"Δεν πανηγυρίζουμε, δεν θριαμβολογούμε, ούτε όμως και μηδενίζουμε", ανέφερε ο Π. Μαρινάκης για τα χθεσινά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών
«Η Κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης προκειμένου να κάνουμε πράξη τις μεγάλες αλλαγές που ζητούν οι πολίτες, να υλοποιήσουμε τα μεγάλα έργα υποδομής και τα αναπτυξιακά σχέδια κάθε περιφέρειας με έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις κάθε τόπου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, με φόντο τον β΄ γύρο των χθεσινών αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο κ. Μαρινάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, συνεχάρη όλους τους νέους Περιφερειάρχες και τις νέες και τους νέους Δημάρχους που εξελέγησαν και υπογράμμισε εκ νέου πως «δεν πανηγυρίζουμε, δεν θριαμβολογούμε, ούτε όμως και μηδενίζουμε.
Για το πολιτικό μήνυμα των αποτελεσμάτων της χθεσινής βραδιάς, το οποίο πολύ έσπευσαν να καρπωθούν, θα επαναλάβω όσα τόνισε στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός.
Πριν τέσσερις μήνες είχαμε εθνικές εκλογές στις οποίες καταγράφηκε με σαφήνεια, όχι μια, αλλά δύο φορές, η δυναμική των πολιτικών κομμάτων και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.
Οι πολιτικές ισορροπίες αποτυπώθηκαν ξανά στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με τη συμμετοχή του συνόλου των παρατάξεων.
Λαμβάνουμε υπόψη μας τα μηνύματα των πολιτών και το συνολικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως προέκυψε και από τον πρώτο και από το δεύτερο γύρο.
Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις με στόχο να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Σε αυτή την προσπάθεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο, τον οποίο έχουμε στηρίξει έμπρακτα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο».
«Η Κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Δικό μας μέλημα είναι να συνεχίσουμε την υλοποίηση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας σε συνεργασία με όλους τους φορείς.
Γι’ αυτό επανεξελέγη αυτή η Κυβέρνηση πριν τέσσερις μήνες, αυτή είναι η αποστολή της και αυτό θα πράξει», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «κατ' αρχάς εμείς εισπράττουμε τα μηνύματα του συνόλου των εκλογών, και του πρώτου γύρου και του δεύτερου. Κι αν θυμάστε, ενώ υπήρχε η διατύπωση της έκφρασης πολιτική κυριαρχία μετά τον πρώτο γύρο, είχαμε πει ότι δεν πιστεύουμε στη λέξη κυριαρχία, πιστεύουμε στη λέξη εμπιστοσύνη η οποία έχει χτιστεί σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες και μια περίοδο εισαγόμενων κρίσεων και κρίνεται καθημερινά».
Σημείωσε πως «οι πολιτικοί συσχετισμοί μεταξύ των κομμάτων, μεταξύ των παρατάξεων σε μια εκλογική διαδικασία αυτοδιοικητική αποτυπώνεται στον πρώτο γύρο γιατί στον α΄ γύρο συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις. Όπως και οι βουλευτικές εκλογές γίνονται με το σύνολο των παρατάξεων. Δε γίνονται μεταξύ των δύο πρώτων επιλογών».
Επεσήμανε ότι η αποτύπωση αυτή έδειξε μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, «από κει και πέρα είναι δεδομένο ότι υπήρξαν κάποια αποτελέσματα στο δεύτερο γύρο που δεν επιβεβαίωσαν σε επίπεδο προσώπων τις επιλογές που έχουμε στηρίξει».
Σχετικά με τον στόχο 13-0 και γιατί σήκωσε η κυβέρνηση τόσο ψηλά τον πήχη, είπε ότι «όταν κάνεις κάποιες επιλογές και είσαι κόμμα εξουσίας οφείλεις να υπερασπίζεσαι τις επιλογές σου αυτές και είναι προφανές ότι δεν μπορείς να πεις ότι στηρίζω αυτούς τους 13 υποψηφίους αλλά πάω να κερδίσω στις 6, στις 7, στις 8 ή στις 9 περιπτώσεις».
«Το άλλο που θέλω να πω είναι ότι εμείς είμαστε κυβέρνηση του 41% όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός και όχι του 51%», συμπλήρωσε.
Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι έτσι αποτυπώνεται και η αξία της ψήφου των πολιτών σε κάθε κάλπη, με τη διαφορά ποσοστού που έλαβε ο υποψήφιος κ. Ζέρβας στο δήμο και ο κ. Τζιτζικώστας στην περιφέρεια.
Για το αν είναι νίκη ή ήττα, ανέφερε πως θεωρεί ότι «το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών με τα μηνύματα που προφανώς πρέπει να λάβουμε σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές είναι σίγουρα ένα νικηφόρο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση. Πρώτον, λόγω του αποτελέσματος του πρώτου γύρου που αποτυπώθηκαν ακόμη καλύτεροι πολιτικοί συσχετισμοί από ό,τι στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου και δεύτερον, γιατί είχαμε 13 περιφέρειες και σε αυτές, είχαμε 8 νικηφόρες περιπτώσεις, η μία εκ των οποίων με στήριξη και άλλου κόμματος, της ΝΔ, είχαμε 4 περιπτώσεις που κέρδισαν άνθρωποι προερχόμενοι από τον ιδεολογικό μας χώρο, τους οποίους δεν στηρίξαμε, αλλά δεν προέρχονταν σε καμία περίπτωση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μόνο μία περίπτωση, όπου κέρδισε η αντιπολίτευση».
«Στους δήμους και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαμε δώσει ξεκάθαρη στήριξη δεν κέρδισαν οι επιλογές μας. Και εκεί και σ' όλες τις άλλες περιπτώσεις οφείλουμε να συγχαρούμε τους υποψηφίους οι οποίοι κατάφεραν σε δεύτερο γύρο και πήραν την πλειοψηφία των ψήφων και να τους ευχηθούμε καλή δύναμη στην πορεία την οποία θα ακολουθήσουν. Και με αυτούς και με όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι έχουν εκλεγεί, οφείλουμε να συνεργαστούμε», συνέχισε.
Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να συνδεθούν ποτέ οι αποζημιώσεις ή η διαδικασία της αποκατάστασης όλων των ζημιών που προκάλεσε κάθε φυσική καταστροφή με βάση το από πού προέρχεται πολιτικά ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης, ξεκαθάρισε.
Ακόμη, σημείωσε ότι «άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει την εντελώς αντίθετη φιλοσοφία του πρωθυπουργού, μια φιλοσοφία συνεργασία και υποστήριξης των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο κ. Αρναουτάκης, που εξελέγη το 2019, ενώ η ΝΔ είχε έναν άλλο υποψήφιο και κέρδισε. Και δεν ανήκει σε καμία περίπτωση παραδοσιακά στο δικό μας πολιτικό χώρο. Τόνισε ωστόσο ότι υπήρξε συνεργασία, προχώρησαν σημαντικά έργα, χρηματοδοτήθηκε η Περιφέρεια Κρήτης όπως και οι υπόλοιπες περιφέρειες περισσότερο απ' ό,τι στις προηγούμενες περιόδους και αναγνωρίζοντας το έργο του όλοι συνολικά, με πρώτο τον πρωθυπουργό πήρε την υποστήριξη και από τη ΝΔ και προφανώς δικαιώθηκε συνολικά από την ψήφο των πολιτών. 'Αρα, δεν τίθεται κάποιο θέμα επηρεασμού της πολιτικής μας από την προέλευση των περιφερειαρχών».
Κληθείς να απαντήσει το ποιος χρεώνεται την αστοχία για το αποτέλεσμα του β΄ γύρου, είπε ότι «κατ' αρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε το σύνολο των επιλογών του γιατί έτσι έχει μάθει να κάνει». Επανέλαβε ότι κέρδισε τις 8 από τις 13 περιφέρειες ενώ η αντιπολίτευση κέρδισε μία και ότι αυτό είναι το νούμερο που καταγράφεται για τις περιφερειακές εκλογές.
«'Αρα, το αν είναι νικητής ή ηττημένος αυτός ο οποίος έκανε 13 επιλογές, δικαιώθηκαν οι 8 και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δικαιώθηκαν σε μία, άντε να πούμε συν μία εν μέρει στην Κρήτη και βγαίνουν τα συμπεράσματα ότι είναι ηττημένος δικαίωμά σας να βγάζετε ό,τι συμπεράσματα θέλετε αλλά αυτή είναι η εικόνα η οποία αποτυπώθηκε».
Υπογράμμισε ότι δεν κατεβαίνει σε καμία μάχη για να χάσεις όταν είσαι κόμμα εξουσίας. «Εμείς δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Εμείς δεν πηγαίναμε ποτέ ιστορικά είτε ήμαστε στην κυβέρνηση, είτε ήμαστε στην αντιπολίτευση δεν πηγαίναμε ποτέ και λέγαμε ‘μαυρίστε τις επιλογές του α΄ ή του β΄. Εδώ είχαμε μία επιλογή 13 υποψηφίων και είχαμε μία αντιπολίτευση που έλεγε ‘μαυρίστε τις επιλογές Μητσοτάκη'. Και το έχουμε ακούσει κι από τον κ. Κασσελάκη αυτό, κι από τον κ. Ανδρουλάκη και δυστυχώς το ακούσαμε και από δυνάμεις οι οποίες είναι και στα δύο άκρα».
Κατά τον ίδιο, αν πάντως κάποιος είναι ηττημένος αυτός δεν είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το σύνολο των περιφερειαρχών και μάλιστα λόγω ειδικών συνθηκών ο πρώτος που θα συναντήσει αύριο (17/10) θα είναι ο κ. Κουρέτας.
Για Γεωργιάδη και Αυγενάκη
Σχετικά με το κατά πόσο στη Θεσσαλία και στο δήμο Χαλανδρίου μπορεί να έπαιξαν ρόλο οι δηλώσεις του κ. Αυγενάκη και του κ. Γεωργιάδη αντίστοιχα σε σχέση με τις αποζημιώσεις και με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μαρινάκης απάντησε τα εξής: «επειδή έχει γίνει πολλή συζήτηση γι΄ αυτές τις δηλώσεις, κατ' αρχάς στέκομαι περισσότερο στο θέμα της Θεσσαλίας. Επειδή δεν είμαστε μια κυβέρνηση 3 μηνών, είμαστε μια κυβέρνηση 4 ετών και 3 μηνών υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου αποδεικνύεται το εντελώς αντίθετο. Ότι η κυβέρνηση δεν νομοθετεί ούτε χρηματοδοτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση - κι αλίμονο αν το έκανε - με βάση την πολιτική προέλευση του κάθε δημάρχου ή του κάθε περιφερειάρχη. Και αν υπάρχει έστω και μία περίπτωση που παρατηρήθηκε υποχρηματοδότηση, μη συνεννόηση, μη συνεργασία με κάποιον αυτοδιοικητικό, από οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης, λόγω του ότι δεν ανήκει στο δικό μας πολιτικό χώρο, ε! πιστέψτε με ότι θα 'χε γίνει μια καταγγελία, θα είχε ακουστεί κάτι, θα είχε γίνει κάτι. Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι λόγια του αέρα όλες αυτές οι καταγγελίες».
Για τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη, όπου θεωρεί ότι υπήρχε διαστρέβλωση, είπε ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη ελευθερία για τον καθένα από όποιο χώρο κι αν προέρχεται να τοποθετείται πολιτικά.
«Προφανώς και είμαστε απέναντι πολιτικά στο δήμαρχο Χαλανδρίου. Οι πολίτες τον έκριναν ικανό και άξιο και μπράβο του και επανεξελέγη. Αλλά δεν θα απολογηθούμε γιατί είμαστε πολιτικά απέναντι σε έναν άνθρωπο ο οποίος ανήκει είτε στο ένα άκρο είτε στο άλλο άκρο είτε θεωρούμε ότι είναι απέναντί μας, πολιτικά», πρόσθεσε.
Επανέλαβε ότι «οι μάχες δίνονται και θα συνεχίσουμε να τις δίνουμε. Προφανώς έχουμε κερδίσει την πλειοψηφία των μαχών πάνω από το 60% των περιφερειών. Έχουμε λάβει τα μηνύματα και το τονίζω ότι στην πράξη έχει αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι σέβεται την αυτοδιοίκηση και συνεργάζεται με το σύνολο των αυτοδιοικητικών».
Ακόμη, ο κ. Μαρινάκης διέψευσε ότι υπάρχει οποιοδήποτε θέμα με τον κ. Αυγενάκη κι αυτό προκύπτει από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης
Για Μπακογιάννη
Για την περίπτωση του δήμου Αθηναίων τόνισε ότι ο κ. Μπακογιάννης στον πρώτο γύρο πήρε σχεδόν όσο πήρε η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές.
«Κατάφερε ο κ. Δούκας και συσπείρωσε συνολικά τους υπόλοιπους ψηφοφόρους, ενδεχομένως. Κατάφερε και κέρδισε το δήμο Αθηναίων και συγχαρητήρια και μπράβο του και καλή επιτυχία. Προφανώς και μ' εκείνον και με όλους τους υπόλοιπους θα συνεργαστούμε. Εμείς δεν κρίνουμε εκ των υστέρων τις επιλογές μας, ούτε μετανιώνουμε για τις επιλογές μας, ούτε προσπαθούμε να πάρουμε εκ των υστέρων αποστάσεις απ' τις επιλογές μας», σημείωσε.
Αντίθετα, όπως είπε, «κάποιοι πανηγύριζαν για τη νίκη κάποιου υποψηφίου ο οποίος έκανε σαφές ότι δεν θέλει να ακουστεί ότι έχει την οποιαδήποτε στήριξη είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς προτιμούμε τις καθαρές κουβέντες».
Σχετικά με το debate των υποψηφίων για το δήμο της Αθήνας είπε ότι προσωπικά θεωρεί πως κανείς ποτέ δεν έχασε τίποτα από το διάλογο. «Έγινε ένας πολιτισμένος διάλογος μεταξύ δύο υποψηφίων. Δεν κρύφτηκε ο κ. Μπακογιάννης και τον τιμά ότι ενώ είχε κερδίσει με 41% μπήκε σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου σε μια λογική δεύτερου γύρου». Από κει και πέρα τόνισε ότι είναι ένα θέμα στρατηγικής που δεν νομίζει ότι χρειάζεται να αναλυθεί περαιτέρω.
«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι τα έχουμε κάνει όλα τέλεια ότι πολίτες μας θεωρούν τέλειους, ούτε ότι δεν έχει γίνει κανένα λάθος», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας πως σίγουρα υπάρχουν προβλήματα που η κυβέρνηση πρέπει να διαχειρίζεται καθημερινά και το κράτος να βελτιώνεται και να προχωρά το έργο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Αυτά είναι πολύ σημαντικά μηνύματα τα οποία εισπράττουμε, που ασχέτως του γεγονότος αν δεν τα καρπώθηκε κάποιο άλλο κόμμα, κέρδισαν κάποια πρόσωπα τα οποία αν και ανήκουν στο χώρο μας ευρύτερα, δεν υποστηρίχθηκαν από εμάς. Κάθε μέρα πρέπει να λαμβάνεις τα μηνύματα», τόνισε.
Περί ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Για το αν τον ανησυχεί η προοπτική να πρόκειται για προάγγελο μελλοντικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και η δήλωση του κ. Σπίρτζη για μια τέτοια συνεργασία στις ευρωεκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «ο κ. Σπίρτζης έχει και την τεχνογνωσία. Έχει βρεθεί και στα δύο κόμματα. Δεν του είναι τίποτα αυτό. Έχει δικαίωμα ο κάθε πολιτικός χώρος να προσδιορίζεται, να αυτοπροσδιορίζεται, να κάνει τις επιλογές του, να ενώνεται, να μην ενώνεται, δεν είναι δική μας δουλειά να το σχολιάσουμε αυτό. Από κει και πέρα πρέπει να βρεθούν και κάποια πολιτικά πρόσωπα στον ίδιο χώρο για να συνεργαστούν αλλά αν θεωρήσει κανείς ότι η κυβέρνηση πήρε ένα ποσοστό «Χ» περισσότερο από αυτό που είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές, όλο το υπόλοιπο δεν είναι ότι ανήκει σε δύο κόμματα. Γιατί τα δύο κόμματα είχαν υποψήφιους σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες και πλην της Θεσσαλίας που είχαν κοινό υποψήφιο δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο».
«Είμαστε συνηθισμένοι από μια αντιπολίτευση τοξική η οποία μηδενίζει», είπε κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, επισημαίνοντας πως ο κόσμος θα κρίνει ποιος πατάει στη γη και ποιος βρίσκεται σε άλλη διάσταση.
Για Μέση Ανατολή
Με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και ανάλογα με το τι προκύπτει θα υπάρχει και σχετική ενημέρωση.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε συγκρατημένοι. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος άμεσης ανησυχίας, όμως οι αρχές συνολικά και προφανώς και ο πρωθυπουργός , παρακολουθούν τις εξελίξεις και προφανώς γίνονται και όλες οι επαφές για να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία», σημείωσε.
Για τις επαφές που ξεκίνησαν για τη θετική ατζέντα με την Τουρκία και το κατά πόσο η στάση της Τουρκίας στο Μεσανατολικό μπορεί να επηρεάσει τις καλές σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί ανάμεσα στη χώρα μας και την Τουρκία, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «εμείς επιδιώκουμε το διάλογο, πιστεύουμε στο διάλογο και είναι σημαντικό ότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα μέχρι τώρα και φαίνεται ότι υπάρχει μία καλή αμοιβαία τήρηση των βασικών αρχών όπως είχαν τεθεί στην αρχή όμως το ξαναλέω όλα συνεχώς αξιολογούνται καθημερινά».
Ακρίβεια
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην έκδοση της υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του μέτρου της «Μόνιμης μείωσης τιμής» το οποίο ξεκίνησε να τίθεται σε ισχύ σταδιακά στα σουπερμάρκετ και έτσι, οι καταναλωτές θα μπορούν να εντοπίζουν στα ράφια τις ειδικές σημάνσεις σε προϊόντα που οι προμηθευτές μείωσαν την τιμή τους.
Υπενθύμισε ότι η μείωση είναι κατά τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον 6 μήνες, με στόχο τη στήριξη των καταναλωτών απέναντι στις συνέπειες της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης.
«Ήδη, στο μέτρο έχουν ενταχθεί 100 κωδικοί προϊόντων από επώνυμες εταιρείες και ο στόχος είναι προοδευτικά να φτάσουμε τους 500», συμπλήρωσε.
Για αποζημιώσεις
Συνεχίζονται οι καταβολές αποζημιώσεων στους πληγέντες από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την Θεσσαλία, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η 8η κατά σειρά καταβολή πρώτης αρωγής.
Μέσα σε μια εβδομάδα καταβλήθηκαν 17,8 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 4.900 δικαιούχους. Συνολικά, μέσα σε έναν περίπου μήνα, έχουν πιστωθεί 65 εκατομμύρια ευρώ σε 14.000 πολίτες».
«Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές συνεχίζει με ταχύτητα την απονομή των αποζημιώσεων, τις αυτοψίες στο πεδίο και την οριστικοποίηση των εκκρεμών αιτήσεων, ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η αποκατάσταση των ζημιών σε περιουσίες και υποδομές», σημείωσε.
Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του δημοσίου και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους., που θα ολοκληρωθεί στις 24 Οκτωβρίου.
Το νομοσχέδιο αφορά περισσότερες από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθυνόντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα. «Στόχοι του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων κάθε θέσης, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αξιολόγηση των διοικήσεων μέσω συγκεκριμένου συστήματος στοχοθεσίας και τελικά η μέγιστη αποτελεσματικότητα του συστήματος διοίκησης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στα Τίρανα ο Μητσοτακης
Τέλος, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Πρωθυπουργού σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, που γίνεται στα Τίρανα.
Όπως είπε, «η Ελλάδα στηρίζει και ανέκαθεν στήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, κάτι που αποδείχθηκε και από την συνάντηση την Αθήνα στα τέλη Αυγούστου των ηγετών των χωρών αυτών με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».
Βασική προϋπόθεση είναι φυσικά κάθε χώρα να ασπάζεται και να τηρεί τις βασικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ο σεβασμός στους κανόνες του Κράτους Δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτος και αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες».
«Η Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε θέματα οικονομικής σύγκλισης των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενσωμάτωσής τους σε Ενιαία Αγορά, σχέσεις καλής γειτονίας, διμερή ζητήματα, καθώς και ζητήματα υποστήριξης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Ο κ. Μαρινάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, συνεχάρη όλους τους νέους Περιφερειάρχες και τις νέες και τους νέους Δημάρχους που εξελέγησαν και υπογράμμισε εκ νέου πως «δεν πανηγυρίζουμε, δεν θριαμβολογούμε, ούτε όμως και μηδενίζουμε.
Για το πολιτικό μήνυμα των αποτελεσμάτων της χθεσινής βραδιάς, το οποίο πολύ έσπευσαν να καρπωθούν, θα επαναλάβω όσα τόνισε στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός.
Πριν τέσσερις μήνες είχαμε εθνικές εκλογές στις οποίες καταγράφηκε με σαφήνεια, όχι μια, αλλά δύο φορές, η δυναμική των πολιτικών κομμάτων και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.
Οι πολιτικές ισορροπίες αποτυπώθηκαν ξανά στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με τη συμμετοχή του συνόλου των παρατάξεων.
Λαμβάνουμε υπόψη μας τα μηνύματα των πολιτών και το συνολικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως προέκυψε και από τον πρώτο και από το δεύτερο γύρο.
Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις με στόχο να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Σε αυτή την προσπάθεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο, τον οποίο έχουμε στηρίξει έμπρακτα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο».
«Η Κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Δικό μας μέλημα είναι να συνεχίσουμε την υλοποίηση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας σε συνεργασία με όλους τους φορείς.
Γι’ αυτό επανεξελέγη αυτή η Κυβέρνηση πριν τέσσερις μήνες, αυτή είναι η αποστολή της και αυτό θα πράξει», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «κατ' αρχάς εμείς εισπράττουμε τα μηνύματα του συνόλου των εκλογών, και του πρώτου γύρου και του δεύτερου. Κι αν θυμάστε, ενώ υπήρχε η διατύπωση της έκφρασης πολιτική κυριαρχία μετά τον πρώτο γύρο, είχαμε πει ότι δεν πιστεύουμε στη λέξη κυριαρχία, πιστεύουμε στη λέξη εμπιστοσύνη η οποία έχει χτιστεί σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες και μια περίοδο εισαγόμενων κρίσεων και κρίνεται καθημερινά».
Σημείωσε πως «οι πολιτικοί συσχετισμοί μεταξύ των κομμάτων, μεταξύ των παρατάξεων σε μια εκλογική διαδικασία αυτοδιοικητική αποτυπώνεται στον πρώτο γύρο γιατί στον α΄ γύρο συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις. Όπως και οι βουλευτικές εκλογές γίνονται με το σύνολο των παρατάξεων. Δε γίνονται μεταξύ των δύο πρώτων επιλογών».
Επεσήμανε ότι η αποτύπωση αυτή έδειξε μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, «από κει και πέρα είναι δεδομένο ότι υπήρξαν κάποια αποτελέσματα στο δεύτερο γύρο που δεν επιβεβαίωσαν σε επίπεδο προσώπων τις επιλογές που έχουμε στηρίξει».
Σχετικά με τον στόχο 13-0 και γιατί σήκωσε η κυβέρνηση τόσο ψηλά τον πήχη, είπε ότι «όταν κάνεις κάποιες επιλογές και είσαι κόμμα εξουσίας οφείλεις να υπερασπίζεσαι τις επιλογές σου αυτές και είναι προφανές ότι δεν μπορείς να πεις ότι στηρίζω αυτούς τους 13 υποψηφίους αλλά πάω να κερδίσω στις 6, στις 7, στις 8 ή στις 9 περιπτώσεις».
«Το άλλο που θέλω να πω είναι ότι εμείς είμαστε κυβέρνηση του 41% όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός και όχι του 51%», συμπλήρωσε.
Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι έτσι αποτυπώνεται και η αξία της ψήφου των πολιτών σε κάθε κάλπη, με τη διαφορά ποσοστού που έλαβε ο υποψήφιος κ. Ζέρβας στο δήμο και ο κ. Τζιτζικώστας στην περιφέρεια.
Για το αν είναι νίκη ή ήττα, ανέφερε πως θεωρεί ότι «το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών με τα μηνύματα που προφανώς πρέπει να λάβουμε σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές είναι σίγουρα ένα νικηφόρο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση. Πρώτον, λόγω του αποτελέσματος του πρώτου γύρου που αποτυπώθηκαν ακόμη καλύτεροι πολιτικοί συσχετισμοί από ό,τι στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου και δεύτερον, γιατί είχαμε 13 περιφέρειες και σε αυτές, είχαμε 8 νικηφόρες περιπτώσεις, η μία εκ των οποίων με στήριξη και άλλου κόμματος, της ΝΔ, είχαμε 4 περιπτώσεις που κέρδισαν άνθρωποι προερχόμενοι από τον ιδεολογικό μας χώρο, τους οποίους δεν στηρίξαμε, αλλά δεν προέρχονταν σε καμία περίπτωση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μόνο μία περίπτωση, όπου κέρδισε η αντιπολίτευση».
«Στους δήμους και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαμε δώσει ξεκάθαρη στήριξη δεν κέρδισαν οι επιλογές μας. Και εκεί και σ' όλες τις άλλες περιπτώσεις οφείλουμε να συγχαρούμε τους υποψηφίους οι οποίοι κατάφεραν σε δεύτερο γύρο και πήραν την πλειοψηφία των ψήφων και να τους ευχηθούμε καλή δύναμη στην πορεία την οποία θα ακολουθήσουν. Και με αυτούς και με όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι έχουν εκλεγεί, οφείλουμε να συνεργαστούμε», συνέχισε.
Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να συνδεθούν ποτέ οι αποζημιώσεις ή η διαδικασία της αποκατάστασης όλων των ζημιών που προκάλεσε κάθε φυσική καταστροφή με βάση το από πού προέρχεται πολιτικά ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης, ξεκαθάρισε.
Ακόμη, σημείωσε ότι «άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει την εντελώς αντίθετη φιλοσοφία του πρωθυπουργού, μια φιλοσοφία συνεργασία και υποστήριξης των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο κ. Αρναουτάκης, που εξελέγη το 2019, ενώ η ΝΔ είχε έναν άλλο υποψήφιο και κέρδισε. Και δεν ανήκει σε καμία περίπτωση παραδοσιακά στο δικό μας πολιτικό χώρο. Τόνισε ωστόσο ότι υπήρξε συνεργασία, προχώρησαν σημαντικά έργα, χρηματοδοτήθηκε η Περιφέρεια Κρήτης όπως και οι υπόλοιπες περιφέρειες περισσότερο απ' ό,τι στις προηγούμενες περιόδους και αναγνωρίζοντας το έργο του όλοι συνολικά, με πρώτο τον πρωθυπουργό πήρε την υποστήριξη και από τη ΝΔ και προφανώς δικαιώθηκε συνολικά από την ψήφο των πολιτών. 'Αρα, δεν τίθεται κάποιο θέμα επηρεασμού της πολιτικής μας από την προέλευση των περιφερειαρχών».
Κληθείς να απαντήσει το ποιος χρεώνεται την αστοχία για το αποτέλεσμα του β΄ γύρου, είπε ότι «κατ' αρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε το σύνολο των επιλογών του γιατί έτσι έχει μάθει να κάνει». Επανέλαβε ότι κέρδισε τις 8 από τις 13 περιφέρειες ενώ η αντιπολίτευση κέρδισε μία και ότι αυτό είναι το νούμερο που καταγράφεται για τις περιφερειακές εκλογές.
«'Αρα, το αν είναι νικητής ή ηττημένος αυτός ο οποίος έκανε 13 επιλογές, δικαιώθηκαν οι 8 και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δικαιώθηκαν σε μία, άντε να πούμε συν μία εν μέρει στην Κρήτη και βγαίνουν τα συμπεράσματα ότι είναι ηττημένος δικαίωμά σας να βγάζετε ό,τι συμπεράσματα θέλετε αλλά αυτή είναι η εικόνα η οποία αποτυπώθηκε».
Υπογράμμισε ότι δεν κατεβαίνει σε καμία μάχη για να χάσεις όταν είσαι κόμμα εξουσίας. «Εμείς δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Εμείς δεν πηγαίναμε ποτέ ιστορικά είτε ήμαστε στην κυβέρνηση, είτε ήμαστε στην αντιπολίτευση δεν πηγαίναμε ποτέ και λέγαμε ‘μαυρίστε τις επιλογές του α΄ ή του β΄. Εδώ είχαμε μία επιλογή 13 υποψηφίων και είχαμε μία αντιπολίτευση που έλεγε ‘μαυρίστε τις επιλογές Μητσοτάκη'. Και το έχουμε ακούσει κι από τον κ. Κασσελάκη αυτό, κι από τον κ. Ανδρουλάκη και δυστυχώς το ακούσαμε και από δυνάμεις οι οποίες είναι και στα δύο άκρα».
Κατά τον ίδιο, αν πάντως κάποιος είναι ηττημένος αυτός δεν είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το σύνολο των περιφερειαρχών και μάλιστα λόγω ειδικών συνθηκών ο πρώτος που θα συναντήσει αύριο (17/10) θα είναι ο κ. Κουρέτας.
Για Γεωργιάδη και Αυγενάκη
Σχετικά με το κατά πόσο στη Θεσσαλία και στο δήμο Χαλανδρίου μπορεί να έπαιξαν ρόλο οι δηλώσεις του κ. Αυγενάκη και του κ. Γεωργιάδη αντίστοιχα σε σχέση με τις αποζημιώσεις και με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μαρινάκης απάντησε τα εξής: «επειδή έχει γίνει πολλή συζήτηση γι΄ αυτές τις δηλώσεις, κατ' αρχάς στέκομαι περισσότερο στο θέμα της Θεσσαλίας. Επειδή δεν είμαστε μια κυβέρνηση 3 μηνών, είμαστε μια κυβέρνηση 4 ετών και 3 μηνών υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου αποδεικνύεται το εντελώς αντίθετο. Ότι η κυβέρνηση δεν νομοθετεί ούτε χρηματοδοτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση - κι αλίμονο αν το έκανε - με βάση την πολιτική προέλευση του κάθε δημάρχου ή του κάθε περιφερειάρχη. Και αν υπάρχει έστω και μία περίπτωση που παρατηρήθηκε υποχρηματοδότηση, μη συνεννόηση, μη συνεργασία με κάποιον αυτοδιοικητικό, από οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης, λόγω του ότι δεν ανήκει στο δικό μας πολιτικό χώρο, ε! πιστέψτε με ότι θα 'χε γίνει μια καταγγελία, θα είχε ακουστεί κάτι, θα είχε γίνει κάτι. Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι λόγια του αέρα όλες αυτές οι καταγγελίες».
Για τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη, όπου θεωρεί ότι υπήρχε διαστρέβλωση, είπε ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη ελευθερία για τον καθένα από όποιο χώρο κι αν προέρχεται να τοποθετείται πολιτικά.
«Προφανώς και είμαστε απέναντι πολιτικά στο δήμαρχο Χαλανδρίου. Οι πολίτες τον έκριναν ικανό και άξιο και μπράβο του και επανεξελέγη. Αλλά δεν θα απολογηθούμε γιατί είμαστε πολιτικά απέναντι σε έναν άνθρωπο ο οποίος ανήκει είτε στο ένα άκρο είτε στο άλλο άκρο είτε θεωρούμε ότι είναι απέναντί μας, πολιτικά», πρόσθεσε.
Επανέλαβε ότι «οι μάχες δίνονται και θα συνεχίσουμε να τις δίνουμε. Προφανώς έχουμε κερδίσει την πλειοψηφία των μαχών πάνω από το 60% των περιφερειών. Έχουμε λάβει τα μηνύματα και το τονίζω ότι στην πράξη έχει αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι σέβεται την αυτοδιοίκηση και συνεργάζεται με το σύνολο των αυτοδιοικητικών».
Ακόμη, ο κ. Μαρινάκης διέψευσε ότι υπάρχει οποιοδήποτε θέμα με τον κ. Αυγενάκη κι αυτό προκύπτει από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης
Για Μπακογιάννη
Για την περίπτωση του δήμου Αθηναίων τόνισε ότι ο κ. Μπακογιάννης στον πρώτο γύρο πήρε σχεδόν όσο πήρε η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές.
«Κατάφερε ο κ. Δούκας και συσπείρωσε συνολικά τους υπόλοιπους ψηφοφόρους, ενδεχομένως. Κατάφερε και κέρδισε το δήμο Αθηναίων και συγχαρητήρια και μπράβο του και καλή επιτυχία. Προφανώς και μ' εκείνον και με όλους τους υπόλοιπους θα συνεργαστούμε. Εμείς δεν κρίνουμε εκ των υστέρων τις επιλογές μας, ούτε μετανιώνουμε για τις επιλογές μας, ούτε προσπαθούμε να πάρουμε εκ των υστέρων αποστάσεις απ' τις επιλογές μας», σημείωσε.
Αντίθετα, όπως είπε, «κάποιοι πανηγύριζαν για τη νίκη κάποιου υποψηφίου ο οποίος έκανε σαφές ότι δεν θέλει να ακουστεί ότι έχει την οποιαδήποτε στήριξη είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς προτιμούμε τις καθαρές κουβέντες».
Σχετικά με το debate των υποψηφίων για το δήμο της Αθήνας είπε ότι προσωπικά θεωρεί πως κανείς ποτέ δεν έχασε τίποτα από το διάλογο. «Έγινε ένας πολιτισμένος διάλογος μεταξύ δύο υποψηφίων. Δεν κρύφτηκε ο κ. Μπακογιάννης και τον τιμά ότι ενώ είχε κερδίσει με 41% μπήκε σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου σε μια λογική δεύτερου γύρου». Από κει και πέρα τόνισε ότι είναι ένα θέμα στρατηγικής που δεν νομίζει ότι χρειάζεται να αναλυθεί περαιτέρω.
«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι τα έχουμε κάνει όλα τέλεια ότι πολίτες μας θεωρούν τέλειους, ούτε ότι δεν έχει γίνει κανένα λάθος», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας πως σίγουρα υπάρχουν προβλήματα που η κυβέρνηση πρέπει να διαχειρίζεται καθημερινά και το κράτος να βελτιώνεται και να προχωρά το έργο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Αυτά είναι πολύ σημαντικά μηνύματα τα οποία εισπράττουμε, που ασχέτως του γεγονότος αν δεν τα καρπώθηκε κάποιο άλλο κόμμα, κέρδισαν κάποια πρόσωπα τα οποία αν και ανήκουν στο χώρο μας ευρύτερα, δεν υποστηρίχθηκαν από εμάς. Κάθε μέρα πρέπει να λαμβάνεις τα μηνύματα», τόνισε.
Περί ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Για το αν τον ανησυχεί η προοπτική να πρόκειται για προάγγελο μελλοντικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και η δήλωση του κ. Σπίρτζη για μια τέτοια συνεργασία στις ευρωεκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «ο κ. Σπίρτζης έχει και την τεχνογνωσία. Έχει βρεθεί και στα δύο κόμματα. Δεν του είναι τίποτα αυτό. Έχει δικαίωμα ο κάθε πολιτικός χώρος να προσδιορίζεται, να αυτοπροσδιορίζεται, να κάνει τις επιλογές του, να ενώνεται, να μην ενώνεται, δεν είναι δική μας δουλειά να το σχολιάσουμε αυτό. Από κει και πέρα πρέπει να βρεθούν και κάποια πολιτικά πρόσωπα στον ίδιο χώρο για να συνεργαστούν αλλά αν θεωρήσει κανείς ότι η κυβέρνηση πήρε ένα ποσοστό «Χ» περισσότερο από αυτό που είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές, όλο το υπόλοιπο δεν είναι ότι ανήκει σε δύο κόμματα. Γιατί τα δύο κόμματα είχαν υποψήφιους σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες και πλην της Θεσσαλίας που είχαν κοινό υποψήφιο δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο».
«Είμαστε συνηθισμένοι από μια αντιπολίτευση τοξική η οποία μηδενίζει», είπε κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, επισημαίνοντας πως ο κόσμος θα κρίνει ποιος πατάει στη γη και ποιος βρίσκεται σε άλλη διάσταση.
Για Μέση Ανατολή
Με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και ανάλογα με το τι προκύπτει θα υπάρχει και σχετική ενημέρωση.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε συγκρατημένοι. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος άμεσης ανησυχίας, όμως οι αρχές συνολικά και προφανώς και ο πρωθυπουργός , παρακολουθούν τις εξελίξεις και προφανώς γίνονται και όλες οι επαφές για να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία», σημείωσε.
Για τις επαφές που ξεκίνησαν για τη θετική ατζέντα με την Τουρκία και το κατά πόσο η στάση της Τουρκίας στο Μεσανατολικό μπορεί να επηρεάσει τις καλές σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί ανάμεσα στη χώρα μας και την Τουρκία, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «εμείς επιδιώκουμε το διάλογο, πιστεύουμε στο διάλογο και είναι σημαντικό ότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα μέχρι τώρα και φαίνεται ότι υπάρχει μία καλή αμοιβαία τήρηση των βασικών αρχών όπως είχαν τεθεί στην αρχή όμως το ξαναλέω όλα συνεχώς αξιολογούνται καθημερινά».
Ακρίβεια
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην έκδοση της υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του μέτρου της «Μόνιμης μείωσης τιμής» το οποίο ξεκίνησε να τίθεται σε ισχύ σταδιακά στα σουπερμάρκετ και έτσι, οι καταναλωτές θα μπορούν να εντοπίζουν στα ράφια τις ειδικές σημάνσεις σε προϊόντα που οι προμηθευτές μείωσαν την τιμή τους.
Υπενθύμισε ότι η μείωση είναι κατά τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον 6 μήνες, με στόχο τη στήριξη των καταναλωτών απέναντι στις συνέπειες της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης.
«Ήδη, στο μέτρο έχουν ενταχθεί 100 κωδικοί προϊόντων από επώνυμες εταιρείες και ο στόχος είναι προοδευτικά να φτάσουμε τους 500», συμπλήρωσε.
Για αποζημιώσεις
Συνεχίζονται οι καταβολές αποζημιώσεων στους πληγέντες από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την Θεσσαλία, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η 8η κατά σειρά καταβολή πρώτης αρωγής.
Μέσα σε μια εβδομάδα καταβλήθηκαν 17,8 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 4.900 δικαιούχους. Συνολικά, μέσα σε έναν περίπου μήνα, έχουν πιστωθεί 65 εκατομμύρια ευρώ σε 14.000 πολίτες».
«Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές συνεχίζει με ταχύτητα την απονομή των αποζημιώσεων, τις αυτοψίες στο πεδίο και την οριστικοποίηση των εκκρεμών αιτήσεων, ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η αποκατάσταση των ζημιών σε περιουσίες και υποδομές», σημείωσε.
Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του δημοσίου και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους., που θα ολοκληρωθεί στις 24 Οκτωβρίου.
Το νομοσχέδιο αφορά περισσότερες από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθυνόντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα. «Στόχοι του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων κάθε θέσης, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αξιολόγηση των διοικήσεων μέσω συγκεκριμένου συστήματος στοχοθεσίας και τελικά η μέγιστη αποτελεσματικότητα του συστήματος διοίκησης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στα Τίρανα ο Μητσοτακης
Τέλος, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Πρωθυπουργού σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, που γίνεται στα Τίρανα.
Όπως είπε, «η Ελλάδα στηρίζει και ανέκαθεν στήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, κάτι που αποδείχθηκε και από την συνάντηση την Αθήνα στα τέλη Αυγούστου των ηγετών των χωρών αυτών με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».
Βασική προϋπόθεση είναι φυσικά κάθε χώρα να ασπάζεται και να τηρεί τις βασικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ο σεβασμός στους κανόνες του Κράτους Δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτος και αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες».
«Η Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε θέματα οικονομικής σύγκλισης των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενσωμάτωσής τους σε Ενιαία Αγορά, σχέσεις καλής γειτονίας, διμερή ζητήματα, καθώς και ζητήματα υποστήριξης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών