Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης: Παρουσίασε στη Βουλή το σχέδιο της κυβέρνησης για την πρόληψη του καρκίνου

Γεωργιάδης: Παρουσίασε στη Βουλή το σχέδιο της κυβέρνησης για την πρόληψη του καρκίνου
Διεμήνυσε ότι γενικά η πρόληψη θα έπρεπε αυτονοήτως να αποτελεί τη βασική πολιτική κάθε σοβαρού κράτους
Σχετικά Άρθρα
Με την διαπίστωση ότι «κανένας από τους πολέμιους των εμβολίων δεν κατάφερε να απαντήσει επιστημονικά μέχρι σήμερα», ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης, απηύθυνε απόψε απ' τη Βουλή το μήνυμα ότι το εμβόλιο για το Covid είναι σήμερα το πιο δοκιμασμένο εμβόλιο στην ανθρώπινη Ιστορία.
Κάνοντας μια στατιστική αναγωγή μόνον στον ελληνικό πληθυσμό, ενημέρωσε ότι από τα 11 εκ. των Ελλήνων, τα 10 εκατ. έχουμε εμβολιαστεί και μάλιστα κατ΄ ελάχιστον τρεις φορές, πολλοί δε και έξι.
«Εάν αυτό το εμβόλιο ήταν τόσο φοβερά καταστροφικό, με τόσο εκπληκτικές παρενέργειες για την υγεία, γύρω μας θα βλέπαμε ανθρώπους να πεθαίνουν σαν τα κοτόπουλα» είπε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι στους στατιστικούς δείκτες των θανάτων εν γένει, και των αιφνίδιων θανάτων, θα βλέπαμε προφανώς τεράστια επίπτωση, αφού - στατιστικά αν το πάρουμε - σχεδόν όλοι έχουμε εμβολιαστεί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
«Όπως ενημέρωσε ο κ. Γεωργιάδης, στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν έχουμε αύξηση, αλλά έχουμε μείωση των θανάτων και παρέπεμψε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να τονίσει ότι αυτό και μόνο κατά συνέπεια θα έπρεπε να έχει πείσει τον κάθε στοιχειωδώς λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο, ότι οι θεωρίες περί της μεγάλης ζημιάς των εμβολίων έχουνε πάει περίπατο.
«Δεν συμβαίνει, γιατί οι άνθρωποι συνηθίζουν να πολώνονται ιδεολογικά και να πιστεύουν σε διάφορες συνωμοσίες.
Οφείλω όμως να πω, ότι αυτή η σύγκρουση έχει βλάψει εν γένει γενικά την αντίληψή μας για τα εμβόλια.
Όχι για τα εμβόλια για τον Covid πια, αλλά για την έννοια του εμβολίου και για τη χρησιμότητα των εμβολίων στην προστασία της δημόσιας υγείας των ανθρώπων», παρατήρησε.
Ο υπουργός Υγείας, προχώρησε στις διαπιστώσεις αυτές στο πλαίσιο της παρουσίασης - στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή - του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης για τον καρκίνο, κατά την οποία έκανε αναφορά ειδικότερα για τα εμβόλια για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Διεμήνυσε ότι γενικά η πρόληψη θα έπρεπε αυτονοήτως να αποτελεί τη βασική πολιτική κάθε σοβαρού κράτους και σχετικώς ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση έχει συγκροτήσει ένα ολιστικό σχέδιο για την πρόληψη και διαχείριση του καρκίνου, που ξεκινάει με την προγραμματισμένη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο, το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις εκ των οποίων κάποιες έχουν ήδη σχεδιαστεί, ενώ άλλες έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται.  

Το σχέδιο

Οι παρεμβάσεις καλύπτουν την πρωτογενή πρόληψη, τη δευτερογενή πρόληψη, καθώς και τη θεραπεία και διαχείριση των ασθενών.
Όπως είπε, στην πρωτογενή πρόληψη, πρωταρχική επιδίωξη είναι να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας ώστε να μην νοσήσουν.
Για το σκοπό αυτό, η στόχευση αφορά στη μείωση των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν στον καρκίνο, αλλά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η κατάχρηση του αλκοόλ και φυσικά το κάπνισμα.
Έτσι, έχει σχεδιαστεί δράση αντιμετώπισης καθενός από αυτούς τους παράγοντες, ενώ παράλληλα η στόχευση αφορά στην πρόληψη των καταστάσεων που συνδέονται με την εμφάνιση των κυριότερων μορφών καρκίνου.

Ιδίως η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους παράγοντες κινδύνου που σχετίζεται με την εμφάνιση των κυριότερων μορφών καρκίνου, αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων, είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις κυριότερες απειλές δημόσιας υγείας, στη χώρα μας, καθώς έχουμε υψηλό ποσοστό υπέρβαρων ή παχύσαρκων ενηλίκων στην Ευρώπη -57,6% εμείς, έναντι 52,7% η Ευρώπη.
Επίσης στα παιδιά, κατέχουμε μία από τις υψηλότερες θέσεις, με ένα στα τρία παιδιά να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την αύξηση της φυσικής άσκησης, έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με τη UNICEF, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις στο σχολείο για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της άσκησης στα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Περιλαμβάνει ενημέρωση για τοπικά προϊόντα, εκπαίδευση, μαγειρική και προώθηση υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών, συμβουλευτική για δωρεάν υπηρεσίες σε γονείς και υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά από παιδιάτρους και διατροφολόγους, αλλά και ειδικές δωρεάν υπηρεσίες, που ενσωματώνουν τη νέα τεχνολογία σε παιδιά που έχουν ήδη αναπτύξει διαβήτη και υπέρταση εξαιτίας παχυσαρκίας.

Παράλληλα, η στόχευση αφορά και στη μείωση της παχυσαρκίας ενηλίκων, με αντίστοιχο πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους.
Για τη μείωση κατανάλωσης του αλκοόλ, σχεδιάζεται ενημερωτική εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών και τη μείωση κατανάλωσης, ειδικά στους νέους, που αποτελεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ομάδα-στόχο υψηλής προτεραιότητας.
Συνολικά επενδύονται πάνω από 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025, για προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης που βοηθούν στη μείωση της νόσου.

Στη δευτερογενή πρόληψη, στόχος του υπουργείου είναι η διενέργεια μαζικών προληπτικών εξετάσεων σε ολόκληρο τον πληθυσμό.
Η επιδίωξη αφορά στο να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες, ώστε να εντοπίσουν έγκαιρα τις επικρατέστερες μορφές καρκίνου από πρώιμες εκδηλώσεις, οι οποίες υπάρχουν πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση συμπτωμάτων που θα οδηγούσε κάποιον τελικά στο γιατρό.
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου είναι πολύ σημαντική, καθώς επιτρέπει την αύξηση του προσδόκιμου ζωής ή και την ίδια τη θεραπεία της νόσου, ανέφερε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε ως άξιο αναφοράς, ότι πρώτη φορά η χώρα μας διενεργεί πληθυσμιακά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, σε επίπεδο δημόσιας υγείας.
Ως τώρα, οι πολίτες πήγαιναν στο γιατρό, είτε για προληπτικές εξετάσεις, είτε συχνότερα, αφού είχαν παρατηρήσει κάποιο σύμπτωμα, που ήταν όμως ήδη αργά για τον καρκίνο.
Η μεμονωμένη προληπτική εξέταση, δε, συνεπάγεται βελτίωση των δεικτών υγείας σε εθνικό επίπεδο.
Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τα οργανωμένα πληθυσμιακά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, τα οποία πλέον εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

www.bankingnews.gr


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης