Το RND πιάνει το νήμα από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία σχολιάζοντάς την ως «αναγκαία επανεκκίνηση»
Ειδικότερα, μετά το σχετικό αφέριωμα του Politico ακολουθεί σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού RND υπό τον γλαφυρό τίτλο «Πώς αυτοδιαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ελληνικής αντιπολίτευσης».
Το RND πιάνει το νήμα από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία σχολιάζοντάς την ως «αναγκαία επανεκκίνηση».
Κασσελάκης: Deus ex machina ή αριστερόστροφος Trump;
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται deus ex machina, «σωτήρας σε καιρούς μεγάλης ανάγκης», που όπως τονίζεται «εξελέγη νέος αρχηγός του Σύριζα σε εκλογές τον Σεπτέμβριο με ποσοστό 57%».
Στο δημοσίευμα γίνεται, επίσης λόγος για τη μυστηριώδη πολιτικά φυσιογνωμία του Κασσελάκη για τον οποίο «σχεδόν κανείς δεν γνώριζε τίποτα: ούτε για την καριέρα ούτε για τις πολιτικές βλέψεις ή προθέσεις του.
Ο 35χρονος Κασσελάκης, που είχε ευημερήσει ως μετανάστης στις ΗΠΑ, ήταν παντελώς άγνωστος.
Ο εκατομμυριούχος από το Μαϊάμι και πρώην επενδυτικός τραπεζίτης της Goldman Sachs δεν είχε να προσφέρει καμία σταθερή σοσιαλιστική πυξίδα.
Αλλά για κάποιους φαινόταν να ενσαρκώνει τη νέα αρχή που τόσο επειγόντως αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ».
Παρ' όλα αυτά ξεκαθαρίζει ότι «η απογοήτευση με τον Κασελάκη δύσκολα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη» σχολιάζοντας τις διαλυτικές τάσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης από την αποχώρηση της Ομπρέλας.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «δύο μήνες αργότερα, η απογοήτευση δύσκολα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.
Ο νέος αρχηγός μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε πολιτικές δηλώσεις για το πώς φαντάζεται το μέλλον του κόμματος, τόσο δημόσια όσο και στις επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ.
Επικριτές όπως ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατηγόρησαν τον Κασελάκη ότι θέλει να μετατρέψει την αριστερή συμμαχία σε κόμμα του κέντρου.
Άλλοι αντίπαλοι μέσα στο κόμμα ανέφεραν ότι το αυταρχικό, δεξιό στιλ ηγεσίας του νέου ηγέτη τους θυμίζει τον Donald Trump».
Το ρεπορτάζ πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, καταγράφοντας και τις πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που σημαδεύθηκαν από την παραίτηση της κίνησης 6+6.
«Ο Κασελάκης κίνησε διαδικασίες αποκλεισμού κατά αρκετών επιφανών επικριτών αλλά αυτοί απέφυγαν τη διαγραφή τους... παραιτούμενοι. Την Πέμπτη αποχώρησαν από το κόμμα 57 πολιτικοί με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Η Αχτσιόγλου ηττήθηκε από τον Κασελάκη στην ψηφοφορία του Σεπτεμβρίου.
Με κοινή επιστολή προς τα μέλη του κόμματος, η ομάδα Αχτσιόγλου διέγνωσε "σημάδια διάλυσης".
Μόλις την Τετάρτη, 90 μέλη της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν την παραίτησή τους.
Στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, σχεδόν όλη η οργάνωση νεολαίας του κόμματος αποφάσισε να φύγει.»
Οι άθλιες μετρήσεις Κασσελάκη και το αποφασιστικό τέστ
Μετά τα κύματα παραιτήσεων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Σύριζα συρρικνώθηκε από 48 σε 36 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου, επισημαίνει η RND.
Ως εκ τούτου παρατηρεί ότι η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο της εξουσίας γίνεται όλο και περισσότερο μία «αυταπάτη».
Το δημοσιέυμα καταλήγει στο πολιτικό συμπέρασμα πως το «οι ευρωεκλογές του 2024 θα είναι το αποφασιστικό τεστ» για τη νέα ηγεσία
Εντούτοις, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα πρώτα δημσκοπικά δείγματα γραφής Κασσελάκης, εκεί όπου «ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μόνο το 10,5 τοις εκατό των ψήφων, υποχωρώντας πίσω από το σοσιαλδημοκρατικό Πασόκ στην τρίτη θέση».
«Προσωπικά, ο Κασσελάκης παίρνει επίσης άθλια βαθμολογία στις δημοσκοπήσεις: το 70,5 τοις εκατό των ερωτηθέντων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Marc, έχουν "αρνητική γνώμη" για τον ηγέτη του Σύριζα. Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του Σύριζα, η πλειοψηφία είναι αρνητική για τον Κασελάκη. Όταν ρωτήθηκαν σε ποιον από τους αρχηγούς ελληνικών κομμάτων έχουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, μόνο το 6,7 τοις εκατό ανέφερε τον Κασελάκη.» συνεχίζει η Rnd, σχολιάζοντας το πρόσφατο κύμα δημοσκοπήσεων.
Από τη μετεωρική άνοδο στη ραγδαία πτώση
Τέλος, το γερμανικό δίκτυο αποτολμά και μια συνολική αποτίμηση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτίζοντας την πορεία του κόμματος με τον Αλέξη Τσίπρα.
Για το λόγο αυτό δεν αποκλείει μια πιθανή επιστροφή του, που όπως λέει, «ακούγεται έντονα στο παρασκήνιο».
«Το όνομά του είναι στενά συνδεδεμένο με τη μετέωρη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με την εξίσου ραγδαία επιστροφή του κόμματος στην αντιπολίτευση. Όταν ο Τσίπρας ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2008, η αριστερή συμμαχία ήταν στο 5%.
Η οικονομική κρίση έφερε τον Σύριζα στην εξουσία το 2015 με 36 τοις εκατό των ψήφων.» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ενώ υπογραμμίζει πως η άνοδος του κόμματος μέχρι την κυβερνητική εξουσία εν πολλοίς οφείλεται «στην αριστερή λαϊκιστική δημαγωγία ως κινητήρια δύναμη του ίδιου του Τσίπρα».
Παρόλα αυτά, το Rnd βλέπει την πολιτική εξουσία, ως την συγκολλητική ουσία ανάμεσα στις επιμέρους ομαδώσεις του κόμματος που όπως τονίζει αποτελείτο από «μαρξιστές, πρώην κομμουνιστές, αναρχικούς, οικολόγους και σοσιαλδημοκράτες.
Ο Τσίπρας δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά για να κρατήσει ενωμένες τις αντιμαχόμενες παρατάξεις».
Επομένως, επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο, μετά την παράδοση των κυβερνητικών εδράνων στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Κουμουνδούρου απλώς προχώρησε ανεμπόδιστα «προς την αυτοδιάλυση» της.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών