«Ανάγκη για ένα παγκόσμιο φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων»
«Ίσως θα ήταν χρήσιμο να διοργανωθεί ένα παγκόσμιο φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων του κόσμου», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ ανέφερε ότι «ως προς τα Βαλκάνια, επιβεβαιώθηκε σε όλα τα επίπεδα η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στην περιοχή μας. Τονίσθηκε ότι ο μόνος δρόμος όχι μόνο για το ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά για το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας αυτό καθ’ αυτό, είναι ο σεβασμός της Συμφωνίας. Και αυτό είναι ένα απολύτως σαφές μήνυμα προς την νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας – για το τι σημαίνει παραβίαση της Συμφωνίας».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους πολέμους της Ουκρανίας και της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι «ειδικά ως προς το Παλαιστινιακό και το Ουκρανικό, η ΕΕ πρέπει να δράσει αποφασιστικά, πρώτα από όλα για τους αυτονόητους ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και επειδή η συνέχεια αυτών των συγκρούσεων θα έχει ακόμα χειρότερες επιπτώσεις για το ίδιο το μέλλον της ΕΕ».
«Στη Γάζα το ευρωπαϊκό μήνυμα για άμεση κατάπαυση πυρός πρέπει να είναι απόλυτα σαφές και να μην εκφράζεται μόνο με δηλώσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η απόλυτη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Hamas από όλους μας, δεν μπορεί επουδενί να αποτελεί λευκή επιταγή για τον θάνατο χιλιάδων Παλαιστίνιων αμάχων και μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή».
«Και όσο η ΕΕ δεν δρα πιο δυναμικά στη Γάζα, τόσο θα ενισχύεται -και δικαίως- η κατηγορία του Παγκόσμιου Νότου και των απανταχού δημοκρατικών πολιτών για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός, να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, αν δεν τερματιστούν οι επιχειρήσεις και, επιτέλους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βάλει στο τραπέζι έναν οδικό χάρτη για την συντονισμένη αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από τα κράτη-μέλη του».
Όσον αφορά στο ουκρανικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό απέναντι στην παράνομη και αιματηρή ρωσική εισβολή είναι σαφής. Το μήνυμα απέναντι σε οποιαδήποτε λογική παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και αναθεωρητισμού πρέπει να είναι ξεκάθαρο και κάθε χώρα έχει δικαίωμα να εκφράζει την αλληλεγγύη αυτή με τον τρόπο που θα επιλέξει, στο πλαίσιο των αξιών της και της γεωστρατηγικής της θέσης».
«Από εκεί και πέρα όμως, είναι ακατανόητο η ΕΕ να μην επενδύει στον διπλωματικό, μεσολαβητικό της ρόλο για ειρήνη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «αποτελεί θετικό βήμα η πρωτοβουλία στην Ελβετία, αλλά δεν αρκεί».
«Είναι αναγκαία μια μόνιμη κατάπαυση πυρός που θα τερματίζει αυτήν την ανείπωτη αιματοχυσία, χωρίς να αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της εισβολής. Και θα δίνει μια Ευρωπαϊκή προοπτική στον Ουκρανικό λαό, αποκλείοντας όμως ρητώς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.
«Ως προς την Ευρώπη συνολικά, επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο κάποιες επιμέρους σκέψεις. Το ερώτημα “πού βαδίζουμε” αποτελεί σήμερα κοινό τόπο στους προβληματισμούς που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαικής κοινής γνώμης και ειδικά το προοδευτικό τμήμα του πολιτικού τόξου» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί καμπάνα κινδύνου.
«Η αντιπολιτική και η ακροδεξιά ενισχύονται. Οι κατακερματισμένες προοδευτικές δυνάμεις αποδυναμώνονται και οι τάσεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για στροφή στα δεξιά ενισχύονται ακόμα περισσότερο» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «οφείλουμε να αναστοχαστούμε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών