Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημητροκάλλης (ανεξάρτητος βουλευτής) προς ΝΔ: «Ξεπουλάτε τη Δημόσια Περιουσία – Επικίνδυνες Ιδιωτικοποιήσεις»

Δημητροκάλλης (ανεξάρτητος βουλευτής) προς ΝΔ: «Ξεπουλάτε τη Δημόσια Περιουσία – Επικίνδυνες Ιδιωτικοποιήσεις»
Ο βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία με την υποστήριξη μιας μειοψηφίας ψηφοφόρων «Δεν είναι τσιφλίκι σας, ούτε σας ανήκουν τα λιμάνια για να τα χαρίζετε
Στην συνεδρίαση της Βουλής, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιάννης Δημητροκάλλης, εξέφρασε έντονα την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που αφορά την παραχώρηση του 67% του Λιμένα Ηρακλείου στον ιταλικό όμιλο Grimaldi για 40 χρόνια, έναντι 80 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Δημητροκάλλης ανέφερε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.
Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι αυτή η τάση ξεπουλήματος ξεκίνησε την εποχή των μνημονίων με την αιτιολογία της άμεσης κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Δημητροκάλλη, το αφήγημα αυτό έχει μετατραπεί στη λογική ότι ο ιδιωτικός τομέας διαχειρίζεται καλύτερα τις υποδομές, μια λογική που δεν έχει αποδειχθεί στην πράξη.
«Το Λιμάνι του Ηρακλείου παρουσιάζει σταθερή και ανοδική κερδοφορία, με φετινή πρόβλεψη για ρεκόρ δεκαπενταετίας σε επίπεδο κρουαζιέρας. Η συνολική οικονομική ωφέλεια της κρουαζιέρας στο Ηράκλειο και στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ανήλθε σε 60,2 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο Μάιος 2023 - Μάιος 2024», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δημητροκάλλης έθεσε επίσης ερωτήματα προς την κυβέρνηση σχετικά με τη στρατηγική της στις ιδιωτικοποιήσεις και την έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας. Αναρωτήθηκε τι θα συμβεί αν οι νέοι ιδιοκτήτες αυξήσουν τις τιμές ή υποβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, επικαλούμενοι εξωτερικούς παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Εξέφρασε ανησυχία για το πώς θα διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των επιχειρήσεων στις υπηρεσίες του λιμανιού και πώς θα ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπό την ιδιωτική διαχείριση.
«Η πώληση του Λιμένα Ηρακλείου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Τι ακριβώς μεταρρυθμίζουμε; Μήπως ξεπληρώνουμε ακόμη γραμμάτια των τεραστίων δανείων που πήραμε μέσω των μνημονίων;», αναρωτήθηκε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε αντικείμενο συναλλαγής. «Οι Ιταλοί πήραν τα τρένα και τα λιμάνια, οι Γερμανοί τον ΟΤΕ και τα αεροδρόμια, οι Γάλλοι τα εξοπλιστικά. Η Ελλάδα γίνεται τσιφλίκι ξένων συμφερόντων», πρόσθεσε.
Κλείνοντας, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία με την υποστήριξη μιας μειοψηφίας ψηφοφόρων «Δεν είναι τσιφλίκι σας, ούτε σας ανήκουν τα λιμάνια για να τα χαρίζετε. Πρέπει να τα προστατεύουμε και να τα αναπτύσσουμε με υπευθυνότητα. Η ιδιωτικοποίηση χωρίς όρους και έλεγχο οδηγεί σε απορρύθμιση και απώλεια της εθνικής κυριαρχίας», κατέληξε ο κ. Δημητροκάλλης, ζητώντας διαφάνεια και λογοδοσία σε κάθε παραχώρηση δημόσιων υποδομών.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης