Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταμενίτης για πανώλη: Σύντομα η εκρίζωση του φαινομένου - Θα λάβουν αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν

Σταμενίτης για πανώλη: Σύντομα η εκρίζωση του φαινομένου - Θα λάβουν αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν
Έχουν ελεγχθεί περίπου 400.000 ζώα, όπως ανέφερε ο Δ. Σταμενίτης
Σχετικά Άρθρα
«Η πανώλη δεν επηρεάζει τον άνθρωπο. Γι΄ αυτό και οι οδηγίες και οι εντολές και οι αποφάσεις αφορούν μόνο στη μετακίνηση και στη σφαγή των ζώων και τίποτα περισσότερο. Και εμείς πιστεύουμε ότι με την ιχνηλάτηση θα έχουμε σύντομα την ολοκλήρωση και την εκρίζωση αυτού του φαινομένου, το οποίο πράγματι θα έχει κάποιες επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και στην οικονομία της χώρας», δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης.
Ο κ. Σταμενίτης μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στη γρήγορη αντίδραση της χώρας μας και εξήγησε πως «έχουμε βρει 38 ζώα που είχαν πρόβλημα με την πανώλη, με αποτέλεσμα να έχουν θανατωθεί περίπου 14.000 ζώα. Είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα το οποί δεν αφορά μόνο την κτηνοτροφία αλλά αφορά και γενικότερα την οικονομία, καθώς συνδέεται με την παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «όλα τα ζώα που έχουμε βρει (με πανώλη) βρίσκονται από ιχνηλάτηση και όχι από εκδήλωση της νόσου. Δηλαδή ξέρουμε πώς μετακινήθηκαν τα ζώα, έχουμε βρει τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, έχουμε κάνει έρευνα, έχουν πάρει δείγματα και έχουν βρεθεί ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα σε αυτές 38 μονάδες. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε ελέγξει περίπου 400.000 ζώα».
Υπενθύμισε ότι θα συσταθεί, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Τσιάρας, μια επιτροπή για την ιχνηλάτηση όλης της διαδρομής και για τη διερεύνηση τυχόν κενών σε όλη αυτή τη διαδικασία.
«Υπήρχαν παράνομες ενέργειες και προφανώς θα δοθούν τα στοιχεία στον εισαγγελέα της Λάρισα από που ξεκίνησε το φαινόμενο αυτό.
Ταυτόχρονα τίθεται το ζήτημα να επανατοποθετήσουμε και να δούμε από την αρχή όλο τον κτηνιατρικό τομέα, για να μην έχουμε άλλα προβλήματα τέτοια στο μέλλον», τόνισε ο κ. Σταμενίτης.
Ακόμη, υπενθύμισε ότι μέχρι την Κυριακή υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης και σφαγής ζώων.
«Επειδή στις ιχνηλατήσεις συμμετέχουν κτηνιατρικές υπηρεσίες, κτηνίατροι της χώρας και του ΕΛΓΑ αλλά και των Περιφερειών, νομίζω ότι αυτή η απαγόρευση θα έχει και συγκεκριμένα αποτελέσματα. 110 κτηνίατροι έχουν βγει από την πρώτη στιγμή στο πεδίο. Προφανώς και δεν φτάνουν αυτοί οι κτηνίατροι, γι’ αυτό και ανέφερα ότι το πρώτο μέλημά μας είναι να ξαναδούμε όλο αυτό το κομμάτι του κτηνιατρικού τομέα, να δούμε τις συγκεκριμένες ελλείψεις και να τις αντιμετωπίσουμε», ανέφερε.

Περί αποζημιώσεων

Κληθείς να απαντήσει εάν θα λάβουν αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν είπε πως «αυτό είναι βέβαιο».
«Η ελληνική πολιτεία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο τώρα, αλλά και από το ’19 και μετά, όποτε χρειάστηκε, η ελληνική κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στους παραγωγούς, κτηνοτρόφους και γεωργούς σε όλα αυτά τα φαινόμενα που είχαμε. Σας υπενθυμίζω ότι και στην ουκρανική κρίση ενισχύσαμε τους παραγωγούς και στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας ενισχύσαμε τους παραγωγούς και προφανώς, το ίδιο πράγμα θα πράξουμε και τώρα», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης