Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα μεγάλα αγκάθια που δείχνουν ότι η ΝΔ θα κινηθεί κάτω του 33% - Μία ειδυλλιακή εικόνα παρουσίασε ο Greenberg, στον Μητσοτάκη

Τα μεγάλα αγκάθια που δείχνουν ότι η ΝΔ θα κινηθεί κάτω του 33% - Μία ειδυλλιακή εικόνα παρουσίασε ο Greenberg, στον Μητσοτάκη
Ο Μητσοτάκης κατάφερε και δημιούργησε μία νέα γενιά δεξιών κομμάτων, ενδέχεται να βάλει στην ευρωβουλή την Αφροδίτη Λατινοπούλου και τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου
Tρία τεράστια αγκάθια κρατούν τη Νέα Δημοκρατία μακριά από το στόχο του 33% και λόγω της σοβαρότητας αυτών, υπάρχουν πλέον φόβοι ότι δεν θα πιαστεί ο πήχης που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Μία άλλη εικόνα έχουν παρουσιάσει οι συνεργάτες του ΠΘ

Σαφώς όταν ο κ. Μητσοτάκης έθετε αυτόν τον στόχο, είχε πάρει τα δεδομένα που τού έδωσαν οι στενοί του συνεργάτες στο Μαξίμου, ο αμερικάνος Greenberg και ο Νίκος Γεωργιάδης (!).
Όμως, οι μετρήσεις έχουν τρύπες καθώς υπολογίζονται με κάποιες παραδοχές που η ίδια η πραγματικότητα τίς καταρρίπτει.
Ένα σαφές αγκάθι είναι οι μεγάλες διαρροές που παρατηρούνται σε περιφέρειες όπως η Ανατολική και η Κεντρική Μακεδονία.
Αλλά και στην Θεσσαλία τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Τα ποσοστά της ΝΔ έχουν καθίσει πολύ πιο κάτω από τα εθνικά ποσοστά.
Στην Βόρεια Ελλάδα να έχουμε μία συσπείρωση του γαλάζιου μηχανισμού, όμως, είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά της ΝΔ που έλαβε στις εθνικές εκλογές.

Ο Μητσοτάκης θα βάλει στην ευρωβουλή την Λατινοπούλου και ίσως τον Εμφιετζόγλου

Επίσης, οι διαρροές σε Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ έχουν μειωθεί πολύ, όμως, είναι τέτοια η δυσαρέσκεια του κόσμου που είναι αποφασισμένος να στείλει το μήνυμα στη κυβέρνηση ακόμα και αν δεν πάει να ψηφίσει άλλο δεξιό κόμμα, δηλαδή να προτιμήσει να μείνει στην αποχή.
Βέβαια, το κακό έχει γίνει.
Η πατριωτική Δεξιά αθροίζει πλέον πάνω από 20% και αν υπήρχε πρόσωπο να ενώσει όλα αυτά τα διαφορετικά κόμματα, τότε θα ήταν η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση στο πολιτικό σύστημα.
Ο Μητσοτάκης κατάφερε και δημιούργησε μία νέα γενιά δεξιών κομμάτων και ενδέχεται να βάλει στην ευρωβουλή την Αφροδίτη Λατινοπούλου και τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, ενώ έχει ήδη βάλει στην Βουλή τον Βελόπουλο και τον Νατσιό.
Το λες και κατόρθωμα.

Ο Σαμαράς είναι αντίπαλος της ΝΔ – Στη Λακωνία μεγάλη επιδραστικότητα ο Κασιδιάρης

Ένα δεύτερο αγκάθι είναι τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης σε ορισμένους νομούς της Πελοποννήσου.
Παρόλο που η ΝΔ δεν κινδυνεύει, υπάρχουν νομοί που στέλνουν ψηφοφόρους σε πιο δεξιά κόμματα, όπως η Λακωνία αλλά και η Μεσσηνία, την οποία για προφανείς λόγους ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επισκέφτηκε.
Εκεί ψάχνουν να βρουν ποιοι είναι οι υπαίτιοι όλων αυτών των διαρροών.
Από την μία να πούμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς, που δεν έχει κουνήσει το δακτυλάκι του για αυτές τις ευρωεκλογές, εικάζεται ότι έχει αφήσει λάσκα τον μηχανισμό του.
Για παράδειγμα πολλοί στηρίζουν τον Παπαθεοδώρου, τον πρώην υπουργό του Σαμαρά που τώρα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον Ανδρέα Λοβέρδο, των Δημοκρατών.
Παράλληλα, σε άλλους νομούς καλοβλέπουν πιο δεξιά κόμματα, ισχυρό πόλο έλξης αποτελεί η Λακωνία που διαθέτει επιρροή ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Αποχή στα μεγάλα αστικά κέντρα

Ένα τρίτο αγκάθι και ίσως το πιο καθοριστικό είναι η αποχή που θα παρατηρηθεί σε μεγάλα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Αφορά κυρίως νέα άτομα, ηλικίας μέχρι 36 χρονών, τα οποία στις εθνικές έστω και οριακά στήριξαν τη ΝΔ.
Όμως, θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει διαψεύσει τις προσδοκίες τους.
Τι έχει γίνει;
Υπάρχει έκδηλη δυσαρέσκεια για τα Τέμπη διότι τα θύματα ήταν νέοι άνθρωποι και φοιτητές.

Το κόστος ζωής απαγορευτικό για τους νέους

Το κόστος ζωής έχει βαρύνει για τους νέους. Ακρίβεια στο ράφι, σε ελληνικά προϊόντα από τη φέτα, το λάδι μέχρι το σουβλάκι.
Η στέγη είναι απλησίαστη για ενοικίαση. Οι νέοι κάνουν 2 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα.
Η αγορά σπιτιού έχει φτάσει στα επίπεδα του 2006. Η δημιουργία οικογένειας είναι ένας γολγοθάς για το ζευγάρι.
Τώρα καθυστερημένα η κυβέρνηση τάζει να εξισώσει τους πολύτεκνους με τους τρίτεκνους.
Πέρα, όμως, από αυτά οι νέοι ως ένδειξη διαμαρτυρίας θα προτιμήσουν να πάνε στις παραλίες και να αποστρέψουν τα βλέμματά τους από την εκλογική διαδικασία. Ίσως η ΝΔ καταγράψει το χειρότερό της ποσοστό στους νέους στις 9/6.

Τι σώζει τη ΝΔ

Βέβαια, αυτό που σώζει τη ΝΔ είναι ότι δεν εισπράττουν την φθορά της τα δύο κόμματα που διεκδικούν τη 2η θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρόλα τα ανοίγματα του Κασσελάκη στους νέους και στα απολιτίκ κοινά, δε είναι σίγουρο ότι θα τούς συγκινήσει να πάνε να ψηφίσουν. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει έναν ικανό μηχανισμό όμως, η ηγεσία του δεν είναι γοητευτική στους νέους. Όλα δείχνουν ότι το κενό αντιπολίτευσης θα παραμείνει, εκτός αν η κάλπη δείξει κάτι άλλο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τους αναλυτές. Σε κάθε περίπτωση, το 33% είναι ένα άπιαστο ποσοστό και δείχνει ότι η ΝΔ έχει τις μεγαλύτερες απώλειες ως κόμμα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης