Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πόλεμος για Attica Bank - Κασσελάκης: Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα - Μαρινάκης: Όταν ο ΣYΡΙΖΑ ασχολήθηκε με τράπεζες, έκλεισαν…

Πόλεμος για Attica Bank - Κασσελάκης: Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα - Μαρινάκης: Όταν ο ΣYΡΙΖΑ ασχολήθηκε με τράπεζες, έκλεισαν…
Σκληρό, τραπεζικό ροκ...
Πόλεμος με αφορμή την εξυγίανση της άλλοτε αμαρτωλής Attica Bank έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να ανταλλάσσουν κατηγορίες… και υπονοούμενα.
Η κριτική έγκειται στο ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος με 72,5% θα υποστεί μια μεγάλη ζημία και στον αντίποδα η Thrivest θα κερδίσει με μεγαλύτερη άνεση…
Ειδικότερα, απαντήσεις σε αιτιάσεις που προέκυψαν από την τοποθέτησή του για το deal της Attica Bank και -όπως αναφέρει- κυκλοφόρησαν με τη μορφή non paper έδωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης κάνοντας λόγο για «ένα καινοτόμο μοντέλο "τραπεζικού λαϊκισμού"».
Στην ανάρτησή του αναφέρει:
«Ξέρετε ότι πάντα θα σας κοιτάω στα μάτια και θα σας λέω την αλήθεια.
Ας απαντήσουμε λοιπόν στο non paper για την ιδιωτική τράπεζα με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου:
- Η κριτική του κ. Κασσελάκη προκαλεί μια εύλογη απορία: Δεν θέλει ο πολιτικός αυτός αρχηγός τη δημιουργία ανταγωνισμού στον ελληνικό τραπεζικό χώρο;
Όχι απλά θέλουμε τον ανταγωνισμό, αλλά θέλουμε και την προσέλκυση και νέων κεφαλαίων για να δημιουργηθούν νέες συστημικές, αλλά κυρίως μη συστημικές τράπεζες.
Σήμερα με 4 εύρωστες συστημικές τράπεζες, μετά από αρκετές ανακεφαλαιοποιήσεις με τα χρήματα του ελληνικού λαού, οι οποίες έχουν πανελλαδική παρουσία, δεν έχουμε ανταγωνισμό, αλλά συνθήκες ολιγοπωλίου και αυτό το αποδεικνύουν τα υψηλότερα επιτόκια δανείων στην Ευρωζώνη (πλην Βαλτικής) και η μεγαλύτερη απόκλιση επιτοκίου καταθέσεων-επιτοκίου χορηγήσεων.
Επίσης ο μικρότερος λόγος δανείων προς καταθέσεις στην Ευρωζώνη 57% έναντι 102%.
Το πώς αυτό θα το αλλάξει η έλευση της ενοποιημένης τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτια, το ξέρει μόνο ο συντάκτης του non paper.
- Θέλει τη διατήρηση ενός ιδιότυπου status quo που κρατά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλεισμένες από τις τραπεζικές πιστώσεις;
Σήμερα χρηματοδοτούνται μόλις 35.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 700.000, δηλαδή το 5% των επιχειρήσεων.
Πώς αυτό θα αλλάξει με τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια;
Μας εγγυάται η κυβέρνηση πόσες παραπάνω μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν;
Ή μήπως πρέπει να αλλάξουν τα τραπεζικά πιστωτικά κριτήρια ώστε να γίνουν bankable περισσότερες επιχειρήσεις;
- Ο κ. Κασσελάκης μήπως απλώς στηρίζει de facto τις συστημικές τράπεζες και την παντελή απουσία ανταγωνισμού στον τραπεζικό χώρο;
Στηρίζω το δημόσιο συμφέρον χωρίς εξαρτήσεις, κάτι που είναι ξένο ως προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Δεν μπορούν να επικαλούνται τον ανταγωνισμό όταν στηρίζουν κάθε είδους καρτέλ. Θυμίζουμε ότι επί Νέας Δημοκρατίας όλες οι ξένες τράπεζες έχουν αποεπενδύσει (HSBC, Citi) χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα η παραμικρή νέα απευθείας επένδυση από εύρωστα κεφάλαια που θα έδιναν άλλη ώθηση στην συρρικνωμένη τραπεζική αγορά.
- Τον ενημέρωσαν ποτέ οι σύμβουλοί του ότι ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε ιδιώτης ενδιαφερόμενος να επενδύσει στην Τράπεζα Αττικής;
Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε στη συνθήκη εύρεσης στρατηγικού επενδυτή η απώλεια 800 εκατ. ευρώ του Δημοσίου για να κατέχει μόλις το 33% και ο στρατηγικός επενδυτής να κατέχει το 51% επενδύοντας 300 εκατ. ευρώ.
Το Δημόσιο, με τα ίδια του τα τοποθετημένα κεφάλαια και με την Τράπεζα εξυγιασμένη, θα μπορούσε να προσελκύσει κι άλλους θεσμικούς επενδυτές.
- Επιπλέον, οι σημερινές ελληνικές τράπεζες την εποχή της κρίσης σώθηκαν με bail out, κάτι που πλέον απαγορεύεται από τον SSM.
Σήμερα, για να διασωθεί μια τράπεζα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με bail in, δηλαδή μέσα από «κούρεμα» καταθέσεων.
Η συμμετοχή του ΤΧΣ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο: Δεν υπάρχει θέμα με το bail out, θέλουμε το Δημόσιο να πάρει την πλειοψηφία, όπως αρμόζει στα 800 εκατ. ευρώ που τοποθετεί, όπως ορίζει και η κοινή λογική.
- Έχουν επίγνωση οι σύμβουλοι του κ. Κασσελάκη τι θα συνεπαγόταν αυτό για την Τράπεζα Αττικής και την Παγκρήτια;
Τίποτα απολύτως δεν θα συμβεί καθώς το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ υποστηρίζει κεφαλαιακά και μέσω του Ηρακλή ΙΙΙ με 2 δισ. ευρώ, μέσω εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων και των δύο τραπεζών.
- Δεν σκέφτεται ο κ. Κασσελάκης τις επιπτώσεις που θα είχε η πτώχευση των δύο αυτών τραπεζών στον φορολογούμενο, τον καταθέτη, τον μικρομέτοχο και τους εργαζομένους τους;
Δεν έχουμε κανένα θέμα με την εξυγίανση των τραπεζών. Έχουμε θέμα με την αδιαφάνεια και τη διασπάθιση των πόρων του Δημοσίου. Δεν υπάρχει μόνο μία λύση, αυτή της ζημίας του ελληνικού Δημοσίου, όπως συνηθίζει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
- Και τις ζημιές δισεκατομμυρίων που θα κόστιζε η διπλή αυτή πτώχευση στον ελληνικό λαό;
Καμία ζημιά δισεκατομμυρίων δεν θα προκύψει αν το Δημόσιο τοποθετήσει συγκεντρωτικά 800 εκατ. ευρώ και αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί.
Η κινδυνολογία δεν ευσταθεί για όσους γνωρίζουν τα ακριβή δεδομένα.
- Μήπως επιδιώκει εντέλει να "σκάσουν" η Παγκρήτια και η Αττικής στα χέρια όλων των εμπλεκομένων;
Από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
Το μόνο που προκύπτει είναι πως οι εμπλεκόμενοι κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο με ελάχιστη δική τους συμμετοχή.
Σε αυτό θα δοθούν επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ;».
Τι ανέφερε ο Μαρινάκης

Προηγουμένως, ο Μαρινάκης αναφέρθηκε στο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας έτσι στην περίεργη σπουδή του κ. Κασσελάκη να καταγγείλει τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα πριν καν ανακοινωθεί η συγχώνευση.
«Ήταν καιρός να βγει ο Βαρουφάκης που κρύβει μέσα του» είπε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος για την περίεργη σπουδή που έδειξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το μέλλον της τράπεζας Αττικής, «για μία συμφωνία που δεν έχει κλείσει και δεν έχει ανακοινωθεί και αυτό είναι άξιο αναφοράς», όπως παρατήρησε ο κ. Μαρινάκης.
«Την τελευταία φορά που ασχολήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τράπεζες ήταν όταν τις έκλεισε και φόρτωσε αργότερα με 200 δισ. ευρώ τους Έλληνες» υπενθύμισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος και πρόσθεσε:
«Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν Attica Bank, ήταν ΣΥΡΙΖΑ Bank και τα χρέη των 80 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκαν προέρχονται από τους δικούς τους χειρισμούς»
Ποια είναι η πρόταση του κυρίου Κασσελάκη;
«Να μην ανησυχεί ο κ. Κασσελάκης από αυτή την κυβέρνηση δεν θα ακουστεί το «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες ούτε θα υπάρξει αγωνία των καταθετών» είπε ο Παύλος Μαρινάκης διαβεβαιώνοντας πως η συμφωνία που θα ανακοινωθεί θα είναι προς το συμφέρον του δημοσίου, των καταθετών, του τραπεζικού συστήματος και θα γίνει με όρους διαφάνειας.
«Δεν καταλαβαίνω ποια είναι είναι η αντιπρόταση του κ. Κασσελάκη; Να «σκάσουν» δυο τράπεζες;» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για «φθηνό λαϊκισμό».

«O Γιάννης και ο Γιώργος»

Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε δείξει πως θα κρατήσει το θέμα της εξυγίανσης της τράπεζας ψηλά...
"O Γιάννης και ο Γιώργος είναι συνέταιροι σε εταιρεία στην Αττική.
Ο Γιάννης βάζει σε τρεις δόσεις 800 ευρώ και ο Γιώργος σε δύο δόσεις 300 ευρώ.
Τι ποσοστό έχει ο Γιάννης;
Τι ποσοστό έχει ο Γιώργος;", αναφέρει σε ανάρτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης.
Μέσω αυτής της αινιγματικής ανάρτησης, ο κ. Κασσελάκης δίνει συνέχεια στο ζήτημα των καταγγελιών του για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.
Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενες παρεμβάσεις του ο κ. Κασσελάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι ιδιώτες με μόλις 300 εκατομμύρια, θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της Τράπεζας!
Ιδιωτικός τραπεζικός πυλώνας με επένδυση του Δημοσίου".
Τι ανέφερε το Bankingnews (10/7)

Πώς θα κερδίσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Thrivest παρά την ετεροβαρή συμμετοχή στην Attica bank;

Η Attica bank θα χρειαστεί γενναία αύξηση κεφαλαίου 670 εκατ ευρώ ενώ μπορεί να εκδοθεί και ομόλογο 100 εκατ ευρώ.
Ήδη η Attica bank έχει 445 εκατ ευρώ κεφάλαια τα οποία θα εκμηδενιστούν αφού θα πρέπει να καλύψει μια ζημία 550 με 600 εκατ από την ένταξη 3 δισεκ. NPEs στον Ηρακλή 3 και έναντι αυτού η Attica bank να πάρει πρόσθετες προβλέψεις.
Πρακτικά η Attica bank θα βρεθεί με κεφαλαιακό έλλειμμα -150 εκατ ευρώ αρνητικά κεφάλαια αλλά η νέα αύξηση των 670 εκατ θα καλύψει με άνεση το κεφαλαιακό έλλειμμα.
Οπότε προκύπτει ότι η Attica bank θα απομείνει με 500 εκατ ευρώ κεφάλαια μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπολογίζεται ότι θα επενδύσει 350 εκατ – χαμηλότερα από το ποσοστό του – ο ΕΦΚΑ θα συμμετάσχει με το ποσοστό του και η Thrivest θα συμμετάσχει με ποσό ανώτερο του ποσοστού που κατέχει 4,4%.
Υπολογίζεται ότι θα επενδύσει 200 με 220 εκατ ευρώ και θα καλύψει και αδιάθετες μετοχές.
Ωστόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε επενδύσει 153 εκατ στην αύξηση του 2021, είχε επενδύσει 329 εκατ στην αύξηση του 2022 και θα επενδύσει άλλα 350 εκατ στην αύξηση του 2024.
Οπότε αθροιστικά θα έχει επενδύσει 830 εκατ ευρώ περίπου και θα κατέχει όχι πλέον το 72,5% αλλά θα έχει υποχωρήσει στο 33% περίπου μετά την αύξηση και μετά την επακόλουθη συγχώνευση με την Παγκρήτια τράπεζα.
Η Thrivest των Μπάκου, Καυμένακη και Εξάρχου που έχουν ενεργή συνεισφορά στο ελληνικό επιχειρείν άπαξ και δραστηριοποιούνται στον κλάδο κατασκευών και στις τράπεζες θα έχουν επενδύσει συνολικά περίπου 300 εκατ ευρώ μαζί με την παρελθούσα συμμετοχή στην Attica bank αλλά και την εμπλοκή στην Παγκήτρια τράπεζα…

Πώς θα κερδίσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Thrivest παρά την ετεροβαρή συμμετοχή στην Attica bank;

Το ερώτημα λοιπόν εδώ είναι το εξής.
Όταν θα συγχωνευθούν η Attica bank και η Παγκρήτια τράπεζα η νέα τράπεζα μετά την εξυγίανση της θα έχει κεφάλαια περίπου 650 με 750 εκατ ευρώ καθώς υπολογίζουμε και τα NPEs της Παγκρήτιας και το αρνητικό goodwill από την ήδη απορροφημένη HSBC ύψους 128 εκατ ευρώ.
Στην νέα τράπεζα η Thrivest θα κατέχει το 51% και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 33% περίπου.
Υποθέτουμε ότι η νέα τράπεζα θα έχει P/BV 1 – απλουστευμένη παραδοχή – που σημαίνει ότι εάν έχει κεφάλαια 700 εκατ θα έχει χρηματιστηριακή αξία 700 εκατ.
Οπότε το ΤΧΣ με 33% θα έχει αποτίμηση στην περιουσία του 231 εκατ ενώ θα έχει επενδύσει 830 εκατ οπότε για να φθάσει στα κεφάλαια που επένδυσε η Attica bank πρέπει να έχει χρηματιστηριακή αξία 2,5 δισεκ. ευρώ που με βάση τα κεφάλαια 700 εκατ σημαίνει αποτίμηση P/BV 3,6 φορές που είναι αδύνατος στόχος για τα επόμενα χρόνια.

Το ερώτημα είναι πως θα κερδίσει το ΤΧΣ ή κατά το ορθότερο δεν θα χάσει;

Θεωρούμε λάθος την κριτική όχι χαρίζεται σε ένα ιδιώτη η Attica bank αφού ο ιδιώτης συμμετέχει με δύο τρόπους στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank.
Συμμετέχει ενεργά στην αύξηση κεφαλαίου των 670 εκατ ευρώ και ακολούθως θα εισφέρει και την Παγκρήτια – HSBC.
Επίσης εάν δεν υπήρχε αυτή η λύση και η Attica bank έσπασε σε καλή και κακή τράπεζα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χρειαζόταν να χάσει 1,5 δισεκ. πλέον των 490 εκατ ευρώ που ήδη έχει επενδύσει στην Attica bank δηλαδή ζημία σχεδόν 2 δισεκ. ευρώ.

Μόνο δύο λύσεις υπάρχουν;

1)Ή το ΤΧΣ επενδύει λιγότερα στην αύξηση κεφαλαίου
2)Ή η αποτίμηση της Παγκρήτιας κατά την συγχώνευση με την Attica bank θα είναι μικρότερη ώστε το ΤΧΣ να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό δηλαδή πάνω από 33% που ορίζεται η καταστατική μειοψηφία αλλά και πάλι οι διαφορές δεν θα είναι θεαματικές.

Το ΤΧΣ πήρε ένα ρίσκο στο παρελθόν και γνώριζε τι ρίσκο πήρε άπαξ και τότε που επένδυε τα 153 εκατ αλλά και τα 329 εκατ στις δύο προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου δεν ήταν βέβαιη η συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή.
Οπότε η αλήθεια είναι κάπου στην μέση έχει δίκιο και το ΤΧΣ αλλά επίσης έχει δίκιο και η Thrivest η οποία ήρθε ως επενδυτής να επενδύσει σε μια άκρως προβληματική τράπεζα… και πάλι καλά που βρέθηκε και ένας επενδυτής να πάρει ρίσκο στην Attica bank ή amartia bank ή skandalo bank για να τα λέμε όλα…

Η Ellington εξαφανίστηκε και αποχώρησε κακήν κακώς – ήταν ένα ακόμη λάθος της ΤτΕ – που το πρότεινε ενώ και η διοίκηση Πανταλάκη η προηγούμενη φιλικά προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε μαντάρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα μπορεί να μιλάει για την Attica bank αλλά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Attica bank είχε μετατραπεί σε Syriza bank όπου με ανοχή Δραγασάκη και λοιπόν δυνάμεων γινόταν πάρτι ημετέρων.
Το BN είναι το μόνο μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα που αποκάλυψε επί 14 χρόνια 6 διαφορετικά σκάνδαλα, είχε υποστεί από την αμαρτωλή τράπεζα 13 αγωγές και 9 εξώδικα τα οποία κερδίσαμε όλα και συμβάλλαμε παλαιές αμαρτωλές διοικήσεις να αποπεμφθούν για τα σκάνδαλα που συνέβησαν.
Οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου άμοιρος ευθυνών.... έχει μεγάλη ευθύνη για την Attica bank η διακυβέρνηση Τσίπρα...
Προσεχώς θα γράψουμε τι συνέβαινε επί ημερών Τσίπρα στην Attica bank.... ούτε στην Ακτή Ελαφαντοστού τέτοια αδιανόητα σκάνδαλα.

Τι ανέφερε το Bankingnews (11/7)

Οι άξονες του deal της αύξησης κεφαλαίου 670 με 700 εκατ της Attica bank

Πρωτίστως δεν δίνουμε καμία σημασία στο σενάριο να σπάσει η Attica bank σε good και bad bank για το απλό λόγο ότι θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο 1,5 δισεκ. ευρώ και με όρους φήμης θα είναι καταστροφή για την διολισθαίνουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να μιλάμε για υγεία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ξαφνικά να σπάσει τράπεζα σε good και bad bank.
Η διάσπαση της τράπεζας σε good και bad bank μέσω του μηχανισμού του bail in και εξυγίανσης δεν συμφέρει γιατί θα κοστίσει 1,5 δισεκ. ευρώ οπότε... δεν το εξετάζουμε καν ούτε ως απλό σενάριο.
Τέλος σε αυτό.
Προφανώς και αποτελούν επικοινωνιακά παιχνίδια, τα κατανοούμε αλλά δεν έχουν καμία βαρύτητα.
Επίσης οι καταθέτες δεν μπορούν να εμπλακούν σε ανακεφαλαιοποίηση η… κυβέρνηση από την κατακραυγή θα καταρρεύσει.
Με αυτές τις παραινέσεις λοιπόν να επανέλθουμε στην πραγματικότητα.

Ποιοι οι άξονες του deal

Η Attica bank είναι μια βαριά ασθενής τράπεζα.
Και η κυβέρνηση της ΝΔ έπρεπε να περάσουν 6 χρόνια για να δει το πρόβλημα... κατάντια.
Η αύξηση κεφαλαίου 670 με 700 εκατ που θα υλοποιηθεί πραγματοποιείται για ένα απλό λόγο.
Τα υπάρχοντα κεφάλαια των 445 εκατ ευρώ της Attica bank θα εξαφανιστούν θα καταστούν αρνητικά αφού προκύπτει ζημία 600 εκατ ευρώ από την ένταξη 3 δισεκ. NPEs στον Ηρακλή 3.
Οπότε 445 εκατ υφιστάμενα κεφάλαια – ζημία 600 εκατ αποτέλεσμα = -155 αρνητική καθαρή θέση, αρνητικά κεφάλαια.
Τα 670 με 700 εκατ ευρώ αύξηση κεφαλαίου θα επαναφέρουν τα κεφάλαια της Attica bank στα 500 με 520 εκατ ευρώ κεφάλαια.
(-155 εκατ αρνητική καθαρή θέση + 670 εκατ νέα αύξηση κεφαλαίου)

Πώς θα συμμετάσχουν οι επενδυτές

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 72,5% θα εισφέρει 370 εκατ ευρώ.
Τα 370 εκατ αναλογούν σε ποσοστό 55%.
Ο ΕΦΚΑ θα επενδύσει 51 εκατ καλύπτοντας το 7,6% που κατέχει.
Η Thrivest 4,4% μαζί με Παγκρήτια 5% κατέχουν από κοινού 9,4% αλλά θα εισφέρουν συνολικά 200 εκατ τα οποία αναλογούν στο 30% της αύξησης κεφαλαίου.
Επειδή δεν μπορεί να δώσει άλλα κεφάλαια η Παγκρήτια προφανώς θα τα επενδύσει η Thrivest
Απομένει ένα υπόλοιπο 50 εκατ που είτε θα καλυφθεί από την Thrivest, είτε από κάποιο νέο επενδυτή που έχει βρεθεί.
Μάλιστα ο νέος επενδυτής θα μπορούσε να επενδύσει και λίγο μεγαλύτερο ποσό.
Με αυτόν τον τρόπο η Attica bank θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη και θα διαθέτει 520 εκατ ευρώ κεφάλαια με NPEs στο 3%.
Θα ακολουθήσει η συγχώνευση με την Παγκρήτια και το τελικό σχήμα θα διαθέτει περίπου 700 εκατ ευρώ κεφάλαια…

Υποσημείωση

Νομίζουμε ότι οι διαφορές ΤΧΣ με Thrivest επί της ουσίας δεν είναι μεγάλες… ακόμη και για το θέμα των ποσοστών, τι θα κατέχει η κάθε πλευρά μπορεί να βρεθεί πολύ καλή λύση και έχει προταθεί ήδη μια…
Θεωρούμε λοιπόν ότι έχουμε deal.
Τα πολιτικά κόμματα καλό θα είναι να μείνουν έξω από την Attica bank γιατί τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο σαπίλα προσέφεραν.
Ο Πατέλης ο οικονομικός σύμβουλος του Μητσοτάκη – παρά την κριτική που του ασκούμε δικαιολογημένα αφού σε πολλά τα έχει κάνει μαντάρα – στην Attica bank έχει αντιληφθεί την ουσία της υπόθεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης