εξουσία της ανήκει δικαιωματικά.
Αυτό προσβάλλει τους πολίτες και τραυματίζει τη Δημοκρατία μας. Και θα το πληρώσει στις εκλογές.
www.bankingnews.gr
Ως προς το ζήτημα μιας "νέας γενιάς κόκκινων δανείων" που "βρίσκεται προ των πυλών", ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "έχει πορευτεί ανεύθυνα και κυρίως διαλέγοντας πλευρά: αδιαφορεί για τους πολίτες και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα συμφέροντα των funds".
Σημειώνει ότι "η προοδευτική κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 21ης Μαΐου", θα νομοθετήσει για "ρητή προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων, ρύθμιση οφειλών και κανονιστικό πλαίσιο που θα δίνει δικαιώματα και ρήτρες αναδιαπραγμάτευσης στα χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο όριο της χρεοκοπίας".
"Ξεκάθαρα ναι", απαντά στο ερώτημα αν η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ θα είναι απαράβατος όρος σε ενδεχόμενη συζήτηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις για επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας.
Ο κ. Χαρίτσης ασκεί έντονη κριτική στη διακυβέρνηση της ΝΔ, προσθέτοντας ότι "το αποτέλεσμα είναι η ελληνική κοινωνία να νιώθει δικαιολογημένη οργή και βαθιά ανασφάλεια".
Αναφέρει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τη μετεξέλιξη του "ως εδώ" που εκφράζει η ελληνική κοινωνία σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα πολιτικής αλλαγής", για να υπογραμμίσει ότι "έχει έρθει η ώρα για μία νέα αρχή".
Ως προς το ζήτημα των συνεργασιών τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ "θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που προκύπτουν από τη νίκη του στις εκλογές για τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης που από την επόμενη κιόλας μέρα θα προχωρήσει σε αποφασιστικές τομές για την ανάσχεση της ακρίβειας, τη στήριξη των δημόσιων υποδομών, την εμπέδωση του κράτους δικαίου".
Και θέτει το ερώτημα αν έχουν "την πολυτέλεια τα πολιτικά κόμματα που αναφέρονται στην αριστερά και στη σοσιαλδημοκρατία να αρνηθούν τη δυνατότητα μίας τέτοιας κυβέρνησης".
Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα συναινέσεων και συγκρότησης κυβερνήσεων συνεργασίας που εκφράζουν την κοινωνική πλειοψηφία, σχολιάζοντας ότι "αν κάτι μας θύμισε η Νέα Δημοκρατία αυτά τα χρόνια, και ο κύριος Μητσοτάκης προσωπικά, είναι ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι η εξουσία της ανήκει δικαιωματικά".
"Αυτό προσβάλλει τους πολίτες και τραυματίζει τη Δημοκρατία μας. Και θα το πληρώσει στις εκλογές", αναφέρει.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Αλέξη Χαρίτση
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόσφατα ότι "αυτό που βλέπουμε και θα δούμε, είναι με μειωμένο ρυθμό να αυξάνονται οι τιμές. Αυξήσεις θα συνεχίσουμε να έχουμε. Ουσιαστική μείωση των τιμών δεν θα δούμε, ούτε καν σταθεροποίηση δεν θα δούμε". Ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στη χώρα μας, δεδομένου ότι αυτή δεν είναι ελληνικό φαινόμενο;
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ουσιαστικά την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.
Τον τιμά αυτό.
Αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει με διαπιστώσεις.
Εδώ και μήνες η κυβέρνηση επένδυσε σε μέτρα -όπως τα κάθε λογής pass και τα απανωτά καλάθια- που εν τέλει το μόνο που κατάφεραν ήταν η επιδότηση τη αισχροκέρδειας.
Σήμερα, πληρώνουμε συλλογικά τον λογαριασμό αυτής της πολιτικής επιλογής.
Και έχει καταφέρει η κυβέρνηση η χώρα μας να πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα μίας παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο τον πυρήνα της ακρίβειας.
Και εδώ τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα.
Πρώτο βήμα, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚ στα καύσιμα και στην ενέργεια.
Δεύτερο βήμα, πλαφόν στα τιμολόγια του ρεύματος, πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και αυστηροί έλεγχοι στην αγορά.
Τρίτο βήμα, αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού για μισθωτούς ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Αυτές οι παρεμβάσεις θα φέρουν από τη μία την αναγκαία συγκράτηση των τιμών και από την άλλη θα τονώσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ειδικά των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, των στρωμάτων δηλαδή που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Σας ανησυχεί η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων και το πώς επηρεάζει τα εισοδήματα στην Ελλάδα, καθότι μάλιστα αυτό γίνεται σε περίοδο μεγάλης ακρίβειας;
Προφανώς πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη.
Μία νέα γενιά "κόκκινων" δανείων βρίσκεται προ των πυλών.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισ. ευρώ, με ένα στα πέντε νοικοκυριά να μην μπορεί, σύμφωνα με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, να πληρώσει τη δόση του στεγαστικού του δανείου.
Ενώ χιλιάδες δανειολήπτες σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με επιπλέον επιβαρύνσεις, εξαιτίας της νέας ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα, δ,ε με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα επιχειρηματικά δάνεια έως 250.000 ευρώ, που αφορούν ουσιαστικά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Η συνεχιζόμενη άνοδος των επιτοκίων έρχεται να προστεθεί στην πληθωριστική κρίση που μαίνεται, με τους πολίτες να έχουν ξοδέψει έως και 58% των αποταμιεύσεων τους εξαιτίας της!
Κατά συνέπεια, χρειάζεται πολιτική παρέμβαση άμεσα για να μη βρεθούμε μπροστά σε μία ανυπολόγιστη οικονομική και κοινωνική καταστροφή.
Το πρόβλημα του χρέους δεν αφορά μόνο αυτόν που χρωστάει.
Είναι μια βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας συνολικά.
Η κυβέρνηση έχει πορευτεί ανεύθυνα και κυρίως διαλέγοντας πλευρά: αδιαφορεί για τους πολίτες και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα συμφέροντα των funds.
Η πρώτη κατοικία είναι στον αέρα, βουλευτές της κάνουν δουλειές με διάφορα funds, η έννοια της ρύθμισης τής είναι άγνωστη.
Από την πλευρά μας, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δουλειά μας δεν είναι μόνο να ανησυχούμε.
Ούτε να προτρέπουμε απλά και μόνο τις τράπεζες και τα funds να λειτουργήσουν με όρους κοινωνικής ωφέλειας, όπως έκανε πρόσφατα πάλι ο υπουργός Οικονομικών.
Η προοδευτική κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα νομοθετήσει σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τη σημερινή: με ρητή προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων, ρύθμιση οφειλών και κανονιστικό πλαίσιο που θα δίνει δικαιώματα και ρήτρες αναδιαπραγμάτευσης στα χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο όριο της χρεοκοπίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει δεσμευτεί για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτό θα είναι απαράβατος όρος σε ενδεχόμενη συζήτηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις για επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας;
Ξεκάθαρα ναι.
Γιατί αν δεν προχωρήσουμε σε δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, τότε δεν υπάρχει κανένας τρόπος να έχουμε άμεσα αποτελέσματα στο κρίσιμο πεδίο της ενέργειας.
Και όχι μόνο για αυτό.
Η χώρα χρειάζεται εθνική ενεργειακή πολιτική: για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και κυρίως τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με όρους περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η ενεργειακή κρίση σήμανε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την αποφασιστική επιστροφή του Κράτους στον έλεγχο της παραγωγής και της διανομής της ενέργειας.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συγχρονιστεί με αυτήν την εξέλιξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει βέβαιος ότι η πρωτιά στην κάλπη της απλής αναλογικής είναι πιο κοντά από ποτέ. Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το κομβικό σημείο που θα κρίνει την εκλογική αναμέτρηση;
Το ερώτημα είναι απλό και συγκεκριμένο: μία από τα ίδια ή αλλαγή πολιτικής;
Η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Μητσοτάκης δεν υπόσχονται κάτι διαφορετικό. Εξάντλησαν τη δημιουργικότητά τους στον δρόμο προς τις εκλογές του 2019.
Από εκεί και πέρα αυτό που είδαμε ήταν η αναπαλαίωση του κομματικού κράτους αλλά και νέες μορφές καταρράκωσης των θεσμών και της δημοκρατίας - όπως στην περίπτωση των υποκλοπών.
Το αποτέλεσμα είναι η ελληνική κοινωνία να νιώθει δικαιολογημένη οργή και βαθιά ανασφάλεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τη μετεξέλιξη του "ως εδώ" που εκφράζει η ελληνική κοινωνία σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα πολιτικής αλλαγής.
Έχει έρθει η ώρα για μία νέα αρχή. Δίχως τον καταναγκασμό των μνημονίων με ένα πρόγραμμα που υπηρετεί την ανάγκη και την επιθυμία των πολιτών για ασφάλεια και δικαιοσύνη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει ότι με πρωτιά του κόμματός σας θα υπάρξει "προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας" από την πρώτη Κυριακή. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση συνεργασιών δεν θα αποδεχτεί για πρωθυπουργό τον πρόεδρο του πρώτου κόμματος. Επιπλέον, κομβικό είναι και το ζήτημα των προγραμματικών συγκλίσεων. Συνεπώς, πόσο εφικτό είναι να συγκροτηθεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη;
Η δυνατότητα της προοδευτικής κυβέρνησης είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα.
Αυτό είναι το κρίσιμο σε αυτή τη συζήτηση και όχι οι όποιες προεκλογικές δηλώσεις και ελιγμοί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που προκύπτουν από τη νίκη του στις εκλογές για τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης που από την επόμενη κιόλας μέρα θα προχωρήσει σε αποφασιστικές τομές για την ανάσχεση της ακρίβειας, τη στήριξη των δημόσιων υποδομών, την εμπέδωση του κράτους δικαίου.
Έχουν άραγε την πολυτέλεια τα πολιτικά κόμματα που αναφέρονται στην αριστερά και στη σοσιαλδημοκρατία να αρνηθούν τη δυνατότητα μίας τέτοιας κυβέρνησης;
Δηλώσατε πρόσφατα ότι "ο κ. Μητσοτάκης βλέποντας τη ΝΔ να κατακρημνίζεται, επιδιώκει να αρπάξει βουλευτές από όπου μπορεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση". Πού το αποδίδετε; Θεωρείτε πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Τον κ. Μητσοτάκη δύσκολα μπορείς πλέον να τον παρακολουθήσεις.
Αλλά από την άλλη, έχει δώσει δείγματα γραφής.
Από τις υποκλοπές μέχρι την τραγωδία στα Τέμπη υπάρχει ένα νήμα που διατρέχει τις επιλογές του: θα κάνει οτιδήποτε προκειμένου να μείνει στην εξουσία. Και για αυτό πρόσφατα άρχισε να διακινεί το σενάριο για "σταθερές κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα" κλπ.
Όλα αυτά δεν θα είχαν σημασία αν δεν βύθιζαν τον δημόσιο διάλογο σε ένα τέλμα από το οποίο απουσιάζει το προγραμματικό περιεχόμενο και η πολιτική ουσία.
Επί μήνες ο κύριος Μητσοτάκης έπαιζε με την ημερομηνία των εκλογών οδηγώντας τη χώρα στο χάος της αβεβαιότητας.
Τώρα κάνει το ίδιο με τα σενάρια της επόμενης μέρας.
Όσο και αν προσπαθεί, ένα είναι το σενάριο για μια κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής συναίνεσης και πολιτικής νομιμοποίησης: νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης.
Γιατί θεωρείτε ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι βιώσιμη και μακράς πνοής, ενώ μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ όχι;
Υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που ψήφισε την απλή αναλογική επειδή πιστεύουμε σε αυτήν.
Ειδικά στη σημερινή εξαιρετικά σύνθετη και πολύπλοκη πραγματικότητα που βιώνουμε, πιστεύουμε στην αναγκαιότητα συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και στην συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας που εκφράζουν την κοινωνική πλειοψηφία.
Αυτός είναι ο κανόνας στην ευρωπαϊκή πολιτική και ένα πρώτο βήμα για να μπει τέλος στην αλαζονεία των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.
Στη βάση βεβαίως μιας σαφούς και δεσμευτικής προγραμματικής συμφωνίας.
Γι' αυτό το κάλεσμά μας απευθύνεται στις δυνάμεις της αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας.
Διότι θεωρούμε ότι ο δρόμος για να ξεπεράσουμε τα σημερινά αδιέξοδα δεν μπορεί παρά να είναι προοδευτικός.
Η Νέα Δημοκρατία βλέπει τη συνεργασία ως πρόβλημα.
Γιατί εκκινεί από μια αφετηρία που αντιμετωπίζει το κράτος ως φέουδο.
Η αλαζονεία είναι εχθρός της συνεργασίας.
Και αν κάτι μας θύμισε η Νέα Δημοκρατία αυτά τα χρόνια, και ο κύριος Μητσοτάκης προσωπικά, είναι ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι η εξουσία της ανήκει δικαιωματικά.
Αυτό προσβάλλει τους πολίτες και τραυματίζει τη Δημοκρατία μας. Και θα το πληρώσει στις εκλογές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών