Η νέα κυβέρνηση αριθμεί 62 υπουργούς και υφυπουργούς…
Είναι αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να έχει περισσότερες έδρες για να μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερα στελέχη του δικού του περιβάλλοντος στη κυβέρνηση.
Όμως, η είσοδος 8 κομμάτων και ιδιαίτερα η είσοδος 3 εθνικών κομμάτων αναπροσαρμόζει την τακτική του.
Η νέα κυβέρνηση αριθμεί 62 υπουργούς και υφυπουργούς και είναι ένα από τα πιο πολυπληθή κυβερνητικά σχήματα που έχουν φτιαχτεί.
Προφανώς το κάνει διότι πρέπει να έχει ικανοποιημένους όσους περισσότερους μπορεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Πρέπει να στηριχθεί, πλέον, από τα στελέχη της ΝΔ.
Γρίφος ποιος θα κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση
Είναι, όμως, αλήθεια ότι στην επόμενη Βουλή δεν ξέρουμε ποιος θα κάνει αντιπολίτευση αποτελεσματική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει επίσημα σε κλίμα εσωστρέφειας μετά τη νέα ήττα, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εκτιμήσει ακόμα σοβαρά την πολιτική κατάσταση και πανηγυρίζει για την μικρή αύξηση των ποσοστών του.
Τα κόμματα της Δεξιάς αποτελούν ένα ερωτηματικό για το που θα κινηθούν στην αντιπολίτευση.
Μέχρι τώρα έχουμε δει ότι η Ελληνική Λύση ότι έκανε επιλεκτική αντιπολίτευση στη ΝΔ και πολλές φορές ψήφισε νομοσχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ανίσχυρος ο ΣΥΡΙΖΑ
Επίσης, θα πρέπει να πούμε πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να κάνει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση καθώς δεν διαθέτει τους απαιτούμενους βουλευτές. Αλλά δεν μπορεί και να προκαλέσει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από μόνος του, θα πρέπει να μαζέψει 120 ψήφους άρα χρειάζεται τη συνδρομή άλλων κομμάτων. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η υπόθεση αντιπολίτευση θα είναι ένα μεγάλος γρίφος.
Η ακρίβεια και ο Εrdogan
Το νέο σχήμα θα τρέξει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και νομοσχέδια που θα φέρουν αντιδράσεις.
Τα μέτωπα στα οποία θα βρεθεί άμεσα η νέα κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ράφι που φαίνεται να γίνεται πιο εμφανής τώρα το καλοκαίρι.
Επίσης, στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνους της Λιθουανίας θα έχουμε τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και την πρώτη συνάντηση Erdogan- Μητσοτάκη.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Εrdogan έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα θέσει τον έλληνα πρωθυπουργό το θέμα των εξοπλισμών.
Τα άμεσα θέματα στην ατζέντα της κυβέρνησης
Η νέα κυβέρνηση θα ανοίξει άμεσα τα θέματα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, τα θέματα αναβάθμισης της Υγείας με πρωταρχικό στόχο την ένταξη των ιδιωτών στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και τα θέματα αναβάθμισης της Παιδείας και την ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων.
Το οικονομικό επιτελείο περιμένει την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά θα πρέπει να καταρτίσει, πλέον, και ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού με ενσωματωμένες περικοπές δαπανών για να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα.
Γνωρίζει ότι μπαίνει σε μία εποχή μη αφθονίας και δημοσιονομικών περιορισμών και εκεί θα φανεί πόσο μπορεί να αντέξει την κυβερνητική φθορά. Διότι την προηγούμενη θητεία, όπου υπήρχε θέμα, έδινε και ένα πακέτο στήριξης…
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης
Πριν τη δημιουργία του νέου σχήματος είχαμε αρκετό παρασκήνιο με διεργασίες και καραμπόλες της τελευταίας στιγμής. Ας σταχυολογήσουμε μερικές:
Γιατί πήγε ο Βορίδης στο Μαξίμου;
Η έλευση του Μάκη Βορίδη σε θέση κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου ως υπουργός Επικρατείας έγινε, ουσιαστικά, τελευταία στιγμή και σηματοδοτεί την περιφρούρηση που θέλει να έχει η ΝΔ στα δεξιά της. Είναι μία κίνηση που δεν περίμεναν πολλοί αλλά ο κ. Βορίδης θα έχει συγκεκριμένο ρόλο σχετικά με ειδικές και έκτακτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης...
Γιατί τελικά δεν πήγε στο Υγείας η Κεραμέως;
Η Νίκη Κεραμέως προοριζόταν για το υπουργείο Υγείας αλλά το Μαξίμου θεώρησε δεν υπάρχει καλή χημεία με την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Στο παρασκήνιο λέγεται ότι η κ. Κεραμέως θέλει να έχει το πλήρη έλεγχο του υπουργείου, ενώ η κ. Αγαπηδάκη είναι η «προστατευόμενη» του Απόστολου Δοξιάδη, ενός φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη. Εν τέλει, προτιμήθηκε ο κ. Χρυσοχοίδης ο οποίος είναι, επίσης, φίλος με τον κ. Δοξιάδη. Οπότε το υπουργείο Υγείας έχει υπογραφή… Δοξιάδη.
Ποιοι πήραν τηλέφωνο υπέρ Μηταράκη;
Μία μέρα πριν την ανακοίνωση ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ήταν να πάρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Νότης Μηταράκης το υπουργείο Ναυτιλίας. Όμως, η επέμβαση 2 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και ενός πρώην ισχυρού πολιτικού άνδρα υπέρ Μηταράκη, έστειλε το Νότη στο Προστασίας του Πολίτη και τον Μιλτιάδη στο Ναυτιλίας.
Γιατί τελικά δεν υποργοποιήθηκε ο Γιώργος Σταμάτης;
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει γιατί ο Γιώργος Σταμάτης έμεινε τελικά εκτός κυβερνητικού σχήματος. Είναι το ίδιο πρόσωπο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκθειάσει δημοσίως για το έργο του ως γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας. Και παράλληλα, η μη χρησιμοποίηση της Μαρίας Συρεγγέλα. Και οι δύο είναι πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος Μητσοτάκη.
Εκτός ο Πέτσας και ο Θεοδωρικάκος
Εντύπωση έκανε η μη αξιοποίηση του Στέλιου Πέτσα και του Τάκη Θεοδωρικάκου, δύο πρωτοκλασάτων στελεχών με μεγάλες επιδόσεις και στις εκλογικές περιφέρειές τους.
Ειδικά, για τον πρώτο έχει ακουστεί ότι είχε πέσει σε δυσμένεια από το Μαξίμου εδώ και πολύ καιρό.
Ο δεύτερος ήταν ένας αποτελεσματικός υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Η στήριξη στον Μητσοτάκη εξαργυρώθηκε
Αντιθέτως, δεν έκανε καμία εντύπωση η αξιοποίηση του Γιώργου Φλωρίδη ο οποίος 4 χρόνια τώρα υπερασπιζόταν συνεχώς από τα social media και τα ΜΜΕ την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, φτάνοντας σε σημείο και να τα βάλει με τον φίλο του κ. Βενιζέλο ο οποίος για ένα φεγγάρι ήταν σκληρός επικριτής της κυβέρνησης ΝΔ.
Η παρέα του Γρηγόρη
Όπως είχαμε προβλέψει, τα στελέχη που αποτέλεσαν την κλειστή παρέα του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν πήραν υπουργείο.
Και ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει πάρει ένα πιο δύσκολο υπουργείο με περισσότερους υφυπουργούς.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών