Η ζημιά που προκλήθηκε σε υποδομές, καλλιέργειες, παραγωγή και οικιστικό ιστό φαίνεται ότι ξεπερνά κατά πολύ το ποσό που "υποσχέθηκε" η Ευρώπη
Αν και ο απολογισμός του περάσματος της κακοκαιρίας Daniel είναι ακόμη άγνωστος, η ζημιά που προκλήθηκε σε υποδομές, καλλιέργειες, παραγωγή και οικιστικό ιστό φαίνεται ότι ξεπερνά κατά πολύ το ποσό που "υποσχέθηκε" η Ευρώπη.
Οι πηγές των κονδυλίων
Η von der Leyen περιέγραψε πέντε πηγές εξασφάλισης κονδυλίων.
- Χρήματα από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής
- Κεφάλαια από το ευρωπαϊκό ταμείο υποστήριξης
- Πρόγραμμα κοινής αγροτικής πολιτικής, για την αποτάσταση δασών και αγροτικών υποδομών
- Πόροι από το ταμείο ανάκαμψης (400 εκατ. ευρώ)
- Πόροι από το πρόγραμμα next generation 2
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης είναι δίπλα σας για να μπορέσει να διοχετεύσει και κάποιους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.
Θα πρέπει να το θέσουμε σε υψηλότερο επίπεδο και αν αυτό συμβεί, τότε του χρόνου θα μπορούμε να σας διαθέσουμε από εκεί 400 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε η von der Leyen.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα μας «ελπίζει στη μέγιστη ευελιξία της Ευρώπης» ενώ, έδειξε φωτογραφία της περιοχής Μεταμόρφωση, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοια κατάσταση με τόσο μεγάλη καταστροφή στη γεωργική παραγωγή, στις υποδομές μας».
«Η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είμαστε σε θέση να καλύψουμε με πολλές άμεσες ανάγκες χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού που έχουμε και είναι πολύ επείγον η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει την μέγιστη υποστήριξη και ευελιξία προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
I want Greece and the Greek people to know that Europe stands at their side.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 12, 2023
A lot of investment will be necessary to rebuild and to restore their livelihoods.
The @EU_Commission will be inventive, quick and flexible ↓ https://t.co/FuDnZYCMyV
Προβληματισμός για καταστροφές
Αρμόδιες πηγές εκφράζουν έντονο προβληματισμό και ανησυχία για τη μεγάλη ζημιά που υπέστη η παραγωγή (φυτική και ζωική) στον Θεσσαλικό κάμπο που αποτελεί βασικό κινητήρα της ανάπτυξης καθώς η συμμετοχή στο ΑΕΠ φθάνει στο 5,2% του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή οι νέοι κραδασμοί στην πραγματική οικονομία ενισχύουν τις ταμειακές πιέσεις για την αποκατάσταση των ζημιών επηρεάζοντας ανάλογα και τα δημόσια οικονομικά σε μια στιγμή που ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ εφέτος διαφυλάσσεται ως «κόρη οφθαλμού» καθώς η επικαιροποιημένη πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο για 1,1% του ΑΕΠ έχει αρχίσει να κλονίζεται και να βγαίνει από τον χάρτη λόγω των έξτρα πιστώσεων που θα προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός.
Metsola: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη.
Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι επιτροπές του κοινοβουλίου» τόνισε η πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Roberta Metsola κατά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των επαφών του με κορυφαίους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών για τη στήριξη της χώρας μας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.
«Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό.
Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια» πρόσθεσε η κ. Μέτσολα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι βρίσκεται εκεί προκειμένου να κινητοποιηθεί περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, για να παρασχεθεί αρωγή στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα.
«Να έχουμε καλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα και ότι δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στην άμβλυνση των συνεπειών» είπε.
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε πολύ τολμηροί στην πολιτική μας για τον μετριασμό των επιπτώσεων, την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε πολύ πιο δραστήριοι όσον αφορά την προσαρμογή.
Και, ειλικρινά, τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για την προσαρμογή απλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους γεγονότα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Gentiloni: Είμαι βέβαιος ότι η Κομισιόν θα προσφέρει στήριξη
Μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές, θα έρθει η βοήθεια της Κομισιόν προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φωτιές του καλοκαιριού και την κακοκαίρια Daniel.
Ειδικότερα, ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με ποιο τρόπο και πόσο σύντομα θα μπορούσε να λάβει μορφή η βοήθεια της ΕΕ στην Ελλάδα, ενόψει της αυριανής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Επιτροπής, ο Paolo Gentiloni, απάντησε ότι υπάρχει το έκτακτο ταμείο της ΕΕ για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές κατστροφές (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης).
Όπως εξήγησε, τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από φυσική καταστροφή, εντός τριών μηνών καλούνται να αναφέρουν το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς.
«Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να στηρίξει μέσω αυτού του έκτακτου ταμείου υποστήριξης, αλλά όχι μόνο μέσω αυτού, τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση», είπε ο επίτροπος Οικονομίας.
Όπως σημείωσε, η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι φωτιές και πλημμύρες - «φαινόμενα τα οποία δυστυχώς μαρτυρούν την ακραία καιρική κρίση που αντιμετωπίζουμε».
Σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της ΕΕ, ο Gentiloni ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, αλλά το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών