Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ζοφερό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ με «παρέλαση» υποψηφίων - Ανακοίνωσαν Αποστολάκη, Κατρίνης - Φαβορί ακόμα ο Ανδρουλάκης

Ζοφερό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ με «παρέλαση» υποψηφίων - Ανακοίνωσαν Αποστολάκη, Κατρίνης - Φαβορί ακόμα ο Ανδρουλάκης
Αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Χάρης Καστανίδης, ενώ την απόφασή της θα ανακοινώσει και η Νάντια Γιαννακοπούλου
Ένα ζοφερό σκηνικό στήνεται στο ΠΑΣΟΚ μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου πλέον ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία η οποία θα παιχτεί σε εκλογές που θα γίνουν 6 και 13 Οκτωβρίου.
Η «παρέλαση» των υποψηφίων συνεχίζεται, καθώς σήμερα 1/7 ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ηγεσία, η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Χάρης Καστανίδης, ενώ την απόφασή της θα ανακοινώσει και η Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ο ένας πόλος που σχηματίζεται είναι ο Χάρης Δούκας υποβοηθούμενος από τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τη Νάντια Γιαννακοπούλου, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον Πέτρο Ευθυμίου και άλλα πρόσωπα που ανήκουν στην παπανδρεική φρουρά.
Αν κερδίσει τις εκλογές, ο Χάρης Δούκας τότε, επειδή δεν είναι βουλευτής, θα θέσει ως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τον Μανώλη Χριστοδουλάκη.
Ο άλλος πόλος είναι ο προεδρικός, δηλαδή του Νίκου Ανδρουλάκη που στηρίζεται από Ανδρέα Σπυρόπουλο, Παναγιώτη Δουδωνή, Δημήτρη Μάντζο, Θανάση Γκλαβίνα.
Στο στρατόπεδο του Ανδρουλάκη, μάλλον θα προστεθεί και ο Παύλος Χρηστίδης, μία ενδιαφέρουσα σύμπραξη με πολύ παρασκήνιο και νόημα για την επόμενη μέρα.
Ο τρίτος πόλος και ίσως ο πιο πολυσυλλεκτικός είναι ο Παύλος Γερουλάνος.

Χωρίς προοπτική το ΠΑΣΟΚ εάν δεν κάνει συμμαχίες

Η υπόθεση αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ από μόνη της δεν μπορεί να δώσει πολλά στο κόμμα. Μέχρι τις εκλογές θα κυριαρχεί η εσωστρέφεια και οι εκατέρωθεν βολές.
Προοπτική θα μπορέσει να υπάρξει μόνο αν δούμε τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να προσεγγίζει ψηφοφόρους και στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμα και αυτό όμως, έχει ένα όριο δυνατοτήτων. Μόνο η δημιουργία νέο φορέα θα μπορούσε να λειτουργήσει συσπειρωτικά.
Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ ο εμφύλιος μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Αλέξη Τσίπρα έχει βάλει το κόμμα σε κατάσταση αποσύνθεσης.
Πολλά στελέχη έχουν βγει μπροστά για να αμφισβητήσουν τον Στ.Κασσελάκη φλερτάροντας με την διαγραφή.
Ο χώρος βρίσκεται σε ακραία ζύμωση, η αντιπολίτευση θα μπει σε ύπνωση αρκετούς μήνες: Ένα παράδειγμα, η Αττική καίγεται από παντού και κανένα κόμμα δεν έχει κάνει κάποια δήλωση για όσα γίνονται λόγω διεργασιών και στα δύο κόμματα.

Δυνατός εσωκομματικά ο Ανδρουλάκης, υστερεί το αφήγημά του

Από την άλλη, θα πρέπει να πούμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παραμένει πολύ δυνατός μέσα στα όργανα του ΠΑΣΟΚ, στις τοπικές και διαθέτει υπεροπλία δυνάμεων σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Θράκη.
Όμως, θα πρέπει να αναλογιστούμε και το εκλογικό αποτέλεσμα. Από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ δεν καρπώθηκε τίποτα, σημάδι ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται ως πρόσωπο τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Η αδυναμία του να συνθέσει ένα αφήγημα, να ενώσει διαφορετικής ιδεολογίας ψηφοφόρους είναι δεδομένη. Όμως, παρόλα αυτά και παρά τα όσα γράφονται έχει το πάνω χέρι στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου.

Υπερεκτιμάει τις δυνατότητές του ο Δούκας – Oι συμφωνίες του με στελέχη

Ο Δούκας στηρίζεται πλέον σε ένα μηχανισμό που από την μία ο Ανδρουλάκης έχει κερδίσει ξανά στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές.
Όμως, το αβαντάζ του δημάρχου Αθήνας είναι ότι μπορεί να τραβήξει υπέρ του κοινά που έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο που την υποψηφιότητά του δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τα ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου, διότι θεωρούν ότι αν γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα τραβήξει κόσμο από τους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ίσως ο Δούκας υπερεκτιμάει τις δυνατότητές του. Μην ξεχνάμε ότι βγήκε δήμαρχος σε μία κατάσταση ακραίας αποχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και επίσης η νίκη του εναντίον του Κώστα Μπακογιάννη στηρίχθηκε στις ψήφους του Ηλία Κασιδιάρη που έχει ενεργούς πυρηνάρχες στην Αθήνα.
Επίσης, δεν περνάει απαρατήρητο ότι ο Δούκας δεν θέλει να παραιτηθεί από την δημαρχία ακόμα και αν αναλάβει πρόεδρος του κόμματος.
Προφανώς, θέλει ο δήμος να υπηρετήσει τον προεκλογικό αγώνα και σε οικονομικό επίπεδο. Θυμίζουμε τις συμβάσεις έργων σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία εν μία νυκτί δήλωσαν υποστηρικτές του…

Ενωτικός και καθόλου φθαρμένος κομματικά ο Γερουλάνος

Ο κ. Γερουλάνος διαθέτει μία δυνατή ομάδα στην Αθήνα, έχει μία επιρροή σε πιο κεντρώα κοινά, μπορεί να απευθυνθεί στο παπανδρεικό κοινό και είναι ο λιγότερο φθαρμένος από τους δύο προηγούμενους, με τη έννοια ότι δεν έχει αντιπαλότητες και είναι μία πιο ενωτική λύση. Ο ρόλος του θα είναι σημαντικός για τον δεύτερο γύρο όσον αφορά στην αρχηγία.

Ρόλο - κλειδί ο Κατρίνης

Ρόλο κλειδί στην υπόθεση αρχηγία θα παίξει και ο Μιχάλης Κατρίνης που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του bankingnews.gr
Ο βουλευτής Ηλείας διαθέτει μηχανισμό στο νομό του αλλά και ευρύτερα στην Πελοπόννησο και ο λόγος του έχει μία βαρύνουσα σημασία από την στιγμή που είχε διατελέσει και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Κατρίνης υπέβαλλε την παραίτησή του από τη
θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου «για λόγους πολιτικής αρχής και ηθικής τάξης», όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του.
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μ. Κατρίνη:
«Με συνείδηση της ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας της εποχής για τη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη, ανακοινώνω την απόφασή μου να συμμετάσχω ως υποψήφιος Πρόεδρος στη διαδικασία εκλογής για την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Μία πρόταση που μπορεί να εμπνεύσει, να συνθέσει και να νικήσει.
Μια πρόταση ρήξης και ελπίδας.
Να αποδείξουμε στην πράξη ότι η λύση θα έρθει από την πολιτική.
Μια πρόκληση που έχει μία προϋπόθεση:
Τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών».

Υποψηφιότητα - έκπληξη από τη Μιλένα Αποστολάκη

Την υποψηφιότητά της για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε και η βουλευτής του κόμματος Μιλένα Αποστολάκη.
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας:
Στις 6 Οκτωβρίου η δημοκρατική παράταξη θα βρεθεί στις κάλπες, προκειμένου να εκλεγεί νέα ηγεσία.
Αυτή η επανεκκίνηση είναι αναγκαία, αλλά και ιστορικά κρίσιμη, καθώς η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μια νέα αλλαγή.
Είναι χρέος απέναντι στον δημοκρατικό κόσμο που ασφυκτιά από τη δεξιά διακυβέρνηση, την δραματική αύξηση των ανισοτήτων, την αχαλίνωτη αισχροκέρδεια, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την επίθεση στο κράτος δικαίου και την αδιαφάνεια.
Αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης και αυτή η πολιτική πρέπει και μπορούν να ηττηθούν.
Στην πορεία προς τη νίκη απέναντι στη ΝΔ, χρειαζόμαστε ένα αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία, καθαρό πολιτικό μήνυμα, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή που είναι το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, επαφή με τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα και άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, ώστε να γεννηθεί ξανά ελπίδα και προσδοκία.
Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά ο προοδευτικός πλειοψηφικός φορέας της και αυτός οφείλει να είναι ο στόχος μας.
Αυτός θα είναι ο δικός μου στόχος, όπως επεσήμανα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και γι αυτόν θα αγωνιστώ.
Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξη του.

Υποψηφιότητα θα ανακοινώσει ο Χάρης Καστανίδης

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανακοινώσει από ώρα σε ώρα ο Χάρης Καστανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες του BankingNews.
Ο κ. Καστανίδης έχει διατελέσει:

*Υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το 1985-1986, ως ο νεότερος υφυπουργός στην Ελλάδα
*Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το 1988-1989,
*Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης το 1995-1996 στην τελευταία κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου,
*Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην πρώτη και δεύτερη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη από τον Ιανουάριο του 1996 έως το Σεπτέμβριο του 1997,
*Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη κυβέρνηση Κώστα Σημίτη,
*Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης από τον Ιούλιο του 2003 ως τον Μάρτιο του 2004,
*Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011,
*Υπουργός Εσωτερικών από τον Ιούνιο του 2011 ως τον Νοέμβριο του 2011.
*Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης (1981-2012, 2019-2023),
*Κατέχει το ρεκόρ του νεότερου πρωτοεκλεγμένου βουλευτή σε ηλικία 25 ετών.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2012 ο Γιώργος Α. Παπανδρέου διέγραψε τον Καστανίδη από την Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί αρνήθηκε να ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο.
Στις 14 Μαρτίου 2012 ανακοίνωσε με τη Λούκα Κατσέλη την ίδρυση του κόμματος Κοινωνική Συμφωνία.
Στις 7 Ιανουαρίου 2015 εντάχθηκε στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Στις εκλογές του 2019 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στην Α' Θεσσαλονίκης.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2023, ο Νίκος Ανδρουλάκης κράτησε την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης και ο κ. Καστανίδης έμεινε εκτός Βουλής.

Γιαννακοπούλου για τυχόν υποψηφιότητα: Είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή

«Θα ανακοινώσω άμεσα την απόφασή μου - είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή», δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Με τη δήλωσή της αυτή η βουλευτής άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκεται κοντά στο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της με στόχο να εκφράσει «το χώρο του Κέντρου και της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς».
Η κυρία Γιαννακοπούλου επισήμανε ότι οι πολλές υποψηφιότητες δεν σημαίνουν πλασάρισμα για την επόμενη μέρα, αλλά το ότι το κάθε στέλεχος που βγαίνει μπροστά κομίζει τη δική του διαφορετική άποψη για ένα σύγχρονο πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ.
«Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δεν προσθέτει στην προσπάθεια να πούμε «φύγε εσύ, έλα εσύ», αλλά να μιλήσουμε με καθαρές πολιτικές προτάσεις για τη συγκρότηση ενός στιβαρού σχεδίου διακυβέρνησης», είπε επίσης η κυρία Γιαννακοπούλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης