"Είναι δεδομένος ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, για τρίτη χρονιά θα φτάσει τα 82 εκατομμύρια ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα δούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως μας υποδείξουν και από το αρμόδιο υπουργείο", ανέφερε ο Π. Μαρινάκης
Αυτό που ήδη έχει «κλειδώσει» πάντως είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο.
«Ό,τι λέει ο Πρωθυπουργός το κάνει πράξη. Από τη στιγμή που είπε στη Βουλή για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο -και το έχει ήδη κάνει 2 χρονιές- θα γίνει και για τρίτη χρονιά», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως «οι αγρότες, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει μία προσπάθεια να τους βοηθήσει, ζητούν να καταβληθεί νωρίτερα για λόγους ρευστότητας. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει για να δώσει με καλύτερο τρόπο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες. Και μετά τη συζήτηση που θα γίνει με τον Πρωθυπουργό και τα δημοσιονομικά δεδομένα, να δοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μπορέσουν να έχουν μία ρευστότητα και μία διευκόλυνση. Είναι δεδομένος ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, για τρίτη χρονιά θα φτάσει τα 82 εκατομμύρια ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα δούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως μας υποδείξουν και από το αρμόδιο υπουργείο».
Υπογράμμισε δε, ότι «ο Πρωθυπουργός δεν παίρνει αποφάσεις μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει, αλλά βασίζονται σε συγκεκριμένες μελέτες και συγκεκριμένες εισηγήσεις των αρμόδιων υπουργείων. Περίπου 1 δισ. ευρώ έχει δοθεί από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος ενισχύθηκε με 400 εκατ. ευρώ και αποπληρώθηκαν χρέη που πήγαιναν πίσω μία 10ετία», ενώ «είναι σημαντική η παρέμβαση για τη φορολογία των αγροτών, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές, το ρεύμα των αγροτών».
Για τους αγρότες της Θεσσαλίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «νομοθετήθηκε πλέον ότι δεν θα γίνει καμία διακοπή ρεύματος και ένα πρόγραμμα για τις ρυθμίσεις των χρεών τους που φτάνει την 7ετία. Είναι σημαντικά μέτρα που προφανώς όμως δεν εξαφανίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες».
«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει από το να ανεβαίνει στα τρακτέρ να απαντάει με πράξεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Για τη συνάντηση που θα γίνει με την 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών την Τρίτη 13/2 ο κ. Μαρινάκης την χαρακτήρισε «σημαντική» και σημείωσε πως «αντιλαμβανόμενοι πλήρως την αγωνία τους, πρέπει να συνεχίσουμε στο κλίμα του διαλόγου και θεωρώ ότι κάθε ημέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη».
Κοντογεώργης: Διάλογος με επιμονή - Εργαζόμαστε για να έχουμε παραγωγική συζήτηση την Τρίτη 13/2
«Εμείς εργαζόμαστε για να έχουμε μια παραγωγική συζήτηση την Τρίτη 13/2 και στο υψηλότερο επίπεδο, ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θ. Κοντογεώργης, με φόντο την συνάντηση που θα γίνει στο Μαξίμου με 15μελή αντιπροσωπεία των αγροτών.
Ο κ. Κοντογεώργης σε συνέντευξή του στο ertnews εξήγησε πως η συνάντηση θα γίνει «με απόλυτο σεβασμό στις διεκδικήσεις των αγροτών. Η αγροτική ζωή είναι μια δύσκολη ζωή, υπάρχει μια ανασφάλεια που επιτείνεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Υπάρχουν και θέματα που αφορούν τα υπερκέρδη των μεσαζόντων, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τις παράνομες ελληνοποιήσεις όπου κάνουμε συστηματική δουλειά, και θέματα με δημοσιονομικό χαρακτήρα».
«Υπάρχει διάλογος με επιμονή και από τις δύο πλευρές, και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση, και τους αγρότες. Όλοι θέλουν να βρεθεί μια λύση, και στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται παγκοσμίως και ευρωπαϊκά, (να βρεθεί) πώς θα ενισχύσουμε περισσότερο τον πρωτογενή τομέα», όπως είπε.
Πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Οικονομικών δουλεύει προς μια κατεύθυνση που μπορεί να διευκολύνει περισσότερο αυτά τα οποία ζητούν οι αγρότες. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη αυτό να το πούμε» και υπενθύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ενώ για το ηλεκτρικό ρεύμα, πέραν όσων έγιναν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, όπου «απορροφήθηκε ένα μεγάλο μέρος της αύξησης», τώρα ανακοινώθηκε 10% μείωση. Διευκρίνισε πως μέσα από κάποια ενεργειακά σχήματα, το ρεύμα μπορεί να γίνει «αρκετά φθηνό», αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο.
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν θα κοπεί το ρεύμα σε κανένα αγρότη, ειδικά στις περιοχές που είχαν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές.
Πάντως, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε πως «τα δημοσιονομικά όρια είναι συγκεκριμένα, οι διεκδικήσεις μπορεί να είναι εύλογες, ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν τη συνολική κατάσταση και τις κοινωνικές ομάδες, που μπορεί αυτή τη στιγμή να πλήττονται από την ακρίβεια και άλλα θέματα. Πρέπει να κρατάμε ένα μέτρο».
Επανέλαβε πως «διάλογος, προφανώς, δεν μπορεί να γίνει και δεν μπορούν να προχωρήσουν πολιτικές, όταν υπάρχει μια παρεμπόδιση των συγκοινωνιών, της ελεύθερης μετακίνησης. Αυτό το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, αλλά δεν είμαστε εκεί τώρα. Είμαστε σε ένα σημείο, όπου όλοι προσπαθούμε να έχουμε μια παραγωγική διαδικασία την Τρίτη».
Στην Κρήτη ο Αυγενάκης: Συνεχίζεται ο διάλογος με αγρότες - Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες
«Δεν είμαστε απέναντι, είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης και πασχίζουμε για το καλύτερο των ανθρώπων που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες» , επανέλαβε από την Κρήτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης.
Ο κ. Αυγενάκης είχε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους, με τον πρωτογενή τομέα, φορείς, όπως αγροτοσυνδικαλιστές, συνεταιριστές, εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, όπως τον ΕΛΓΑ και εκπρόσωπους της αυτοδιοίκησης.
Ανέφερε εκ νέου ότι «μέσα από το διάλογο σίγουρα όλοι γινόμαστε πιο σοφοί και σίγουρα κερδισμένοι είναι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, τους οποίους υπηρετούμε με ευλάβεια και σεβασμό».
«Ξέρουμε πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τοπικά και εθνικά, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για το λόγο αυτό δουλεύουμε συντονισμένα όλοι μαζί», συμπλήρωσε , ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις συσκέψεις, όπως τη σημερινή την Κρήτη, την αυριανή (11/2) στην Κομοτηνή, αλλά και τη χθεσινή στο μπλόκο στο Κάστρο Βοιωτίας. Σημείωσε δε, πως μέσω αυτών συνεχίζεται ο διάλογος, ενόψει και της συνάντησης που αναμένεται να έχει την Τρίτη 13/2 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντιπροσωπεία του συντονιστικού των μπλόκων.
«Περισσότερα λύνονται με το διάλογο και με την κοινή προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και τόνισε ότι «οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες».
«Είναι σαφές ότι και βελτιωτικά έργα πρέπει να γίνουν και σοβαρές παρεμβάσεις, έτσι ώστε η ζωή, η καθημερινότητα, αλλά και το κόστος παραγωγής των αγροτών να μειωθεί» υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης.
«Όσο η οικονομία εξελίσσεται -και εξελίσσεται καλά- άλλο τόσο είμαστε αισιόδοξοι για τα επόμενα βήματα, τα επόμενα γενναία βήματα της κυβέρνησης υπέρ των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και των μελισσοπαραγωγών της χώρας μας», πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος στη συνέχεια ευχαρίστησε τους αγρότες της Κρήτης.
«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλους τους αγρότες της Κρήτης, διότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους, έχουν δείξει μία έμπρακτη εμπιστοσύνη και στήριξη στην ηγεσία του υπουργείου και συνολικά στην κυβέρνηση», ανέφερε καιμ κατέληξε λέγοντας πως «είμαστε εδώ να παλέψουμε για τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών, να διορθώσουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος και είμαστε εδώ με απόλυτη εμπιστοσύνη και στόχο, να κάνουμε τον αγροτικό τομέα της χώρας αλλά και της Κρήτης καλύτερο και πιο περήφανο».
Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν από τον αγροτικό κόσμο στον κ. Αυγενάκη, ήταν το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι τιμές προϊόντων, όπως πχ το γάλα, οι επιδοτήσεις, το μεταφορικό ισοδύναμο, καθώς και το αίτημα η Κρήτη να αντιμετωπιστεί ως νησιωτική περιοχή.
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες, οι οποίοι σήμερα, Σάββατο 10/2, έστησαν μπλόκα στο Δερβένι και τα Νέα Μουδανιά, ενώ οι αγρότες Αγρινίου σε συνεργασία με αγρότες Αχαΐας άνοιξαν στις 14:00 τα διόδια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου και η διέλευση των οχημάτων είναι ελεύθερη.
Σε συμβολικό αποκλεισμό με τρακτέρ της Εθνικής Οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Στρυμονικού, προχώρησαν αγρότες από το μπλόκο των Σερρών, ενώ έξω από τις Καστανιές 'Εβρου οι αγρότες προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Παράλληλα, στις 19:30 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, για να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.
«Όλα είναι ανοιχτά και εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στα όσα δικαίως ζητάμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον πρωτογενή τομέα, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουμε σκληρότερη στάση», σημείωσε ο αγρότης Παιονίας, Θ. Καρυπίδης, εξηγώντας πως «ο αποκλεισμός στα τελωνεία δεν σημαίνει ταλαιπωρία για τους πολίτες που είτε βγαίνουν από τη χώρα μας, είτε εισέρχονται σε αυτήν. Ουσιαστικά σταματάμε τα φορτηγά που θέλουν να μπουν στην Ελλάδα και ζητάμε να γίνει έλεγχος σε αυτά».
Στο Μαξίμου την Τρίτη 13/2 για συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Από 15 άτομα θα αποτελείται η επιτροπή των αγροτών που θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Τρίτη 13/2.
Μεταξύ των 15 , θα είναι 6 αγρότες από Έβρο και Μακεδονία, 6 από Θεσσαλία, 2 από Στερεά Ελλάδα και ένας από την Πελοπόννησο.\
Οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα, όπως:
-Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
-Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
-Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
-Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
-Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
-Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών