Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας η πρόταση της Ελλάδας για Επίτροπος στην Κομισιόν - Επιβεβαίωση BN - Όλο το παρασκήνιο

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας η πρόταση της Ελλάδας για Επίτροπος στην Κομισιόν - Επιβεβαίωση BN - Όλο το παρασκήνιο
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας  ήταν προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη μιας και είναι κεντροδεξιός από την Βόρεια Ελλάδα και έχει πολύ καλές σχέσεις με τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και αυτό παίζει το ρόλο του

(upd) Η Ελλάδα θα προτείνει τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι ο κ. Τζιτζικώστας είναι πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Πρόκειται για επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του BN από τις 24 Ιουλίου
Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον κ. Τζιτζικώστα σήμερα 1/8 το απόγευμα στις 18.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το παρασκήνιο...

To Μέγαρο Μαξίμου μετά το καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου του 2024, έκανε ανασχηματισμό και έστειλε σπίτια του πρόσωπα είτε που δεν εκτελούσαν το κυβερνητικό έργο είτε είχαν αποκτήσει αλαζονεία και έκαναν κακό στην εικόνα της ΝΔ προς την κοινωνία όπως π.χ ο Ποταμίσιος Χάρης Θεοχάρης.
Λίγες μέρες πριν το Μαξίμου προχώρησε σε ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων με στόχο την αλλαγή του μίγματος και την στελέχη των υπουργείων με πρόσωπα με κεντροδεξιό πρόσημο ακούγοντας πάνω από όλα τις εισηγήσεις της βάσης και στέλνοντας σπίτι τους τους πασοκογενείς…
Ο σχεδιασμός του Μαξίμου ήταν να πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίσης Κεντροδεξιός και να μην γίνουν πειραματισμοί με κεντρώους και στελέχη Εκτός ΝΔ.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας  ήταν προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη μιας και είναι κεντροδεξιός από την Βόρεια Ελλάδα και έχει πολύ καλές σχέσεις με τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και αυτό παίζει το ρόλο του.
Η Ursula Von Der Laien θα προτιμούσε γυναίκα και ήταν πιο ένθερμη στην Νίκη Κεραμέως και η λογική λέει ότι εάν πήγαινε η Κεραμέως θα παίρναμε ένα πιο αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο.
Τ
ώρα, όμως, με την πολιτική επιλογή του Τζιτζικώστα, οι πληροφορίες λένε ότι θα πάρουμε ένα μέτριο προς καλό χαρτοφυλάκιο.
Σίγουρα όχι το Ανταγωνιστικότητας που περιμέναμε.
Οι σχεδιασμοί του Μαξίμου, αφού έκανε την κεντροδεξιά στροφή ο Μητσοτάκης σε υπουργικό, γενικούς γραμματείς και Επιτροπή, είναι να υπάρξει αλλαγή προσώπου και στην Προεδρία της Δημοκρατίας στις αρχές του 2025.
Το πρόσωπο θα έχει πατριωτικό και κεντροδεξιό προφίλ.


«Επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και στρατηγική σημασία.
«Ταυτόχρονα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50%» κατέληξε ο Παύλος Μαρινάκης.


Τα χαρτοφυλάκια που προορίζονται για εμάς

Όπως έγραφε το BN, η Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διεκδικεί ένα από τα δυναμικά χαρτοφυλάκια χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστό ποιο θα είναι αυτό.
Ενώ στην αρχή ήταν πιθανό το Αγροτικής Ανάπτυξης, οι πληροφορίες λένε ότι η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στο Ανταγωνιστικότητας, το Διεύρυνσης και το Στεγαστικής Πολιτικής.
Το πρώτο είναι ένας δύσκολος στόχος καθώς υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερη επιρροή από την Ελλάδα που το διεκδικούν.
Όμως, μπορεί να καταλήξει και στην Ελλάδα επειδή ο Μητσοτάκης – είναι αλήθεια - στήριξε την Ursula Von Der Leyen στα δύσκολα, όταν όλοι συζητούσαν για εναλλακτική λύση.

Οι ευχαριστίες του Μαργαρίτη Σχοινά

Με ανάρτηση του ο Μαργαρίτης Σχοινάς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του και την πρόεδρο der Leyen, ενώ ευχήθηκε επίσης στον Απόστολο Τζιτζικώστα:

 

Το βιογραφικό του κ. Τζιτζικώστα

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1978. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Εξωτερική Πολιτική και Διπλωματία, στο Georgetown University της Ουάσιγκτον.
Εργάστηκε στο Γραφείο του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση και τα Οικονομικά στο University College of London.
Το 2002 δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη τη δική του επιχείρηση στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων με βάση βιολογικά πρότυπα. Είναι παντρεμένος με την επιχειρηματία Ελεάνα Βλάχου και έχουν δύο παιδιά.
Στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 εξελέγη Βουλευτής της Α’ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.
Στις Περιφερειακές Εκλογές του Νοεμβρίου 2010 εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Στις Περιφερειακές Εκλογές του Μαΐου 2014 εξελέγη Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Στις εκλογές του Μαΐου 2019 και του Οκτωβρίου 2023 επανεξελέγη Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Τον Νοέμβριο του 2019 εξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και επανεξελέγη Πρόεδρος τον Φεβρουάριο του 2024. Από το 2015 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Τον Ιούλιο του 2017 εκλέχθηκε Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Το Φεβρουάριο του 2020 εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και είναι ο πρώτος Ελληνας που εξελέγη επικεφαλής ευρωπαϊκού οργάνου.
Ειδικότερα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 εξελέγη βουλευτής λαμβάνοντας 29.166 ψήφους με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Ως βουλευτής, διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, μέλος της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Επιπλέον, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Υποθέσεων καθώς και της Ειδικής Επιτροπής για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Οκτώβριο του 2007 ανέλαβε αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της ομάδας φιλίας της Βουλής των Ελλήνων για τη Χιλή και συμμετείχε στις ομάδες φιλίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Ρωσία και την Κίνα. Εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στην Οικονομική Επιτροπή της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για τη διετία 2007-2009.
Στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 έλαβε 35.107 ψήφους με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, κατέλαβε την πέμπτη θέση, αλλά δεν εξελέγη βουλευτής.
Τον Μάρτιο του 2010, ανέλαβε αν. γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στις Περιφερειακές Εκλογές της 14ης Νοεμβρίου του 2010 εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.
Όταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κηρύχθηκε έκπτωτος, εξελέγη περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με 33 ψήφους έναντι 17 του συνυποψηφίου του Διονύση Ψωμιάδη, θέση την οποία διατήρησε και στις περιφερειακές εκλογές του 2014, όταν κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Στον πρώτο γύρο, έλαβε 322.829 ψήφους (32,81 %), ενώ στον δεύτερο γύρο έλαβε 562.964 ψήφους (71,01%), με την υποστήριξη των δεξιών κομμάτων Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό και Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και με ανθυποψήφιο τον Γιάννη Ιωαννίδη της Νέας Δημοκρατίας.
Το 2019 διεκδίκησε ξανά και με επιτυχία το αξίωμα του Περιφερειάρχη. Εξελέγη στον 1ο γύρο των εκλογών με ποσοστό 62,03% των ψήφων και 44 έδρες, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό στις περιφερειακές εκλογές, έναντι 11,47% και 8 έδρες για τον Χρήστο Γιαννούλη του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Νοέμβριο του 2019 εξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Το 2023 επανεξελέγη Περιφερειάρχης από τον 1ο γύρο των εκλογών λαμβάνοντας ποσοστό 60,28% και 40 έδρες, έναντι 10,61% και 7 έδρες του δεύτερου Χρήστου Παπαστεργίου του ΠΑΣΟΚ. Τον Φεβρουάριο του 2024, επανεξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας τον Φεβρουάριο του 2024. Το 2015 ήταν υποψήφιος Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης