Στη σύσκεψη συμμετέχουν Σκέρτσος, Βαρβιτσιώτης, Κοντογεώργης και εκπρόσωποι της Ένωσης Ακτοπλόων
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αξιοποιηθούν όλα τα μέτρα που βρίσκονται στην εργαλειοθήκη της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά.
Άλλωστε, το ενδεχόμενο για κυβερνητική παρέμβαση άφησε ανοιχτό χθες (10/7) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας πως «η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει κανένα τέτοιο ζήτημα στην τύχη του. Το παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό και θα ενημερωθείτε άμεσα για νεότερα».
«Βλέπουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που καταγράφονται κάποιες σημαντικές αυξήσεις. Εδώ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν πέσει. Πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις από την ακτοπλοϊκή αγορά, γιατί υπάρχουν αυξήσεις», ανέφερε επίσης χθες (10/7) για το θέμα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, γνωστοποιώντας την πραγματοποιήση σχετικής σύσκεψης.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και εκπρόσωποι της Ένωσης Ακτοπλόων.
Μαρινάκης: Όπου υπάρχουν αδικαιολόγητα υπερέσοδα, δεν έχουμε διστάσει να τα φορολογήσουμε
«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα των ακτοπλοϊκών. Και η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει τίποτα, το οποίο φαίνεται ότι βάλλει κατά των πολιτών- και εν προκειμένω- είναι το θέμα της ακρίβειας, να πέσει κάτω. Και επεμβαίνει, όποτε πρέπει και με τον τρόπο που επιτρέπεται να επέμβει μια Κυβέρνηση, πάντα υπέρ των πολιτών», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης.
«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα των ακτοπλοϊκών. Και η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει τίποτα, το οποίο φαίνεται ότι βάλλει κατά των πολιτών- και εν προκειμένω- είναι το θέμα της ακρίβειας, να πέσει κάτω. Και επεμβαίνει, όποτε πρέπει και με τον τρόπο που επιτρέπεται να επέμβει μια Κυβέρνηση, πάντα υπέρ των πολιτών», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως «η ιστορία είναι πρόσφατη. Έχει δείξει και στο θέμα του ρεύματος και στο θέμα των τροφίμων η Ελλάδα ότι ήταν πρωτοπόρος σε αυτονόητες- αλλά όχι τόσο αυτονόητες σε άλλες χώρες- κινήσεις για την προστασία των πολιτών, στηρίζοντάς τους».
«Έτσι και τώρα, έχουμε παρατηρήσει ότι ενώ υπήρξαν κάποιες αυξήσεις στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών. Για παράδειγμα παρά τη μείωση στην τιμή των καυσίμων, δεν έχουμε τις αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές. Δεν μένουμε απαθείς. Θα δούμε το θέμα, θα μετρήσουμε το πρόβλημα, θα δούμε σε ποιο ποσοστό αυτές οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες, θεωρώ ότι πλέον δεν είναι δικαιολογημένες χωρίς να θέλω να είμαι ο ειδικός που βγάζω πορίσματα, θα γίνει και μια αντίστοιχη σύσκεψη το απόγευμα. Από εκεί και πέρα αυτό που θα κάνουμε είναι το καλύτερο δυνατό, όπως κάνουμε πάντα, προς όφελος των πολιτών. Εμείς δεν είμαστε από αυτούς που υποσχόμαστε μαγικές λύσεις ή λύσεις, οι οποίες έχουν μια μαξιμαλιστική λογική», συμπλήρωσε.
Εξήγησε πως «συνολικά η πολιτική μας για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης σε οποιοδήποτε επιμέρους πεδίο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη και κυριότερη είναι μόνιμες παρεμβάσεις όπως είναι αυτές που θα περιγραφούν και στο οικονομικό νομοσχέδιο, δηλαδή αυξήσεις μισθών και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Το δεύτερο πεδίο είναι οι άμεσες στοχευμένες παρεμβάσεις όπως έγινε στο ρεύμα με τα τιμολόγια, όπως έγινε με το market pass, το καλάθι του νοικοκυριού, κ.α. Το τρίτο πεδίο, όσο βλέπουμε ότι βαίνει μειούμενος ο πληθωρισμός, έχει να κάνει με τους ελέγχους. Έχουν γίνει σημαντικοί έλεγχοι τα προηγούμενα χρόνια επί των ημερών μας, όμως νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να ενταθούν ακόμη περισσότερο. Και αυτό γιατί βλέπουμε ότι στα περισσότερα επιμέρους πεδία, με εξαίρεση κάποια όπως αυτό του πληθωρισμού στα τρόφιμα, βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται. 'Αρα, και για αυτό θα ενταθούν οι έλεγχοι. Δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω, θα παρατηρούμε καθημερινά και θα επεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών