«Απόψε ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τρία νέα μέτρα τα οποία αφορούν τους νέους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους δημοσίους υπαλλήλους» ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος
Μάλιστα, ένα από αυτά θα αφορούν τους νέους, που γυρνούν την πλάτη στην πολιτική.
Άλλωστε, τον προβληματισμό του για τη δυσκολία της παράταξης του να μιλήσει αποτελεσματικά στις νεότερες γενιές εξέφρασε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το προηγούμενο 24ωρο σε συνέντευξή του , λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αρκετοί νέοι γυρνούν την πλάτη όχι μόνο στα κόμματα εξουσίας, αλλά συνολικά στην πολιτική. Άλλοι θυμωμένοι γιατί αναγκάστηκαν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Άλλοι οργισμένοι γιατί πληρώνουν τις «αμαρτίες» των προηγούμενων γενιών. Άλλοι απογοητευμένοι γιατί ζουν χειρότερα από τους γονείς τους».
Το απόγευμα της Κυριακής 7/5, ο Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Ελευσίνα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης στις 18:30 θα συμμετάσχει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας σε συζήτηση με πολίτες, με θέμα την οικονομία, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί την πόλη της Ελευσίνας, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό σε συγκέντρωση πολιτών.
Εν αναμονή των ανακοινώσεων
Απόψε αναμένονται οι ανακοινώσεις για τρία μέτρα από τον Κ. Μητσοτάκη, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος.
««Σήμερα θα έχουμε κάποιες θετικές ειδήσεις. Ο πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα στην Ελευσίνα παρουσιάζει και εξειδικεύει το οικονομικό μας πρόγραμμα. Απόψε ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει τρία ακόμη μέτρα τα οποία θα αφορούν τους νέους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους δημοσίους υπαλλήλους», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σκέρτσος, σημειώνοντας ότι θα δοθούν κίνητρα σε εργοδότες για την πρόσληψη 10.000 νέων χωρίς εργασιακή εμπειρία.
Πρόσθεσε πως είναι κοστολογημένα και ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Για τους νέους, αφού υπενθύμισε ότι «τρέχει» το πρόγραμμα «Σπίτι μου», σημείωσε ότι «είναι μέσα στο πρόγραμμά μας-δέκα χιλιάδες νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν εργασιακή εμπειρία, θα υποστηρίζονται, με βάση το οικονομικό μας πρόγραμμα, για να προσληφθούν με κίνητρα στους εργοδότες. Θα καλύπτουμε τους έξι πρώτους της πρόσληψης και της δουλειάς τους τις ασφαλιστικές εισφορές. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γνωρίζουμε ότι η ανεργία των νέων είναι πολύ υψηλότερη από την υπόλοιπη Ευρώπη και χρειάζονται βοήθεια και οι νέοι και οι επιχειρήσεις».
«Πρέπει να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών κι άλλο. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πόσο ταλαιπωρείται και πιέζεται, αυτή τη στιγμή, το ελληνικό νοικοκυριό από τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός παρότι είναι ο 5ος χαμηλότερος στην Ευρώπη σήμερα, παραμένει υψηλός, ροκανίζει τα εισοδήματα. Ξέρουμε πόσο πιέζονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και χρειάζεται συνεχής προσπάθεια με μία φιλοεπενδυτική πολιτική που στηρίζει και τον εργαζόμενο και τον επιχειρηματία», τόνισε ο κ. Σκέρτσος.
Ο κ. Σκέρτσος υπενθύμισε πως «έχουμε ήδη ανακοινώσει τις αυξήσεις στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/24 με έμφαση στους χαμηλόμισθους και στις θέσεις ευθύνης.
Επίσης, έχει τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/23 το πριμ παραγωγικότητας. Είναι κάτι που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα και έπρεπε να έρθει και στο δημόσιο».
Ακόμη, σημείωσε ότι όσο θα πέφτει η ανεργία, τόσο θα αυξάνονται οι μισθοί.
Εξήγησε ότι «θα πρέπει οι επιχειρήσεις να προσελκύσουν με ανταγωνιστικότερους μισθούς τους εργαζομένους. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που παρουσιάζεται έχει να κάνει με τα εργατικά χέρια. Αυτό θα λυθεί με υψηλότερους μισθούς».
«Έχουμε ακόμα ένα μέτρο στήριξης στο πρόγραμμά μας. Μείωση κατά μια μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών την επόμενη τετραετία. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους γιατί για στις επιχειρήσεις μειώνει το μισθολογικό κόστος», συμπλήρωσε.
Το δίλημμα των εκλογών
«Το βασικό δίλημμα των εκλογών είναι το μπροστά ή πίσω. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε σε μια πορεία προόδου που θα μας φέρει πιο κοντά στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Κινδυνέψαμε να βγούμε από την Ευρώπη με την συμμαχία που κυβέρνησε τη χώρα το 2015 έως το 2019. Κρατηθήκαμε στην Ευρώπη και έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο από το 2019 έως σήμερα, αλλά έχουμε ακόμη πολλά προβλήματα. Έχουν γίνει βήματα που πρέπει να γίνουν άλματα. Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης είναι ή καθήλωσης ή οπισθοδρόμησης», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.
Πρόσθεσε πως «η πολιτική πρόταση της αντιπολίτευσης, η οποία στηρίζεται σε νεφελώδη σχήματα συνεργασίας, είναι μία πρόταση ουσιαστικά είτε καθήλωσης, είτε οπισθοδρόμησης. Το εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής σημαίνει συνεργασίες. Τις συνεργασίες αυτές - αν θα έπρεπε να είναι συνεπής και έντιμη η Αριστερά - θα έπρεπε να τις έχει κτίσει μέσα στα προηγούμενα χρόνια. Να έχει κατέβει με μία προγραμματική πρόταση ενός ευρύτερου συνασπισμού, για παράδειγμα. Αφού θεωρούν ότι είναι τόσο κακή αυτή η Κυβέρνηση, ότι έχει κάνει τόσο μεγάλο κακό στην οικονομία, στα εισοδήματα, θα έπρεπε να φροντίσει για ένα ελάχιστο προγραμματικό πλαίσιο συμφωνίας. Αυτό δεν το βλέπουμε».
Όπως είπε χαρακτητιστικά, «η πιο ειλικρινής στάση, αυτή τη στιγμή, είναι του ΚΚΕ. Να το πούμε καθαρά. Είναι η πιο έντιμη στάση. Λέει ότι (τα περι προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας) είναι ενα «μούφα» σχήμα»
Όπως είπε, «η ψήφος στην κάλπη της 21η Μαΐου συμβολίζει αν θα πάμε αταλάντευτα μπροστά ή θα επιλέξουμε έναν συνδυασμό κομμάτων που μπορεί να κρατήσει τη χώρα καθηλωμένη ή μπορεί και να την πάει ξανά προς τα πίσω».
Ξεκαθάρισε δε, πως «δεν μπορεί και δεν νοείται χαλαρή ψήφος την 21η Μαΐου».
Εξήγησε ότι το αίτημα της αυτοδυναμίας δεν έχει να κάνει με κάποια αλαζονεία της ΝΔ, αλλά με το ότι η χώρα έχει κάποιους εθνικούς στόχους και χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση.
Πρόσθεσε ότι «η χώρα αυτή τη στιγμή έχει κάποιους σοβαρούς εθνικούς στόχους μπροστά της. Ένας από αυτούς είναι το ότι έχουμε φτάσει μισό σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Τι σημαίνει επενδυτική βαθμίδα; Σημαίνει ότι περισσότερες επενδύσεις, καλές επενδύσεις, θα βάλουν στο ραντάρ τους την ελληνική οικονομία. Άρα, το ρεκόρ επενδύσεων, που έχουμε ήδη σημειώσει τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και αυτό σημαίνει περισσότερες δουλειές, καλύτερα εισοδήματα, ένα περιβάλλον πολύ πιο αισιόδοξο για την ελληνική οικονομία συνολικά. Το να έρχονται μεγάλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό στην Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό, γιατί έτσι θα κρατήσουν τους νέους ανθρώπους στην χώρα μας. Αντί να πηγαίνουν έξω να δουλέψουν σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα μπορούν να το κάνουν εδώ. Για εμάς η βελτίωση του εισοδήματος, είναι ο νούμερο 1 στόχος. Έχουμε κάνει μία αύξηση 20% στον κατώτατο μισθό, πρέπει να γίνει 25% τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Όχι να μειωθεί κι άλλο».
Για ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Μάλιστα, σχολιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε πως «οδηγεί σε σχήμα Βαβέλ. Διότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει μάθει από το 2015 και μας ξαναφέρνει από το παράθυρο μια συνεργασία με τον κ. Βαρουφάκη με ένα πρόγραμμα που κοστίζει 83 δισ. και μας στέλνει κατευθείαν στα βράχια γιατί ξεφεύγει 8 με 9 φορές από τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».
Όπως ανέφρερε, «ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά δείχνει να μην έχει μάθει τίποτα από το 2015. Μας ξαναφέρνει από το παράθυρο μια πιθανή συνεργασία με τον κ. Βαρουφάκη. Με “Δήμητρα”, χωρίς “Δήμητρα”, με κλειστές ή με ανοιχτές τράπεζες, με ένα πρόγραμμα που κοστίζει 83 δισεκατομμύρια ευρώ και πάει κατευθείαν στα βράχια. Κατευθείαν! Διότι ξεφεύγει κατά πολύ, κατά τουλάχιστον οκτώ με εννέα φορές από τις δυνατότητες της οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να μην έχει μάθει τίποτα. Αυτό το οποίο υπόσχονταν το 2015 με το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, είδαμε ότι οδήγησε σε ένα 3ο μνημόνιο, σε υπερφορολόγηση, σε κλειστές τράπεζες, σε capital controls, σε μία κατάσταση που μας κράτησε μακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη και μείωσε κι άλλο τα εισοδήματα. Αυτό θέλουμε ξανά; Ή να συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, από τη μια πλευρά, της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας, από την άλλη και της στήριξης και των εισοδημάτων, αλλά και των ευάλωτων συμπολιτών», τόνισε ο κ. Σκέρτσος.
Για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
«Μαλώνουν για τα «ιμάτια» του Ανδρέα Παπανδρέου ο Τσίπρας και ο κ. Ανδρουλάκης, εμείς πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Ποιο είναι το μπροστα; Θα σας πω την προσωπική μου ιστορία. Έχω τελειώσει το δημόσιο σχολείο, το δημόσιο πανεπιστήμιο, μεγάλωσα σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης και τα κατάφερα, επειδή οι γονείς μου μου έλεγαν «Παιδί μου ότι κι αν κάνεις στη ζωή σου, πρέπει να προσπαθήσεις να γίνεις ο καλύτερος. Κι αυτό θα το πετύχεις με πολλή προσπάθεια, με μελέτη, με δουλειά, με εντιμότητα, με βλέμμα προς τα μπρος». Αυτό δεν το βλέπω, αυτή τη στιγμή, στην πρόταση της Αριστεράς. Βλέπουμε, για παράδειγμα, τις προτάσεις που έχουν για την εκπαίδευση. Ισοπεδωση προς τα κάτω. Το να μπορεί ένας φοιτητής, ένας μαθητής υποψήφιος να μπει στο πανεπιστήμιο με 1, με 2, αυτό είναι μια πλήρης ισοπέδωση. Ουσιαστικά τι είναι; Είναι μια κοινωνική καθήλωση σε ανισότητες και σε ένα σύστημα εκπαίδευσης που δεν δίνει ευκαιρίες. Πρέπει το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης να δίνει εφόδια, για να μπορούν οι φτωχότεροι άνθρωποι να γίνονται καλύτεροι, να έχουν καλύτερα εισοδήματα. Να έχουν καλύτερο σύστημα εκπαίδευσης.
Το ζήτημα είναι η νεότερη γενιά να μπορεί να ζήσει, αυτή τη στιγμή, καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές. Αυτό νομίζω ότι το διασφαλίζει η δική μας πρόταση», τόνισε ο κ. Σκέρτσος.
Τα εισοδήματα πρέπει να αυξηθούν
Επιπλέον, για την υπόσχεση του Α.Τσιπρα να αυξήσει αμέσως τον κατώτατο μισθό στα 880 ενώ η ΝΔ λέει ότι θα φτάσει στα 1.500 ευρω στο τέλος της τετραετίας, ο κ. Σκέρτσος υπενθύμισε ότι «ο κ. Τσίπρας επίσης υποσχόταν 751 ευρω το 2015 και μετά από 4 χρόνια το πήγε στα 650. Πρέπει να μας πει γιατί δεν κατάφερε να αυξήσει τους μισθούς, κατά τη διάρκεια της 4ετίας εκείνης. Τώρα, έρχεται και τάζει πάλι λαγούς με πετραχήλια. Λέει ότι υπερασπίζεται τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τις έχει ρωτήσει αν μπορούν να δώσουν, σε αυτή τη δεδομένη συγκυρία, υψηλότερους μισθούς; Ή θα οδηγήσει μία τέτοια αύξηση σε λουκέτα, σε ανεργία ή σε μαύρη αδήλωτη εργασία; Πρέπει λίγο να σκεφτόμαστε και τις αντοχές των επιχειρήσεων». Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «προφανώς τα εισοδήματα πρέπει να αυξηθούν. Είναι χαμηλά στην Ελλάδα, το γνωρίζουμε. Αλλά εμείς καταφέραμε χάρη στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση των επενδύσεων να αυξήσουμε 20% τον κατώτατο μισθό. Έχει αυξηθεί κατά 12,5-15% και ο μέσος μισθός. Και κάτι ακόμα, όμως, που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Αυτό το 650 είχε μέσα πολλούς φόρους. Δηλαδή, το καθαρό εισόδημα ήταν ακόμα χαμηλότερο που έμπαινε στην τσέπη. Τώρα στο 780 έχει πέσει η φορολογία εισοδήματος, έχουν πέσει οι ασφαλιστικές εισφορές, άρα, μένει καλύτερο διαθέσιμο εισόδημα στην τσέπη».
«Πρέπει, τώρα πλέον, χωρίς το βάρος της υγειονομικής κρίσης και της ύφεσης που έφερε, της ενεργειακής κρίσης που υποχωρεί σιγά-σιγά και της πληθωριστικής κρίσης, τα επόμενα 4 χρόνια η οικονομία να τρέξει ακόμα πιο δυνατά. Με ποιον θα τρέξει; Με το επιτελείο και τις ιδέες του κ. Τσακαλώτου, του κ. Βαρουφάκη ή του κ. Ανδρουλάκη που θυμήθηκε ξανά τσιτάτα της δεκαετίας του 1980 για αφελληνισμό της οικονομίας; …Όσο θα πέφτει η ανεργία – και έχει πέσει η ανεργία 6 μονάδες από το 2019 έως σήμερα – τόσο θα αυξάνονται οι μισθοί. Θα πρέπει, δηλαδή, οι επιχειρήσεις να δίνουν καλύτερους μισθούς για να μπορούν να προσελκύσουν με ανταγωνιστικότερους μισθούς και αμοιβές, εισοδήματα, τους εργαζόμενους, τους καλούς εργαζόμενους».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών