Τα εναέρια μέσα μας αυξήθηκαν κατά 40% από 61 το 2019 σε 88 φέτος, το ανθρώπινο δυναμικό της πυροσβεστικής έφτασε τις 16.000, ενώ αυξήθηκαν και τα οχήματα κατά 30% περίπου, από 3.400 σε 3.650, σύμφωνα με τον Π. Μαρινάκη
«Η αποτελεσματική λειτουργία του 112, την οποία κάποιοι λοιδορούν, διαφυλάσσει το υπέρτατο αγαθό της ζωής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, αναφερόμενος στα πύρινα μέτωπα των τελευταίων ημερών ανά την επικράτεια, αλλά και στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.
Αφού εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς στη Μαγνησία και των δύο πιλότων του Canadair που συνετρίβη την Τρίτη, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως «η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας επηρεάζει πολύ πιο έντονα απ’ όσο περιμέναμε».
«Έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού τα τελευταία τέσσερα χρόνια και σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε επίπεδο σχεδιασμού και χρηματοδοτήσεων. Πολλές φορές, όμως, το φαινόμενο ξεπερνάει τη δύναμη του μηχανισμού. Είναι υποχρέωσή μας, και το πράττουμε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, να είμαστε ολοένα και πιο έτοιμοι. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης ως μία ανεξάρτητη δομή, με διοικητική αυτοτέλεια, με ξεχωριστό προϋπολογισμό, δίνοντας ουσιαστική υπόσταση ήταν μια «ετοιμόρροπη» Γενική Γραμματεία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Political.
Εξήγησε ότι φέτος, ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, μεγάλα προγράμματα καθαρισμού δασών (τα προγράμματα Antinero) υλοποιήθηκαν, δόθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ από το Μάρτιο στους Δήμους για μέτρα πυροσπροστασίας, τα εναέρια μέσα μας αυξήθηκαν κατά 40% από 61 το 2019 σε 88 φέτος, το ανθρώπινο δυναμικό της πυροσβεστικής έφτασε τις 16.000, ενώ αυξήθηκαν και τα οχήματα κατά 30% περίπου, από 3.400 σε 3.650.
Πρόσθεσε πως «οι ενέργειες της Κυβέρνησης και η προετοιμασία του επιχειρησιακού μηχανισμού δεν είναι για μας όμως αντικείμενο πανηγυρισμού, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε καθημερινά μια τέτοια πρωτοφανή κρίση. Είναι αυτονόητες υποχρεώσεις προς τους Πολίτες. Προτεραιότητά μας είναι, πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και των περιουσιών των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι χάρη στην αποτελεσματική λειτουργία του 112 και την συμβολή των αρχών, των εθελοντών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης (σχεδόν 20.000 ατόμων) που έχει γίνει στη χώρα, χωρίς να σημειωθεί κανένας σοβαρός τραυματισμός και χωρίς να απειληθεί η ζωή κανενός.
Δυστυχώς, παρά τις οδηγίες εκκένωσης από την αστυνομία και τη Δημοτική Αρχή, στην περίπτωση της γυναίκας στο Χοροστάσι, και του 112 που είχε σημάνει στο Βελεστίνο, δύο συνάνθρωποί μας χάθηκαν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ξανά και ξανά ότι η αποτελεσματική λειτουργία του 112, την οποία κάποιοι λοιδορούν, διαφυλάσσει το υπέρτατο αγαθό της ζωής».
Καλοδεχούμενη η κριτική, αλλά με προτάσεις
Απαντώντας στην αυστηρή κριτική της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των τελευταίων ημερών και κυρίως για τα πύρινα μέτωπα της Ρόδου και τις εκρήξεις στην Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε πως είναι καλοδεχούμενη, αλλά για να είναι παραγωγική πρέπει να συνοδεύεται από προτάσεις.
Όπως είπε, «είναι εύκολο να κάνεις -καλοπροαίρετη εύχομαι πάντοτε- κριτική όταν δεν είσαι στο πεδίο, όταν δεν βλέπεις πως είναι οι συνθήκες να αλλάζουν, από την μια στιγμή στην άλλη και αναλόγως, να πρέπει να μεταβληθούν οι αποφάσεις. Όλα αυτά δεν είναι απλή υπόθεση. Ούτε το να λοιδορούμε τις προληπτικές εκκενώσεις που έσωσαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους είναι μέρος μια σοβαρής κριτικής, όταν στο παρελθόν έχουμε θρηνήσει θύματα εξ’ αιτίας της έλλειψης σχεδίου εκκένωσης. Στη Ρόδο όπως και σε πολλές ακόμα περιοχές, η Πολιτεία, η Πυροσβεστική, τα Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι εθελοντές και όλοι οι πολίτες συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο ένας χωρίς τον άλλο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις έναν άνισο αγώνα με τη φωτιά. Στη Ρόδο έγινε μια επιχείρηση διάσωσης χωρίς προηγούμενο, όπου σχεδόν 20.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος, τους δόθηκαν καταλύματα, τους παρασχέθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και μεριμνήσαμε για τον επαναπατρισμό τους.
Στην Αγχίαλο, όπως ανέφερε και η ανακοίνωση του ΓΕΑ, επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης και διατάχθηκε εκκένωση όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό. Η ελληνική αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και με απόφαση του ΓΕΑ για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών της πτέρυγας μάχης. Εφαρμόστηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας, εντολή εκκένωσης για να προστατευθούν οι άνθρωποι. Τις απαντήσεις θα τις λάβουμε από την ΕΔΕ που διέταξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας».
Περί ακρίβειας και μέτρων
«Θα είμαστε αμείλικτοι σε ζητήματα παραπλάνησης των καταναλωτών, σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων κερδών και προστασίας των εργαζομένων», ξεκαθάρισε ο κ. Μαρινάκης, υπενθυμίζοντας ότι πριν λίγες μέρες, τόσο η ΔΙΜΕΑ όσο και η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, επέβαλαν πρόστιμα και σε εταιρείες διανομής που παραβίαζαν την εγκύκλιο για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα, αλλά και σε μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών για πλασματικές και εικονικές εκπτώσεις.
Αφού σημείωσε πως η εισαγόμενη ακρίβεια και ο πληθωρισμός που στην Ελλάδα σιγά σιγά βαίνει μειούμενος έχουν πλήξει τους πολίτες, τόνισε πως η Κυβέρνηση τους στηρίζει σταθερά και με έκτακτα μέτρα, αλλά και με μόνιμες παρεμβάσεις που στόχο έχουν την άμεση και έμμεση αύξηση του εισοδήματός τους.
Πρόσθεσε ότι το οικονομικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη από τη Βουλή των Ελλήνων εμπεριέχει το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων με τις αυξήσεις στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων μεσοσταθμικά να φτάνουν τα 1476 ευρώ καθαρό όφελος, την αύξηση του αφορολόγητου, την ενίσχυση των οικογενειών με επιπλέον αυξήσεις και επιδόματα, στήριξη των νέων και των ευάλωτων συμπολιτών μας.
«Γι’ αυτό το λόγο δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει παιχνίδια στις πλάτες τους. Οι νόμοι και οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται και δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση σε αυτό»,όπως είπε.
Για ΔΕΘ
Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως «θα περιμένουμε να τις ακούσουμε από τον ίδιο. Ένα είναι βέβαιο, όπως συμβαίνει κάθε φορά: ό,τι πει θα το κάνει πράξη».
Ρεαλιστικός ο στόχος για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παραμένει εθνικός στόχος.
«Το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ συνεχίζει και απομειώνεται με ρυθμό ρεκόρ στην ευρωζώνη, οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξυγιανθεί, οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, και οι εκλογές του Μαΐου/Ιουνίου ανέδειξαν σταθερή, μονοκομματική, μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση. Ο στόχος λοιπόν για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 είναι ρεαλιστικός. Είμαστε πολύ κοντά», υπογράμμισε.
Συμπλήρωσε ότι «πρόσφατη ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος κατέληξε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας οδηγεί σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας σε 70 έως 100 μονάδες βάσης στον χρονικό ορίζοντα έξι μηνών γύρω από την αναβάθμιση. Με άλλα λόγια, οι αγορές δεν περιμένουν τη στιγμή της αναβάθμισης, αλλά την προεξοφλούν, όπως έχει συμβεί και στην Ελλάδα. Η ΤτΕ εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια μείωσης των αποδόσεων κατά 40-50 μονάδες βάσης. Η μελέτη της ΤτΕ από την εμπειρία 16 οικονομιών διεθνώς βρήκε ότι η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 1% βραχυχρόνια και 2,5% μακροχρόνια, αλλά και μείωση της μεταβλητότητας του ΑΕΠ κατά 0,5%».
Για Τουρκία
Στον απόηχο της συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan , o κ. Μαρινάκης ανέφερε πως «το γεγονός ότι έχουμε μπει σε μια νέα φάση διαλόγου με την Άγκυρα είναι θετικό. Προσερχόμαστε σε αυτό το διάλογο με αυτοπεποίθηση για τις θέσεις μας. Στοχεύουμε σε μια ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία και επιδιώκουμε τη λύση της διαφοράς μας, της οριοθέτησης ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή στο Δικαστήριο της Χάγης. Μέχρι τότε όμως, έχουμε πολλά βήματα να διανύσουμε και κυρίως η Τουρκία. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι, ότι, θα συζητήσουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε περίπτωση αμφισβήτησης των εθνικών μας συμφερόντων, κάτι το οποίο έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως και ο Πρωθυπουργός. Άλλωστε, επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα είναι διπλωματικά, αμυντικά και οικονομικά ισχυρότερη από ποτέ».
www.bankingnews.gr
Αφού εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς στη Μαγνησία και των δύο πιλότων του Canadair που συνετρίβη την Τρίτη, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως «η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας επηρεάζει πολύ πιο έντονα απ’ όσο περιμέναμε».
«Έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού τα τελευταία τέσσερα χρόνια και σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε επίπεδο σχεδιασμού και χρηματοδοτήσεων. Πολλές φορές, όμως, το φαινόμενο ξεπερνάει τη δύναμη του μηχανισμού. Είναι υποχρέωσή μας, και το πράττουμε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, να είμαστε ολοένα και πιο έτοιμοι. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης ως μία ανεξάρτητη δομή, με διοικητική αυτοτέλεια, με ξεχωριστό προϋπολογισμό, δίνοντας ουσιαστική υπόσταση ήταν μια «ετοιμόρροπη» Γενική Γραμματεία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Political.
Εξήγησε ότι φέτος, ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, μεγάλα προγράμματα καθαρισμού δασών (τα προγράμματα Antinero) υλοποιήθηκαν, δόθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ από το Μάρτιο στους Δήμους για μέτρα πυροσπροστασίας, τα εναέρια μέσα μας αυξήθηκαν κατά 40% από 61 το 2019 σε 88 φέτος, το ανθρώπινο δυναμικό της πυροσβεστικής έφτασε τις 16.000, ενώ αυξήθηκαν και τα οχήματα κατά 30% περίπου, από 3.400 σε 3.650.
Πρόσθεσε πως «οι ενέργειες της Κυβέρνησης και η προετοιμασία του επιχειρησιακού μηχανισμού δεν είναι για μας όμως αντικείμενο πανηγυρισμού, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε καθημερινά μια τέτοια πρωτοφανή κρίση. Είναι αυτονόητες υποχρεώσεις προς τους Πολίτες. Προτεραιότητά μας είναι, πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και των περιουσιών των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι χάρη στην αποτελεσματική λειτουργία του 112 και την συμβολή των αρχών, των εθελοντών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης (σχεδόν 20.000 ατόμων) που έχει γίνει στη χώρα, χωρίς να σημειωθεί κανένας σοβαρός τραυματισμός και χωρίς να απειληθεί η ζωή κανενός.
Δυστυχώς, παρά τις οδηγίες εκκένωσης από την αστυνομία και τη Δημοτική Αρχή, στην περίπτωση της γυναίκας στο Χοροστάσι, και του 112 που είχε σημάνει στο Βελεστίνο, δύο συνάνθρωποί μας χάθηκαν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ξανά και ξανά ότι η αποτελεσματική λειτουργία του 112, την οποία κάποιοι λοιδορούν, διαφυλάσσει το υπέρτατο αγαθό της ζωής».
Καλοδεχούμενη η κριτική, αλλά με προτάσεις
Απαντώντας στην αυστηρή κριτική της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των τελευταίων ημερών και κυρίως για τα πύρινα μέτωπα της Ρόδου και τις εκρήξεις στην Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε πως είναι καλοδεχούμενη, αλλά για να είναι παραγωγική πρέπει να συνοδεύεται από προτάσεις.
Όπως είπε, «είναι εύκολο να κάνεις -καλοπροαίρετη εύχομαι πάντοτε- κριτική όταν δεν είσαι στο πεδίο, όταν δεν βλέπεις πως είναι οι συνθήκες να αλλάζουν, από την μια στιγμή στην άλλη και αναλόγως, να πρέπει να μεταβληθούν οι αποφάσεις. Όλα αυτά δεν είναι απλή υπόθεση. Ούτε το να λοιδορούμε τις προληπτικές εκκενώσεις που έσωσαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους είναι μέρος μια σοβαρής κριτικής, όταν στο παρελθόν έχουμε θρηνήσει θύματα εξ’ αιτίας της έλλειψης σχεδίου εκκένωσης. Στη Ρόδο όπως και σε πολλές ακόμα περιοχές, η Πολιτεία, η Πυροσβεστική, τα Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι εθελοντές και όλοι οι πολίτες συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο ένας χωρίς τον άλλο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Δίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις έναν άνισο αγώνα με τη φωτιά. Στη Ρόδο έγινε μια επιχείρηση διάσωσης χωρίς προηγούμενο, όπου σχεδόν 20.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος, τους δόθηκαν καταλύματα, τους παρασχέθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και μεριμνήσαμε για τον επαναπατρισμό τους.
Στην Αγχίαλο, όπως ανέφερε και η ανακοίνωση του ΓΕΑ, επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης και διατάχθηκε εκκένωση όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό. Η ελληνική αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και με απόφαση του ΓΕΑ για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών της πτέρυγας μάχης. Εφαρμόστηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας, εντολή εκκένωσης για να προστατευθούν οι άνθρωποι. Τις απαντήσεις θα τις λάβουμε από την ΕΔΕ που διέταξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας».
Περί ακρίβειας και μέτρων
«Θα είμαστε αμείλικτοι σε ζητήματα παραπλάνησης των καταναλωτών, σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων κερδών και προστασίας των εργαζομένων», ξεκαθάρισε ο κ. Μαρινάκης, υπενθυμίζοντας ότι πριν λίγες μέρες, τόσο η ΔΙΜΕΑ όσο και η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, επέβαλαν πρόστιμα και σε εταιρείες διανομής που παραβίαζαν την εγκύκλιο για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα, αλλά και σε μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών για πλασματικές και εικονικές εκπτώσεις.
Αφού σημείωσε πως η εισαγόμενη ακρίβεια και ο πληθωρισμός που στην Ελλάδα σιγά σιγά βαίνει μειούμενος έχουν πλήξει τους πολίτες, τόνισε πως η Κυβέρνηση τους στηρίζει σταθερά και με έκτακτα μέτρα, αλλά και με μόνιμες παρεμβάσεις που στόχο έχουν την άμεση και έμμεση αύξηση του εισοδήματός τους.
Πρόσθεσε ότι το οικονομικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη από τη Βουλή των Ελλήνων εμπεριέχει το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων με τις αυξήσεις στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων μεσοσταθμικά να φτάνουν τα 1476 ευρώ καθαρό όφελος, την αύξηση του αφορολόγητου, την ενίσχυση των οικογενειών με επιπλέον αυξήσεις και επιδόματα, στήριξη των νέων και των ευάλωτων συμπολιτών μας.
«Γι’ αυτό το λόγο δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει παιχνίδια στις πλάτες τους. Οι νόμοι και οι αποφάσεις εκδίδονται για να τηρούνται και δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση σε αυτό»,όπως είπε.
Για ΔΕΘ
Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως «θα περιμένουμε να τις ακούσουμε από τον ίδιο. Ένα είναι βέβαιο, όπως συμβαίνει κάθε φορά: ό,τι πει θα το κάνει πράξη».
Ρεαλιστικός ο στόχος για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παραμένει εθνικός στόχος.
«Το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ συνεχίζει και απομειώνεται με ρυθμό ρεκόρ στην ευρωζώνη, οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξυγιανθεί, οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, και οι εκλογές του Μαΐου/Ιουνίου ανέδειξαν σταθερή, μονοκομματική, μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση. Ο στόχος λοιπόν για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 είναι ρεαλιστικός. Είμαστε πολύ κοντά», υπογράμμισε.
Συμπλήρωσε ότι «πρόσφατη ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος κατέληξε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας οδηγεί σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας σε 70 έως 100 μονάδες βάσης στον χρονικό ορίζοντα έξι μηνών γύρω από την αναβάθμιση. Με άλλα λόγια, οι αγορές δεν περιμένουν τη στιγμή της αναβάθμισης, αλλά την προεξοφλούν, όπως έχει συμβεί και στην Ελλάδα. Η ΤτΕ εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια μείωσης των αποδόσεων κατά 40-50 μονάδες βάσης. Η μελέτη της ΤτΕ από την εμπειρία 16 οικονομιών διεθνώς βρήκε ότι η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 1% βραχυχρόνια και 2,5% μακροχρόνια, αλλά και μείωση της μεταβλητότητας του ΑΕΠ κατά 0,5%».
Για Τουρκία
Στον απόηχο της συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan , o κ. Μαρινάκης ανέφερε πως «το γεγονός ότι έχουμε μπει σε μια νέα φάση διαλόγου με την Άγκυρα είναι θετικό. Προσερχόμαστε σε αυτό το διάλογο με αυτοπεποίθηση για τις θέσεις μας. Στοχεύουμε σε μια ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία και επιδιώκουμε τη λύση της διαφοράς μας, της οριοθέτησης ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή στο Δικαστήριο της Χάγης. Μέχρι τότε όμως, έχουμε πολλά βήματα να διανύσουμε και κυρίως η Τουρκία. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι, ότι, θα συζητήσουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε περίπτωση αμφισβήτησης των εθνικών μας συμφερόντων, κάτι το οποίο έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως και ο Πρωθυπουργός. Άλλωστε, επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα είναι διπλωματικά, αμυντικά και οικονομικά ισχυρότερη από ποτέ».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών