Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζιτζικώστας ή Κεραμέως το δίλημμα του Μητσοτάκη για την θέση Επιτρόπου Διεύρυνσης ή Στεγαστικής πολιτικής στην ΕΕ

Τζιτζικώστας ή Κεραμέως το δίλημμα του Μητσοτάκη για την θέση Επιτρόπου Διεύρυνσης ή Στεγαστικής πολιτικής στην ΕΕ
Εάν η Ελλάδα πάρει το χαρτοφυλάκιο Στεγαστικής Πολιτικής τότε ίσως πάει εκεί ο κ. Τζιτζικώστας, διαφορετικά για το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης θα χρειαστεί άλλο πρόσωπο
Εξελίξεις θα υπάρξουν μέσα στην εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς την εκλογή της Ursula von der Leyen στην προεδρία της Κομισιόν, διαδέχεται το «παζάρι» μεταξύ των κρατών-μελών για τον ορισμό των επιτρόπων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρείχε την στήριξή του για την εκλογή της ως διαπραγματευτής εκ μέρους του ΕΛΚ και είναι από τους πρώτους που θα λάβουν τηλεφώνημα από τη von der Leyen για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η Κύπρος θα λάβει το χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου

Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη προαναγγείλει σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση της Κομισιόν, κάτι που ενδέχεται σύμφωνα με αξιωματούχους να σημαίνει ότι θα επανέλθει σε παλαιότερο σχήμα με αντιπροέδρους και επιτρόπους.
Στις προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας επίσης περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της von der Leyen, η Άμυνα, τα Στεγαστικά και ένα χαρτοφυλάκιο εστιασμένο στη Μεσόγειο.
Το τελευταίο - ειρήσθω εν παρόδω -  φαίνεται να το διεκδικεί πολύ δυνατά η Κύπρος.

Τα χαρτοφυλάκια που προορίζονται για εμάς

Η Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διεκδικεί ένα από τα δυναμικά χαρτοφυλάκια χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστό ποιο θα είναι αυτό.
Ενώ στην αρχή ήταν πιθανό το Αγροτικής Ανάπτυξης, οι πληροφορίες λένε ότι η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στο Ανταγωνιστικότητας, το Διεύρυνσης και το Στεγαστικής Πολιτικής.
Το πρώτο είναι ένας δύσκολος στόχος καθώς υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερη επιρροή από την Ελλάδα που το διεκδικούν.
Όμως, μπορεί να καταλήξει και στην Ελλάδα επειδή ο Μητσοτάκης – είναι αλήθεια - στήριξε την Ursula Von Der Laien στα δύσκολα, όταν όλοι συζητούσαν για εναλλακτική λύση.

Διεύρυνσης το πιθανο χαρτοφυλάκιο για Ελλάδα

Από την άλλη, το Διεύρυνσης είναι αυτή τη στιγμή αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες με την έννοια ότι ταιριάζει στην Αθήνα αλλά έχει δύσκολη ατζέντα.
Δυτικά Βαλκάνια, Αλβανία, Σκόπια, Ουκρανία είναι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ε.Ε και υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα θα ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο όταν μάλιστα Τίρανα και Σκόπια προκαλούν συνεχώς.
Το Στεγαστικής Πολιτικής είναι ένα μικρό και ασήμαντο χαρτοφυλάκιο το οποίο αν το δεχτούμε θα είναι κακό για το προφίλ της χώρας και θα σημαίνει αθέτηση των υποσχέσεων της von Der Leyen προς την Ελλάδα.

Τζιτζικώστας ή Κεραμέως: Ιδού το δίλημμα

Το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η Ελλάδα θα καθορίσει και το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στη θέση του επιτρόπου.
Στα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση αυτή βρίσκονται ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ παρότι ανέλαβε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας, η Νίκη Κεραμέως είναι ένα πρόσωπο που ενδέχεται να μετακομίσει στην Ευρώπη.
Κάποιοι λένε ότι αν η χώρα πάρει το Στεγαστικής Πολιτικής τότε ίσως πάει εκεί ο κ. Τζιτζικώστας.
Το Διεύρυνσης ίσως χρειάζεται μια διαφορετική εμπειρία.
Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο θα παρθούν στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας οπότε θα υπάρξει πιο σαφής εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης