Στη Βουλή η διάταξη που προκάλεσε αντιδράσεις, η οποία τροποποιεί το καθεστώς της ανώνυμης εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία μετονομάζεται σε «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ»
Στη Βουλή δίνουν την τελευταία κοινοβουλευτική «αναμέτρηση» κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με πεδίο τα 123 άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τις οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και μια σειρά άλλες επείγουσες διατάξεις.
Πρόκειται για πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με 98 άρθρα, αλλά μετά την ψήφισή του «θα πάρει τον δρόμο» για το Εθνικό Τυπογραφείο με 123 άρθρα τουλάχιστον, αφού θα προστεθούν και τα άρθρα τριών τροπολογιών που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν αρχίσει η συζήτησή του στην ολομέλεια. Μεταξύ αυτών είναι και η διάταξη που προκάλεσε αντιδράσεις , η οποία τροποποιεί το καθεστώς της ανώνυμης εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία μετονομάζεται σε «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ», διευρύνει το σκοπό της εταιρείας για να περιλαμβάνει τον συντονισμό, τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, και όχι μόνο στα όρια του Δήμου Αθηναίων, όπως ισχύει σήμερα, ενώ μειώνει κατά πέντε τον αριθμό μελών του ΔΣ της εταιρείας, αντί 11μελές που είναι σήμερα και επανακαθορίζει την ιδιότητα των μελών που μετέχουν στη νέα σύνθεση. Υπενθυμίζεται ότι με τη σημερινή της σύνθεση, η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» είχε πρόεδρο τον δήμαρχο Αθηναίων, ενώ με τη νέα διάταξη ως πρόεδρος θα οριστεί πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας, επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας.
Η αντιπολίτευση συνδέει τη συγκεκριμένη τροπολογία, με την αλλαγή σκυτάλης στον δήμο Αθηναίων και ζητάει από την κυβέρνηση της απόσυρσή της.
Ωστόσο, βολές δέχονται και άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, όπως αυτή για τον επανακαθορισμό της αμοιβής των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, οι αυξήσεις επιδομάτων των δικαστικών λειτουργών.
Πάντως, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «ερανιστικό», όρο που εισήγαγε στη νομοθετική λειτουργία την προηγούμενη βουλευτική περίοδο, για να αποτυπώσει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που συγκεντρώνει ρυθμίσεις χωρίς ομοειδές αντικείμενο, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «νομοσχέδιο-σκούπα» που υπονομεύει τον κοινοβουλευτικό διάλογο, τη διαφάνεια και εν τέλει τη δημοκρατία.
Για όλες τις άλλες διατάξεις του «ερανιστικού» νομοσχεδίου η κυβέρνηση τονίζει ότι στόχος είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καθώς έχουν περιληφθεί ρυθμίσεις με κοινωνικό αποτύπωμα, όπως η παράταση συμβάσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που το χρειάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέχρι τις νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Σημειώνεται ότι το 2024 θα προγραμματιστεί η επεξεργασία τριών νομοσχεδίων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και συγκεκριμένα,, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών