Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η φθορά παραμένει και μετά τις ευρωεκλογές για τη ΝΔ – Αποδυναμωμένος ο Μητσοτάκης ψάχνει για αφήγημα στην ΔΕΘ

Η φθορά παραμένει και μετά τις ευρωεκλογές για τη ΝΔ – Αποδυναμωμένος ο Μητσοτάκης ψάχνει για αφήγημα στην ΔΕΘ
Ο ανασχηματισμός ήταν ανίσχυρος, αλλαγή καρεκλών έγινε χωρίς σαφή στρατηγική και σχεδιασμό...
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που βγήκαν στη δημοσιότητα δείχνουν αυτό που συζητείται εδώ και καιρό στα πολιτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια.
Ότι η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να ανακόψει την φθορά που δέχεται από τα μέτωπα στην κοινωνία και το χειρότερο: πλέον βάλλεται και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, το κεφάλαιο του οποίου έχει τρωθεί σημαντικά και πλέον τον έχει ξεπεράσει σε δημοτικότητα και ο «Κανένας».
Η ΝΔ κινείται κάτω από το 30% χωρίς να φαίνεται πουθενά ότι μπορεί να ανακάμψει.

Ανίσχυρος ο ανασχηματισμός

Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι με τους ανασχηματισμούς θα άλλαζε το κλίμα που δημιουργήθηκε με το κακό εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου.
Ο ανασχηματισμός ήταν ανίσχυρος, αλλαγή καρεκλών έγινε χωρίς σαφή στρατηγική και σχεδιασμό.
Την ίδια ώρα, φάνηκε ότι ενοχλήθηκαν και πάλι οι βουλευτές της ΝΔ αφού το βαθύ ΠΑΣΟΚ παρέμεινε στην εξουσία των μεγάλων υπουργείων και των μεγάλων διευθυντικών θέσεων.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι μπροστά της ορθώνονται ακόμα πιο μεγάλα προβλήματα τα οποία δεν τα είχε σκεφτεί.
Πρώτα απ’ όλα στην εξωτερική πολιτική τα περιθώρια φαίνεται ότι στενεύουν.
Η αυξημένη προκλητικότητα των Σκοπίων και η προκλητική στάση του Micoski στο ΝΑΤΟ, η ένταση που ξεπροβάλει από την Άγκυρα η οποία θα γίνει εμφανής όταν στις ΗΠΑ φύγει από την προεδρία ο Biden, η ανυποχώρητη Αλβανία στο θέμα Μπέλερη παρά την άδεια που του έδωσε- η οποία υποστηρίζεται πολύ από την Γερμανία.
Όλα δείχνουν τη λάθος πολιτική γραμμή που ακολουθούν Μαξίμου - ΥΠ.ΕΞ με το να παρακολουθούν κατευναστικά τις προκλήσεις αυτές.

Ακρίβεια και στις διακοπές

Όμως, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μία δύσκολη κοινωνική δυσαρέσκεια η οποία προκύπτει από την εντεινόμενη ακρίβεια – ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος 2,3% -, από την επιστροφή που ζητάει στους ελεύθερους επαγγελματίες για επιδοτήσεις στο ρεύμα, από τις φωτιές που κατακαίουν περιουσίες και δάση, από την τραγική παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει κενά στην εθνική της άμυνα στέλνοντας πολεμικό υλικό στην Ουκρανία αλλά και από την γενικευμένη εικόνα ότι ο Έλληνας πολύ δύσκολα θα πάει για διακοπές με το αυξημένο κόστος που παρατηρείται σε εισιτήρια, ακτοπλοϊκά, βενζίνες και εστιατόρια.

Ψάχνουν για αφήγημα

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου προσπαθούν να συνθέσουν ένα αφήγημα τον Σεπτέμβριο με την Διεθνή Έκθεση στην Θεσσαλονίκη, καθώς είναι προφανές ότι με όλα τα παραπάνω να υπονομεύουν την εισοδηματική κατάσταση του πολίτη, η κυβέρνηση χρειάζεται να δώσει απάντηση. Προς στιγμήν, αυτά που ακούγονται είναι ότι εξετάζεται ένα πακέτο μέτρων.
Προσανατολίζονται σε παρεμβάσεις γύρω από το δημογραφικό και το στεγαστικό πρόβλημα, ιδιαίτερα των νεότερων πολιτών, ένα νέο πρόγραμμα «Σπιτι μου» με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης με μεγαλύτερη περίμετρο ωφελουμένων.
Επίσης, είναι σίγουρα στο νέο καλάθι ότι θα περιλαμβάνονται νέες φοροελαφρύνσεις, έκπτωση στο φόρο 2-3% για όσους είναι συνεπείς φορολογούμενοι, νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2025 καθώς και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Φυσικά αυτά τα μέτρα είναι αναιμικά σε σχέση με την δυναμική που παρουσιάζει το πρόβλημα με την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών που ως γνωστόν στοίχισε στην ΝΔ, τουλάχιστον 4-5 μονάδες στα ποσοστά της αφού οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες από αυτούς που την ψήφισαν το 2023, την στήριξαν στις ευρωεκλογές.
Και φυσικά είναι λίγα μπροστά στο πρόβλημα που υπάρχει με την ακρίβεια, που απομειώνει το διαθέσιμο εισόδημα φέρνοντάς μας στον πάτο της Ευρώπης στο τομέα αυτό.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης