«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξήσεις στα εισοδήματα, που είναι ο καλύτερος τρόπος να μειωθούν οι συνέπειες της ακρίβειας», τόνισε ο Π. Μαρινάκης
Ο κ. Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «έχουμε, ακριβώς, μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία ουσιαστικά είναι σε πρώτο πλάνο, ξεκίνησε η προεργασία τους και κάποια εξ αυτών έχουν μπει και στη διαβούλευση πριν το τέλος τους 2023 και με την έλευση του 2024 έχουμε μια σειρά από σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Μάλιστα, κάποιες εξ αυτών ήταν προβλήματα που δεν μπορούσαν να συζητηθούν ή να λυθούν για πολλές δεκαετίες. Μη κρατικά Πανεπιστήμια, παραρτήματα, δηλαδή, ξένων ΑΕΙ - μη κερδοσκοπικά στην Ελλάδα. Επιστολική ψήφος. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με πολύ σημαντικές παρεμβάσεις. Η παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού για τη βία στα γήπεδα ώστε στις 12 Φεβρουαρίου να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα, αν όχι όλα τα γήπεδα - μακάρι να ανοίξουν κι όλα τα γήπεδα - αλλά και παρεμβάσεις συνολικές. Και μια σειρά από άλλες πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η οικονομική μας πολιτική, που θα συνεχιστεί με στόχο να συνεχίζεται η αύξηση των εισοδημάτων σε μια δύσκολη περίοδο κρίσεων».
Σημείωσε πως «ξεκίνησε μια χρονιά, που πλέον έχουν ξεπαγώσει οι τριετίες και με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού την 'Ανοιξη θα έχουμε - ελπίζουμε και έτσι φαίνεται - μια περαιτέρω αύξηση του εισοδήματος των πολιτών σε μια δύσκολη περίοδο. Έχουμε, επιτέλους, μετά από 14 χρόνια αυξημένους μισθούς στο Δημόσιο. Αυξημένο το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά. Έχουμε, πλέον, σταθερά μόνιμα μειωμένους φόρους, τους οποίους είχαμε μειώσει προσωρινά και για τις μεταφορές και πολλά άλλα».
Για ακρίβεια και πρόστιμα
Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με μαγικές συνταγές.
«Απόδειξη ότι δεν την είχε βρει αυτή τη μαγική συνταγή κανένα άλλο κράτος. Δε θέλουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο, όπως κάποιοι άλλοι κάνουν. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μειώνονται οι συνέπειες της για να είμαστε πιο ακριβείς σε αυτό το οποίο λέμε με τρεις τρόπους», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξήσεις στα εισοδήματα, που είναι ο καλύτερος τρόπος να μειωθούν οι συνέπειες της ακρίβειας».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα πρόστιμα σε βάρος των εταιρειών για αισχροκέρδεια και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών του είχε αφήσει ανεξέλεγκτη την κατάσταση στην αγορά.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εντατικούς ελέγχους με πολύ μεγάλα πρόστιμα, όπου παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας ή φαινόμενα πλασματικών εκπτώσεων ή παραβίασης όλων των διατάξεων, το οποίο νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο, πλέον, αποτυπώνεται. Και στη συνέχεια θα κοιτάμε πόσο οι τιμές μειώνονται σ' αυτές τις περιπτώσεις και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα, όπως είναι αυτά τα οποία τρέχουν. το «καλάθι του νοικοκυριού», η μόνιμη μείωση τιμής για να μειώνονται οι τιμές. Η Ελλάδα σε άξονα έτους -στον πληθωρισμό τον γενικότερο φαίνεται ότι υπάρχει μια μείωση - στον δύσκολο δείκτη του πληθωρισμού τροφίμων παρά τις πολλές δυσκολίες είμαστε λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι και εμείς βιώνουμε πλήρως και κυρίως οι πολίτες συνολικά και αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, το μεγαλύτερο πρόβλημα».
Τόνισε ότι «στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί πρόστιμα, οι τιμές έχουν πέσει από λίγο έως και 25%.», αλλά και πως η αισχροκέρδεια δεν εμφανίστηκε μαζί με την πληθωριστική κρίση, προϋπήρχε.
«Αλλά, για παράδειγμα, η προηγούμενη από εμάς Κυβέρνηση, πριν το ΄19, δεν είχε συστήσει μια υπηρεσία, όπως είναι ΔΙΜΕΑ, αλλά να πούμε και κάτι: πολλά πράγματα φαίνεται ότι τα βλέπουμε εν κινήσει, ότι πρέπει ν' αλλάξουν και να διορθωθούν», προσθέτοντας πως «αυτοί οι οποίοι κουνάνε το δάχτυλο, ελέγχους δεν έκαναν. Αλλά, για να κοιτάξουμε μπροστά, γιατί αυτό έχει σημασία και είμαστε μία κυβέρνηση, πλέον, σε δεύτερη τετραετία, αναμετρόμαστε με τα προβλήματα των πολιτών, με τις ανάγκες που έχουν και με κανέναν άλλον. Και αυτό πρέπει να γίνει σαφές πρώτα και κύρια σε εμάς και το λέει πρώτος ο Πρωθυπουργός. Εγώ θα σας πω κάτι: ό,τι πρέπει να νομοθετήσουμε, ό,τι παρέμβαση πρέπει να κάνουμε, ό,τι διαφορά πρέπει να δούμε στην πράξη, είτε σ' επίπεδο Ποινικού Κώδικα, είτε σε επίπεδο πειθαρχικών κυρώσεων, να είστε βέβαιοι, με βάση όσα προβλέπει η νομοθετική διαδικασία θα το κάνουμε».
Νομοσχέδιο για γάμο ομόφυλων
«Ένα εκ των νομοσχεδίων που θα ψηφιστεί, όπως έχει δηλώσει δημοσίως ο Πρωθυπουργός, είναι και αυτό που αφορά στην ισότητα στο γάμο», είπε ερωτηθείς σχετικά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ο κ.Μαρινάκης ανέφερε ότι μέσα στην τετραετία θα κατατεθεί , ενώ ερωτώμενος για πιθανές αντιδράσεις της Εκκλησία απάντησε ότι «δεν νομοθετεί η Εκκλησία, η Ελληνική Δημοκρατία έχει την εκτελεστική εξουσία, έχει τη νομοθετική και έχει, προφανώς, και τη δικαστική εξουσία. Ακούμε τις απόψεις με σεβασμό. Βέβαια είναι σημαντικό οι απόψεις αυτές να είναι στο πλαίσιο -εγώ δεν θα κουνήσω το δάχτυλο, δεν θα κάνω υποδείξεις- του «αγαπάτε αλλήλους», το οποίο, νομίζω, πρεσβεύει για όλους αυτούς τους αιώνες η θρησκεία που πιστεύουμε και κάποιοι άνθρωποι, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό έχουν κάνει ανώνυμα πολύ μεγάλες πράξεις αγαθοεργίας».
Ξεκαθάρισε πως «το «όλα στην ώρα τους», δεν έχει να κάνει ούτε με υπεκφυγή, εμείς δεν νομοθετούμε με βάση το αν κάτι συμφέρει να έρθει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, αυτό κρατήστε το γενικά. Καμία δική μας παρέμβαση δεν έχει τέτοια λογική και αυτό το εκτιμούν οι πολίτες, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες που περνάνε, αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα και μάλιστα το αποτέλεσμα σε δύσκολα θέματα, αυτό θα κάνουμε και τώρα».
«Οτιδήποτε λέγεται μέχρι να ανακοινωθεί το νομοσχέδιο αυτό, είναι λόγια του αέρα. Ακόμα δεν έχουμε καμία απόφαση», συμπλήρωσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών