Η παραδοχή Μητσοτάκη για τις υποκλοπές στο debate παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ κρίνει, ότι πρέπει να κληθούν από την Δικαιοσύνη για να απολογηθούν η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και ο πρώην διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, γιατί υπέγραψαν ότι η παρακολούθησή του την περίοδο που είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και διεξήχθησαν οι εσωκομματικές εκλογές, διενεργείται για εθνικούς λόγους.
Μάλιστα, αναφορικά με τις ποινικές ευθύνες εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των υποκλοπών δεν αποκλείει την εμπλοκή και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως αποφεύγει να το διατυπώσει ευθέως προβάλλοντας ότι αυτό μπορεί να το πει μόνο η ελληνική Δικαιοσύνη.
Πρόκειται βέβαια και για μία εξέλιξη, που καθιστά εξαιρετικά δυσχερή για να μην πούμε ανέφικτη μία μετεκλογική συνεννόηση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συνεργασίας.
Να μου πουν συγγνώμη από τη ΝΔ
Στον απόηχο του debate και σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ επιτέθηκε με ιδιαίτερη οξύτητα εναντίον εκείνων των στελεχών της ΝΔ, που έβαλαν τότε εναντίον του, ότι δήθεν ο «ο Ανδρουλάκης έχει σχέσεις με τρίτες χώρες γι αυτό τον παρακολουθούσαμε».
Ζήτησε έτσι από όλα εκείνα τα γαλάζια στελέχη να πουν μία μεγάλη συγγνώμη στον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ.
«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ζήσαμε κόμματα του δημοκρατικού τόξου να κατηγορούν άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου ότι παίζουν ρόλο πρακτόρων και όλες αυτές οι συνωμοσιολογίες που δυστυχώς η Δεξιά έχει στο DNA της. Επειδή αυτό το έζησα ένα τρίμηνο το φθινόπωρο πέρυσι, ελπίζω αυτοί οι άνθρωποι μετά τη δήλωση του αρχηγού τους, να ζητήσουν ένα συγγνώμη γι αυτές τις άθλιες αναρτήσεις που κάνανε δηλητηριάζοντας την πολιτική ζωή του τόπου», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης
«Ο πρωθυπουργός είπε για πρώτη φορά ότι ξέρει τον λόγο της παρακολούθησης.
Δεν ήμουν εθνικός κίνδυνος. Εγώ ξέρω τι είμαι, όπως και οι σύντροφοι και οι φίλοι μου στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την πορεία μου και ξέρουν αν ήμουν κίνδυνος για τη δημοκρατία και για την πατρίδα.
Το θέμα είναι άλλο. Το άκουσε αυτό η ελληνική δικαιοσύνη; Να μας πει η ελληνική δικαιοσύνη, γιατί η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, Β. Βλάχου υπέγραψε ότι η παρακολούθησή μου έγινε για εθνικούς λόγους. Δηλαδή ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή δηλώνει ότι η κυρία Βλάχου κακώς υπέγραψε επικαλούμενη εθνικούς λόγους. Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη.
Για μένα αυτό που είπε ο πρωθυπουργός διευκολύνει τα πράγματα και πρέπει επιτέλους η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Β. Βλάχου και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Κοντολέων, να απολογηθούν γιατί υπέγραψαν ότι η παρακολούθησή μου γίνεται για εθνικούς λόγους».
Ποινικές ευθύνες και για τον πρωθυπουργό;
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν ο κ. Ανδρουλάκης ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα στον ΣΚΑΪ εάν οι ποινικές ευθύνες περιλαμβάνουν και τον πρωθυπουργό δεν το απέκλεισε.
«Μα, εγώ θα το πω αυτό; Η ελληνική Δικαιοσύνη θα το πει». Για να συμπληρώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Είπα για ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ξέρετε τι σημαίνει ευρωπαϊκό πλαίσιο; Δεν αποδίδουν τις ποινικές ευθύνες τα κόμματα, οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά η Δικαιοσύνη.
Εγώ τι λέω; Θέλω απρόσκοπτα η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, όπως απρόσκοπτα δεν την έκαναν οι εξεταστικές επιτροπές, διότι έβαλε ασπίδα η ΝΔ σε όλους αυτούς τους παράγοντες, Μπίτσιους, Λαβράνους και αυτή θα πει ποιοι έχουν τις ποινικές ευθύνες, δεν θα το πω εγώ».
Εξάλλου και στην τηλεμαχία της Τετάρτης (10/5/2023) ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε πώς πρέπει κάποιοι να πάνε φυλακή για αυτό.
«Στόχος μου είναι να πάνε στη φυλακή, να αναλάβουν τις ποινικές τους ευθύνες αυτοί που έστησαν το παρακράτος εις βάρος πολλών πολιτών και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Παρέμβαση ΤσίπραΣαν να μην έφτανε ο βομβαρδισμός Ανδρουλάκη την Πέμπτη (11/5) υπήρξε και η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα έξω από τα γραφεία στην Κουμουνδούρου με τη μορφή έκτακτης δήλωσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι κατά το debate προέκυψε μία σπάνια είδηση, καθώς όπως είπε, «για πρώτη φορά δημόσια, ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις».
Παράλληλα σημείωσε ότι «η αναφορά του κύριου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη. Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν».
Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:
«Από τη χθεσινή συζήτηση, προέκυψε μία σπάνια είδηση. Για πρώτη φορά δημόσια, ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις. Αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή και γιατί η κυρία Βλάχου που χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπέγραφε – η εισαγγελέας της ΕΥΠ - τις παράνομες αυτές παρακολουθήσεις;
Γιατί παραμένει ακόμα στη θέση της και γιατί 9 μήνες μετά η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη, καμία κατηγορία σε κανέναν; Η αναφορά του κύριου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη. Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν».
H παραδοχή Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Κράτος-Θεσμοί-Διαφάνεια» και σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα (MEGA) αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί για τις υποκλοπές ανέφερε τα εξής: «Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Να υπάρξει άμεση διαλεύκανση. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα. Επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση και βάλαμε τον πρόεδρο της Βουλής για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει. Θέλω να ελπίζω η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται».
Σε επόμενη ερώτηση γιατί παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος, ένας πολιτικός αρχηγός και ένας εν ενεργεία υπουργός απάντησε: «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης.
Κυβέρνηση: Τα μηνύματα Τσίπρα είχαν χαμηλή απήχηση
«Ο κ. Τσίπρας προσπαθώντας, όπως το συνηθίζει, να δημιουργήσει εντυπώσεις, λόγω της χαμηλής απήχησης που είχαν τα μηνύματά του στο χθεσινό debate, μια μέρα μετά, ανακαλύπτει «σκάνδαλο». Αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός στο debate δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το να αναφέρει επί λέξει τον τίτλο του περιοδικού Economist που, σε αντίθεση με όσα λέει ο κ. Τσίπρας, κατατάσσει την Ελλάδα στη φετινή έκδοση τού «Δείκτη Δημοκρατίας», 9 θέσεις ψηλότερα σε ετήσια βάση και 14 θέσεις ψηλότερα από το 2018» τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος 'Ακης Σκέρτσος απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«O τίτλος του άρθρου είναι: Η Ελλάδα εμφανίζει σημαντική βελτίωση παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. (Greece: a big improver despite the spyware scandal).
Η αναφορά ήταν σαφής, όσο και αν προσπαθεί να τη διαστρεβλώσει ο κ. Τσίπρας» προσθέτει.
Επίσης σημειώνει ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης στην οποία -σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα- έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών