Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανατροπές από Prorata: Στον πήχη του 33,3% η ΝΔ, ξανά δεύτερο με 13% το ΠΑΣΟΚ, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, έκπληξη από ΚΚΕ

Ανατροπές από Prorata: Στον πήχη του 33,3% η ΝΔ, ξανά δεύτερο με 13% το ΠΑΣΟΚ, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, έκπληξη από ΚΚΕ
Καλά κρατεί το θρίλερ για τη δεύτερη θέση καθώς το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να υπερσκελίζει εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ - Το ΚΚΕ έρχεται με ... φόρα και απειλεί την Κουμουνδούρου
Η τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση, στάσεων και εκλογικής συμπεριφοράς της Prorata κατέγραψε εκπλήξεις και ανατροπές, καθώς φέρνει και πάλι δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, μετά από δύο μήνες δημοσκοπικής παγίωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, καταγράφει την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας, κοντά στο «ψυχολογικό όριο» του 33% που έχει θέσει ως στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι ποσοστό που αποσπά το κυβερνών κόμμα στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή το 33,3%, απέχει παρασάγγας από το 40,79% που είχε καταγράψει στις εθνικές εκλογές, αποτυπώνοντας έτσι τη μακροχρόνια φθορά της κυβέρνησης κατά την περίοδο της τρέχουσας τετραετίας.
Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ έρχεται με ισχυρό εκλογικό ρεύμα της τάξεως του 11,2%, ποσοστό ικανό να ρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στην τέταρτη θέση

ekitmisi.JPG

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας είναι 33.3%, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 12%, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13%, του ΚΚΕ 11.2%, της Ελληνικής Λύσης 8.5%, της Νίκης και της Νέας Αριστεράς, αντίστοιχα, 4.5%, ενώ της Πλεύσης Ελευθερίας 3.9%.
Ακολουθούν ο Κόσμος και η Φωνή Λογικής με 2.3%, ενώ το άθροισμα των υπολοίπων κομμάτων εκτιμάται στο 4.5%. 
Ένα, ακόμη, ενδιαφέρον εύρημα έγκειται στο ότι οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου δεν καταγράφονται με κάποιο αξιοσημέιωτο ποσοστό.

εκλ_επιρρ_ευρ.JPG

Ως προς τα σχετικά εύρη της εκλογικής επιρροής εκτιμάται ότι η ΝΔ κινείται μεταξύ 30.4% και 36.2%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από 9.9% έως 14%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 10.9% έως 15.1%, το ΚΚΕ μεταξύ από 9.2% έως 13.2%, η Ελληνική Λύση από 6.8 έως 10.2%, η Νίκη από 3.2% έως 5.8%, η Πλεύση Ελευθερίας από 2.6% έως 5.2%, η Νέα Αριστερά από 3.2% έως 5.8%, ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη από 1.4% έως 3.2%, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου από 1.4% έως 3.2%, το ΜεΡΑ25 από 0.9% έως 2.5%.

Πρόθεση ψήφου

προθεση.JPG

Ως προς την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ κυριαρχεί και πάλι σημειώνοντας ποσοστό της τάξεως του 29.5%.
To ΠΑΣΟΚ έπεται κατά 19 μονάδες και καταγράφειται στο 11,5%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πάλι στην τρίτη θέση, χάνοντας αρκετή δυναμική, καθώς συγκεντρώνει το 10,5% των ψήφων
Το ΚΚΕ πλασάρεται δυναμικά τέταρτο με το δηψήφιο 10% και μόλις μισή μονάδα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ το σκηνικό οκτακομματικής επροσώπησης συμπληρώνουν η Ελληνική Λύση με 7,5%, η Νίκη και η Νέα Αριστερά με 4%, και, τέλος, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%.
Οι υπόλοιποι κομματικοί σχηματισμοί δεν καταφέρνουν -όχι μόνο να πλησιάσουν το πολυπάθητο 3% αλλά ούτε και- να υπερβούν το 2%.

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων - Απώλειες προς τα δεξιά για τη Νέα Δημοκρατία, σε ρηχά νερά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ως προς τις συσπειρώσεις των πολιτικών κομμάτων και τις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ εκτιμάται ότι θα στηριχθεί εκ νέου από το 71% της εκλογικής της βάσης, σημειώνοντας ορισμένες απώλειες κυρίως προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.
Η αντίστοιχη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμάται στο 42%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες προηγούμενων εκλογέων του προς τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τον Κόσμο.
Τέλος, ως υψηλή καταγράφεται η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (87%) και του ΚΚΕ (82%), σημειώνοντας οριακές μόνο απώλειες προς άλλα κόμματα.

νδ_3.JPG


συριζα.JPG


πασοκ_2.JPG


κκε.JPG


Δημοφιλέστερος αρχηγός ο Μητσοτάκης, καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο ... «Κανένας»


δημοφ.JPG

Ως προς τον ανταγωνισμό σε επίπεδο προσώπων, δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός καταγράφεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το 33% να διατηρεί θετική γνώμη προς το πρόσωπο του, ενώ ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας (25%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (21%), ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (14%), ο Αλέξης Χαρίτσης (14%), ο Στέφανος Κασσελάκης (10%) και τέλος ο Δημήτρης Νατσιός (8%).

κατλ.JPG


Ως προς τον δείκτη εμπιστοσύνης για την πρωθυπουργία της χώρας, προηγείται με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά έναντι των ανταγωνιστών του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 34%, ενώ ακολουθούν με 5.5% ο Νίκος Ανδρουλάκης, με 5% ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με 4% ο Κυριάκος Βελόπουλος, με 3% ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ τη σχετική λίστα συμπληρώνουν ο Δημήτρης Νατσιός (2.5%) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (2%).
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης (37%) δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο για την πρωθυπουργία της χώρας.

Προς ψήφο θετικής κομματικής ταύτισης

ττ.JPG

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου 7 στους 10 θα ψηφίσουν με γνώμωνα τα θέματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας, ενώ μόλις 3 στους 10 τα ευρωπαικά ζητήματα. Παράλληλα, το 44% δηλώνει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει για να δηλώσει την υποστήριξη του προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, το 28% πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί πως αποτελεί το «λιγότερο κακό», το 8% ότι θα ψηφίσει εκφράζοντας δυσαρέσκεια και παράπονα προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ το 17% πως θα ψηφίσει, διαμαρτυρόμενο προς διάφορες κατευθύνσεις.

Υψηλή αποχή, μεγάλη αβεβαιότητα για την ψήφο

αποχ.JPG

Τέλος, καταγράφεται ισχυρή αβεβαιότητα και ως προς την συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και ως προς την δηλωθείσα εκλογική προτίμηση.

αποχ_κομμ.JPG

Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 66% δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει στις ευρωεκλογές, ενώ την ίδια στιγμή το 23.1% όσων θα προσέλθουν σε αυτές, είτε δηλώνει αναποφάσιστο (11.5%), είτε αβεβαιότητα για την δηλωθείσα πρόθεση ψήφου (11.6%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης