Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πιερρακάκης: Αναβαθμίζουμε τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη

Πιερρακάκης: Αναβαθμίζουμε τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη
Η σύμπλευση των ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ με καταξιωμένα διεθνή πανεπιστήμια αποτελεί ακόμα ένα βήμα για την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας στον παγκόσμια ακαδημαϊκό χάρτη, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης
«Τα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με διακεκριμένα ξένα ιδρύματα αποτελούν ένα ακόμα βήμα για την εξωστρέφεια των δημοσίων Πανεπιστημίων μας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, με αφορμή την έναρξη του έργου «Διεθνοποίηση εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ».
Όπως επισημαίνει: «Αξιοποιούμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για να αναβαθμίσουμε τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη».
Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η υλοποίηση της Δράσης «Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των Α.Ε.Ι.» (Υποέργο 3) στο πλαίσιο του έργου «SUB2. Πανεπιστήμια Αριστείας» της Μεταρρύθμισης «Προώθηση της ποιότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στα πανεπιστήμια» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.
Στόχο της πρόσκλησης αποτελεί η ώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας τους με εδραιωμένα, εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ιδρύματα της αλλοδαπής.

Ειδικότερα, η πρόσκληση αποσκοπεί:

α) στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών υποδομών των ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που επιδιώκουν να οργανώσουν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Joint Master ή Dual Master) με διακεκριμένα ξένα πανεπιστήμια σε νέα αντικείμενα που δεν είναι σήμερα διαθέσιμα, και
β) στη δημιουργία νέων επιστημονικών κατευθύνσεων που θα είναι πλέον στη διάθεση των υποψηφίων.

Με τη σύναψη τέτοιων εκπαιδευτικών συμφωνιών αναμένεται να επιτευχθεί η παροχή εκπαίδευσης σε αντικείμενα για τα οποία μέχρι σήμερα είναι απαραίτητη η μετάβαση φοιτητών στο εξωτερικό, θα ενδυναμωθεί η απασχόληση των Ελλήνων πανεπιστημιακών ερευνητών σε τομείς και αντικείμενα που η υφιστάμενη κατάσταση της αγοράς δεν διασφαλίζει την ανταγωνιστική προσέλκυσή τους, θα περιοριστεί η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain), ενώ θα ενισχυθεί σημαντικά η προοπτική επιστροφής διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα μας (brain gain).
Tα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα θα πρέπει να είναι καινοτόμα, να μην παρέχονται ήδη από τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να παρέχονται με όρους προσιτούς για το κοινωνικό σύνολο διασφαλίζοντας τη δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες για όλους ανεξαιρέτως τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Η σύμπλευση των ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ με καταξιωμένα διεθνή πανεπιστήμια αποτελεί ακόμα ένα βήμα για την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας στον παγκόσμια ακαδημαϊκό χάρτη.
Ο προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης της δράσης ανέρχεται συνολικά σε 62.000.000,00 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 50.000.000 ευρώ προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.
Για τη δράση αυτή η συνεισφορά του Εθνικού ΠΔΕ εκτιμάται σε 12.000.000 ευρώ και αφορά την κάλυψη του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ.
Επισημαίνεται ότι κάθε ΑΕΙ μέσω του οικείου ΕΛΚΕ μπορεί να υποβάλει όσες προτάσεις επιθυμεί υπό την προϋπόθεση πως αυτές δεν ξεπερνούν το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ, συνολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης