Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νίκη: Οι τράπεζες πρέπει πρωτίστως να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον

Νίκη: Οι τράπεζες πρέπει πρωτίστως να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον
Η Νίκη πιστεύει ότι «θα πρέπει να επιλέξουμε τον δρόμο της εκκαθάρισης των χρεοκοπημένων τραπεζών και την απόδοση αστικών και ποινικών ευθυνών»
Σχετικά Άρθρα
Την αντίθεσή της στη Σύμβαση Συγχώνευσης μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest Holdings Ltd που συζητείται σήμερα στη Βουλή, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Νίκη και διερωτάται «με ποια λογική διαθέτει το Δημόσιο περισσότερα από 942 εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΤΧΣ των δανειστών για την ανακεφαλαιοποίηση και διάσωση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας και το μερίδιο του να είναι στο 35% ενώ των ιδιωτών της Thrivest Holdings Ltd στο 58,5% έχοντας προσφέρει μόνον 353 εκατομμύρια ευρώ;»
«Από το 2012 έως το 2015 οι συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 47 δισ. ευρώ, ενώ είχε προηγηθεί η πρώτη ανακεφαλαιοποιησή τους το 2008 (ν.3723/2008) με 28 δισ. ευρώ. Στις τράπεζες δόθηκε «δώρο» ο αναβαλλόμενος φόρος, δηλαδή να μην πληρώνουν φόρους για 30 χρόνια παρουσιάζοντας τα κεφάλαια αυτά ως δική τους ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια. Επίσης το ελληνικό Δημόσιο εγγυάται με 17,9 δισ. ευρώ του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗ, τυχόν απώλειες που θα έχουν τα funds από την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων που μεταβίβασαν οι τράπεζες. Η εγγύηση του Δημοσίου λειτουργεί ουσιαστικά ως κίνητρο/εκβιασμό για το Δημόσιο να επισπευσθούν οι πλειστηριασμοί, διαφορετικά οι εγγυήσεις θα καταπέσουν και το κράτος θα τις καταβάλλει στα funds.
Πλέον τούτων οι τράπεζες κερδοσκοπούν καταγράφοντας έσοδα από προμήθειες εις βάρος των πολλών και με χαμηλά εισοδήματα πολιτών. Το 2022 τα συνολικά τους κέρδη ανήλθαν στα 4,4 δισ. ευρώ και το 2023 στα 3,6 δισ. ευρώ», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Νίκη και προσθέτει.
«Το 2023, τα έσοδα μόνο από προμήθειες ανήλθαν στα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2024 αναμένονται έσοδα 1,5 δισ. ευρώ μόνον από την επιβολή της προμήθειας 0,5 ευρώ μηνιαίως ανά λογαριασμό. Επίσης, προσφέρουν ελάχιστα έως ανύπαρκτα καταθετικά επιτόκια, από τις 750 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόνον οι 50.000 είναι επιλέξιμες για δανεισμό αποστερώντας χορηγήσεις από τον εμπορικό και παραγωγικό ιστό της χώρας, ενώ προβαίνουν συνεχώς σε συρρίκνωση των δικτύων καταστημάτων τους και εθελούσιες αποχωρήσεις εργαζομένων.
Αλήθεια η Τράπεζα της Ελλάδος δεν υπέχει ευθύνες για τη μη επιστροφή των κεφαλαίων του Δημοσίου και το ληστρικό τρόπο λειτουργίας των τραπεζών;
Παράλληλα πλειστηριάζουν τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών με 14.000 ακίνητα να βγαίνουν σε πλειστηριασμό τους επόμενους 10 μήνες. Τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια θα βγουν σε πλειστηριασμό 250.000 ακίνητα ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν βγει σε πλειστηριασμό 148.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 18,3 δισ. ευρώ.
Με τα κεφάλαια που διαθέτει το Δημόσιο για την ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να εξαγοράσει τα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων (συνολικά ανέρχονται σε 3 με 3,5 δισ. ευρώ) των δυο τραπεζών τα οποία αφορούν σε πρώτη κατοικία..
Η ΝΙΚΗ πιστεύει ότι αντί να ‘’μπαλώνουμε’’ μαύρες τραπεζικές τρύπες ιδιωτών και αγορών επιβαρύνοντας το Δημόσιο Χρέος, θα πρέπει να επιλέξουμε τον δρόμο της εκκαθάρισης των χρεοκοπημένων τραπεζών και την απόδοση αστικών και ποινικών ευθυνών, παράλληλα με τη διασφάλιση των καταθέσεων και την μεταβίβαση των κόκκινων δανείων σε δημόσιο οργανισμό διαχείρισής τους.
Οι τράπεζες, αν θέλουν να αποκαλούνται ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας, πρέπει πρωτίστως να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τον Έλληνα πολίτη και επιχειρηματία στις ανάγκες του», καταλήγει η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης