"Επίσημες ανακοινώσεις αυτήν την εβδομάδα. Πρέπει να καλυφθούν και οι συμπολίτες μας που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα. Ήταν οι μόνοι, οι οποίοι δεν καλύπτονταν από αυτό το πακέτο και πάρα πολλά χρόνια συνέβαινε αυτή η αδικία", είπε ο Π. Μαρινάκης
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη χώρα, σχολίασε ότι ο Κυριακός Μητσοτάκης «έκανε την πολύ σημαντική συνάντηση με τον B. Netanyahu, πήγε στην Αίγυπτο και έκανε μια ομιλία, όπου κάθε σημείο της είχε μια ξεχωριστή αξία για την προστασία των αμάχων, μια ξεχωριστή αξία για την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Και βέβαια με την επικοινωνία που είχε με τον αρχηγό της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Ελλάδα ισχυροποιείται. Ισχυροποιείται διπλωματικά, ισχυροποιείται αμυντικά και οικονομικά. Και όλο αυτό είναι σημαντικό γιατί συνέβη μετά από πολύ δύσκολα χρόνια και μετά από πολλές θυσίες των πολιτών».
Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα
Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί στους πολίτες που ζεσταίνονται με ρεύμα ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «μετά, λοιπόν, τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την επιδότηση θέρμανσης, η οποία βασίζεται περισσότερο στην στήριξη ακόμα περισσότερο των αδύναμων συμπολιτών μας και των οικογενειών με παιδιά, εκεί προσαρμόζεται προς τα πάνω το επίδομα θέρμανσης, κατ’ αναλογία. Θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις αυτήν την εβδομάδα. Πρέπει να καλυφθούν και οι συμπολίτες μας που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα. Ήταν οι μόνοι, οι οποίοι δεν καλύπτονταν από αυτό το πακέτο και πάρα πολλά χρόνια συνέβαινε αυτή η αδικία. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν επιλέγουν το πετρέλαιο».
Πρόσθεσε ότι συνολικά η επιδότηση για το ρεύμα έχει ξεπεράσει τα 9,5 δις ευρώ σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.
Δεν θα υπάρξει αύξηση φόρου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση φόρου» για τους πολίτες και τόνισε πως «για δεύτερη συνεχομένη χρονιά έχει αυξηθεί το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που έχουν οι Έλληνες πολίτες μετά από τους φόρους που πληρώνουν, τις εισφορές και όλα τα έξοδα και τις υποχρεώσεις που έχουν προς το Κράτος, έχουν φτάσει σε επίπεδα προ του 2011».
Εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει «με τη νομοθέτηση του 50% του οικονομικού προγράμματος, αυξήσεις τουλάχιστον 10,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση του αφορολόγητου για όλες τις οικογένειες με παιδιά, αύξηση στο ύψος του κατώτατου μισθού, σημαντικές παρεμβάσεις, όπως αυτές που αναφερθήκατε στο επίδομα μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες», αλλά και τις σημαντικές παρεμβάσεις στους συνταξιούχους.
Για ακρίβεια
Όσον αφορά την ακρίβεια ανέφερε πως πρόκειται για μια «εισαγόμενη κρίση». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει «να την αντιμετωπίσει με καλύτερο τρόπο και με λιγότερες συνέπειες σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης». Παράλληλα, ο πληθωρισμός είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάνοντας λόγο για τρεις πυλώνες της πολιτικής.
Όπως είπε, «ο πρώτος είναι όλα αυτά που ακούμε και βλέπουμε και νομοθετούνται για την αύξηση των εισοδημάτων. Δηλαδή, η αύξηση των εισοδημάτων στους δημοσίους υπαλλήλους, στους ελεύθερους επαγγελματίες. Στον ιδιωτικό τομέα η αύξηση του κατώτατου μισθού, το «ξεπάγωμα» των τριετιών, στους συνταξιούχους, στις οικογένειες με παιδιά, όλα αυτά τα οποία δίνουμε ουσιαστικά είναι ο πρώτος, καλύτερος τρόπος. Γιατί; Γιατί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό αυτές είναι μόνιμες παρεμβάσεις - όχι έκτακτες παρεμβάσεις – οι οποίες παραμένουν, όταν οι κρίσεις φεύγουν. Ο δεύτερος πυλώνας πολιτικής είναι οι έκτακτες στηρίξεις. Η στήριξη στους συνταξιούχους, όλες οι παρεμβάσεις που γίνονται. Ο τρίτος πυλώνας είναι οι έλεγχοι. Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα που μιλάμε, που δεν έχει ολοκληρωθεί το οικονομικό έτος, έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5,5 εκ. ευρώ».
Τόνισε ακόμη πως «κάθε φορά, λοιπόν, που θα υπάρχει η αποτύπωση μιας παράνομης δραστηριότητας, αισχροκέρδειας, αδικαιολόγητων κερδών, εικονικής έκπτωσης θα είναι το Κράτος εκεί, θα επιβάλλεται πρόστιμο» ,αλλά και ότι «η αισχροκέρδεια δεν ξεκίνησε με την εισαγόμενη ακρίβεια. Υπήρχε. Και δεν υπήρχε ούτε ένα πρόστιμο μέχρι το 2019. Δεν υπήρχε Πολιτική Προστασία, δεν υπήρχε έλεγχος της αγοράς, δεν υπήρχε τίποτα».
Πρόσθεσε πως οι έλεγχοι γίνονται με πάνω από 80 υπαλλήλους και συνεχίζεται η στελέχωση της ΔΙ.Μ.Ε.Α.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών