(upd 2) Ένα... πέπλο μυστηρίου καλύπτει την κρίση στις ελληνοβρετανικές σχέσεις μετά και την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Rishi Sunak, στο Λονδίνο. Αν και από τις δύο πλευρές επιχειρείται να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι αιτία ήταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η αλήθεια φαίνεται πως κρύβεται κάπου άλλου και ουδεμία σχέση έχει με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC.
Οι Financial Times αποκαλύπτουν τα εξής:
1. Η Downing Street δεν είχε επιβεβαιώσει τη συνάντηση.
2. Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα γινόταν σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, η συνάντηση Μητσοτάκη - Sunak θα γινόταν χωρίς συνέντευξη Τύπου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ερωτήματα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
3. Το επίκεντρο της συνάντησης ήταν μεταναστευτικά θέματα. Αυτό σημαίνει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είχαν περάσει σε… δεύτερη μοίρα. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η εν λόγω συνάντηση ήταν άτυπη και γι' αυτό δεν υπήρχε συγκεκριμένη ατζέντα.
«Επειδή δεν επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, δεν υπήρχε μια ατζέντα. Προφανώς γίνεται κουβέντα ανάμεσα στα διπλωματικά γραφεία σχετικά με τα θέματα τα οποία θα τεθούν. Εμείς ήμασταν καθαροί ότι θα τεθεί και το ζήτημα των Γλυπτών» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τσιόδρας μιλώντας στο Mega.
Για την ιστορία σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν συναντήθηκε με τον Sunak ούτε πέρυσι, όταν είχε επισκεφθεί το Λονδίνο.
Όλο το παρασκήνιο
Η ελληνική πλευρά -σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου- φέρεται να ενημερώθηκε για την ακύρωση της συνάντησης όταν ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Matthew Lodge, ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα, ότι ο Sunak έλαβε αυτή την απόφαση.
Η ακύρωση της συνάντησης έφερε το βράδυ της Δευτέρας τη σφοδρή αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει την ενόχληση του.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ενοχλήθηκαν σφόδρα από την πρωτοφανή συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ούτε την προσπάθεια ούτε τις θέσεις της για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», καθώς έχει «το δίκαιο με το μέρος της».
Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως «σε κάθε περίπτωση οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου», κάτι που δεν δικαιολογεί την ακύρωση του ραντεβού, που ίσως να οφείλεται και σε λόγους εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών, καθώς ο Sunak πιέζεται ιδιαίτερα δημοσκοπικά το τελευταίο διάστημα και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βρήκε μια πολιτική διέξοδο.
Ο ρόλος Starmer
Ορισμένοι αξιωματούχοι των Τόρις -όπως και η ελληνική πλευρά- συνδέουν την ακύρωση της συνάντησης με την ενόχληση του Sunak που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αποφασίσει πρώτα να συναντήσει τον Starmer, ο οποίος θεωρείται το φαβορί για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές της Βρετανίας, σύμφωνα με τους FT.
«Στοιχηματίζω ότι αυτό που πραγματικά εξόργισε τον Sunak ήταν η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Starmer. Θα πρέπει να το συνηθίσει», ανέφερε πηγή των FT.
Η φιλοτουρκική στάση του Sunak
Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η φιλοτουρκική στάση που τηρεί ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Βρετανία -μαζί με την Ισπανία- πιέζουν ώστε να γίνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας προς την κατασκευάστρια κοινοπραξία για την προμήθεια των Eurofighter Typhoon, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα για τα F-16.
Άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Grant Shapps, επισκέφθηκε στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του.
«Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία έχουν φιλία, προσέγγιση, κινούνται μαζί σε πολλά. Οι Βρετανοί σε πολλά ζητήματα στηρίζουν την Τουρκία, έτσι κάνουν και με τα Eurofighters» σημειώνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μία ημέρα αφού ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Sunak. Μάλιστα, η Άγκυρα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, η Βρετανία να παραχωρήσει φρεγάτες Type 23.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 7 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, θα βρίσκεται στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλἰου Συνεργασίας Ελλάδας – Toυρκίας.
H Αθήνα διαψεύδει τα περί... embargo για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Πάντως, μετά το σάλο που προκλήθηκε η βρετανική πλευρά υποστηρίζει ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογο του θα γινόταν υπό τον όρο ότι δεν θα γινόταν αναφορά, δημόσια, στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κάτι που, ωστόσο, η Αθήνα το διαψεύδει και υποστηρίζει ότι δεν υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά ότι δεν θα θιγόταν το θέμα.
«Αλλά τι ακριβώς προκάλεσε αυτή την εκκολαπτόμενη διαμάχη;» αναρωτιέται το SkyNews, επισημαίνοντας ότι «εν ολίγοις, καταλαβαίνουμε ότι οι συνομιλίες είχαν συμφωνηθεί μόνο "υπό την προϋπόθεση ότι οι Έλληνες δεν θα ασκούσαν δημόσια πιέσεις για τα Ελγίνεια Μάρμαρα"». Αυτό δήλωσε πολιτικός ανταποκριτής του βρετανικού μέσου.
Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού σε συνέντευξή του στο BBC πριν τη συνάντηση, αποτέλεσαν μοχλό πίεσης για την επιστροφή των Γλυπτών. Συγκεκριμένα, το Μέσο σημειώνει πως η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κατάσταση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι σαν να κόβεται στη μέση ο πίνακας της Μόνα Λίζα υπενθυμίζει ότι η Αθήνα απαιτεί εδώ και καιρό την επιστροφή τους.
Σύμφωνα με το BBC, η Downing Street πίστευε ότι είχε διαβεβαιώσεις πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε δημοσίως για τα Γλυπτά κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο... κάτι που η ελληνική πλευρά διαψεύδει.
www.bankingnews.gr
Το μυστήριο της κρίσης Μητσοτάκη με Sunak: Πρόσχημα τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Όλο το παρασκήνιο για την εμπλοκή
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Downing Street δεν είχε επιβεβαιώσει τη συνάντηση
Σχόλια αναγνωστών