Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron: Κάτω από τον πήχη η ΝΔ με 31%, ανοδικά ο ΣΥΡΙΖΑ (15,7%), 3ο το ΠΑΣΟΚ (12,9%), έκπληξη Βαρουφάκη

Δημοσκόπηση Metron: Κάτω από τον πήχη η ΝΔ με 31%, ανοδικά ο ΣΥΡΙΖΑ (15,7%), 3ο το ΠΑΣΟΚ (12,9%), έκπληξη Βαρουφάκη
Κάτω από τον πήχη του 33% που έχει θέσει ο πρωθυπουργός περνάει το κυβερνών κόμμα στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis
Καμπή σημειώνουν τις τελευταίες ημέρες τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το ισχνό 31% στην εκτίμηση ψήφου, όπως καταδεικνύει η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται λίγες μόλις μέρες πριν τις επερχόμενες Ευρωεκλογές. 
Έτσι, η ΝΔ δεν φαίνεται να επιτυγχάνει την υπέρβαση του ... πολυπόθητου 33%, ποσοστό - στόχο που έχει θέσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αν και το προβάδισμα της κυβέρνησης διατηρείται στις 15,3 μονάδες από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, ο πραγματικός νικητής φαίνεται να είναι η .. δυσαρέσκεια των πολιτών, κάτι που καταμαρτυράται ανάγλυφα από τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας.
Την ίδια στιγμή στο θρίλερ για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως βγαίνει κερδισμένος αλλά και αναβασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς βρίσκεται 2,8 μονάδες πάνω από το ΠΑΣΟΚ, με 15,7%, έναντι του 12,9% της Χαριλαόυ Τρικούπη. 
Το νέο στοιχείο - έκπληξη που εισφέρει η σφυγμομέτρηση της Metron Analysis δεν είναι άλλο από την είσοδο του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ευρωβουλή και μάλιστα με ποσοστό ανώτερο του αντίστοιχου της Νέας Αριστεράς.

metron_june_24.jpg


Ακολούθως, σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί και για την τέταρτη θέση εκεί όπου το ΚΚΕ αποσπά το 7,9% της προτίμησης, αλλά με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να έπεται σε απόσταση αναπνοής με 7,3%.
Το σκηνικό εννεακομματικής εκπροσώπησης συμπληρώνουν η Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού με 3,8%, η Ενωτική πρωτοβουλία | ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 3,3% και τέλος, η Νέα Αριστερά με το οριακό 3%.
Μεγάλη απόσταση από το κατώφλι της εκλογικής εκπροσώπησης παρουσιάζουν ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη με 1%, όπως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%
Δημοσκοπική έκπληξη συνιστά, τέλος, η καταγραφή της «Φωνής Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου με το αξιοσημέιωτο 2,4%, καίτοι ανεπαρκές για την εξασφαλίσει την είσοδό της στην Ευρωβουλή.
Λίγο πιο κάτω, στο αξιόλογο 2,3% πλασάρονται και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου. 

Πρόθεση ψήφου - Τάση παγίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, το γκάλοπ καταγράφει τη σαφή και ακλόνητη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, όμως με υποχώρηση 1,4% σε σχέση με τα ποσοστά του Απριλίου, σταθερότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ισχνή άνοδο του ΠΑΣΟΚ, υποχώρηση τόσο του ΚΚΕ, όσο και της Ελληνικής Λύσης, σταθερότητα της Νέας Αριστεράς και για πρώτη φορά μια καταφανώς ανοδική τάση του ΜέΡΑ25.
Πάντως, οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, παρά την αναγνωρισιμότητα του επικεφαλής, δεν δείχνουν να έχουν ώθηση εισδου στην Ευρωβουλή.

metron_june_24_1.jpg



Κόλαφος τα ποιοτικά στοιχεία για την κυβέρνηση - Το 61% βλέπει «λάθος πορεία» της χώρας

Παρατηρώντας αναλυτικότερα τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας παρατηρείται η διατήρηση της αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο, ως πλειοψηφικής στάσης της ελληνικής κοινωνίας, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο εκτιμάει το 61% των ερωτηθέντων.
Παράλληλα, το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι πάνε επί τα βελτίω ανακάμπτει κατά τι αλλά με 33% παραμένει πιο χαμηλό σε σχέση με τον χειμώνα.

metron_june_01.jpg

Αναφορικά με τους λόγους της δυσαρέσκειας, εδώ το ηγεμονικό και διαχρονικό προβάδισμα της διατηρεί η ακρίβεια, αφού αυτή διαλέγει ως αυθόρμητη απάντηση το 40% των ερωτηθέντων (33% τον Απρίλιο) και αμέσως μετά είναι η οικονομία με 25%, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που κατεξοχήν αποτελεί τους πολίτες είναι η οικονομική τους κατάσταση απέναντι στην κρίση κόστους ζωής και στη χώρα μας.

metron_june_02.jpg


Αντίστοιχα, ως προς την αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και εδώ συντηρείται η εικόνα ότι αν υπάρχει αρκετά αρνητική εικόνα της κυβέρνησης (αρνητικές γνώμες 63%) υπάρχει ακόμη πιο αρνητική εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αρνητικές γνώμες 77%).

metron_june_03.jpg

Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση υποχωρούν ελαφρά στο 60% την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει στο 14%.

metron_june_04.jpg




Παραμένει ισχυρός ο «Κανένας» στην καταλληλότητα των πολιτικών αρχηγών

Σχετικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40% θετικές γνώμες έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα απέναντι στον δεύτερο Δημήτρη Κουτσούμπα (37%), ενώ ψηλά είναι και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 36%, με τον Ανδρέα Λοβέρδο με 32% θετικές γνώμες να είναι ελαφρά μπροστά από τον Νίκο Ανδρουλάκη (31%), την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 27%.
Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει 23% θετικές γνώμες, όμως έχει και τις λιγότερες αρνητικές γνώμες με 43%.
Ωστόσο, καθαρά πρώτος στις αρνητικές γνώμες είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος με 73% και αμέσως μετά ακολουθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης 72%.

metron_june_11.jpg



Απεναντίας, στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ερώτημα διαφορετικό, το οποίο εν γένει αφορά το εάν κάποιος έχει θετικές γνώμες και κρίνει το εάν τον θεωρούν οι ερωτώμενοι καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του με 36% όταν ο αμέσος επόμενος Στέφανος Κασσελάκης έχει μόνο 7%.
Όμως, στην πραγματικότητα ο μεγάλος αντίπαλος του πρωθυπουργού παραμένει ο «Κανένας», αφού η αντίστοιχη απάντηση παίρνει 35% αποτυπώνοντας ένα υπόγειο ρεύμα αμφισβήτησης  που δεν βρίσκει πολιτική διέξοδο.

metron_june_12.jpg

Οι συσπειρώσεις των τριών «μονομάχων»


metron_june_20.jpg


metron_june_21.jpg

metron_june_22.jpg



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης