Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποκαλύψεις Κασσελάκη και ο δρόμος για να μπει στη Βουλή - Από το δείπνο με τον Τσίπρα στο Σούνιο, στη μάχη της …έδρας – Ο ρόλος Τσαπανίδου

Αποκαλύψεις Κασσελάκη και ο δρόμος για να μπει στη Βουλή - Από το  δείπνο με τον Τσίπρα στο Σούνιο,  στη μάχη της …έδρας – Ο ρόλος Τσαπανίδου
Θα πρέπει να παραιτηθούν οι πρώτοι 5 επιλαχόντες για να πάρει την έδρα ο Στ. Κασσελάκης
Σχετικά Άρθρα
"Τρέχουν" εν μέσω θέρους οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον πρόεδρό του Στέφανο Κασσελάκη να έχει στραμμένο το βλέμμα στην πλήρωση της έδρας μετά την παραίτηση του βουλευτή του κόμματος Όθωνα Ηλιόπουλου.
Ωστόσο, ο δρόμος για να πάρει την βουλευτική έδρα ο Στ. Κασσελάκης και να γίνει βουλευτής και πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλα είναι, αφού για να γίνει αυτό θα πρέπει να παραιτηθούν οι πρώτοι πέντε επιλαχόντες (Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής, Ζωρζέττα Λάλη).
Και ενώ η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στα τέλη του μηνός, ώστε να ακολουθήσει μετά την ανακοίνωση η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία και συγκεκριμένα, να κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Π. Τσαπανίδου, ο ΣΥΡΙΖΑ κάθεται σε αναμμένα ...κάρβουνα, αφού πρόκειται για πρόσωπο που ανήκει στο στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Το ίδιο ισχύει και για τον Μιχάλη Καλογήρου, που σημαίνει ότι το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον Αλέξη Τσίπρα δεν λέει να κλείσει, παρά το παρασκήνιο που αποκαλύπτει με άρθρο του στην εφημερίδα Documento ο κ. Κασσελάκης, που τελικά τον οδήγησαν στην ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Δυσκολίες για Κασσελάκη - Οι 5 επιλαχόντες και ο ρόλος Τσαπανίδου

"Ευελπιστώ ότι η πράξη της παραίτησής μου δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη", αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ο Όθ. Ηλιόπουλος, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να παραιτηθούν οι πρώτοι 5 επιλαχόντες, κάτι που φαίνεται απίθανο να γίνει.
Τα βήματα για την πλήρωση της βουλευτικής έδρας είναι τα εξής: την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.
Σημειώνεται ότι η κα Τσαπανίδου ανήκει στο στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα , αποχώρησε από το κόμμα μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού, είναι μέλος στο Δ.Σ. του ιδρύματός του και δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της για το τι θα κάνει.
Δεύτερος είναι ο Μ. Καλογήρου, Διευθυντής του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και ακολουθούν η Τζένη Λειβαδάρου, ο Αθανάσιος Τσακρής ο οποίος έχει συνταχθεί με τον ΚΟΣΜΟ του Π. Κόκκαλη και τέλος, η Ζωρζέττα Λάλη που ανήκει στη Νέα Αριστερά, καθώς έχει παραιτήθηκε το Νοέμβριο από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει γνωστοποιήσει ότι δεν θα παραδώσει την έδρα της. Μάλιστα, έχει γίνει γνωστό στις αρχές της Άνοιξης είχε επικοινωνήσει μαζί της ο κ. Κασσελάκης.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, φαντάζει ...όνειρο η έδρα για τον Στ. Κασσελάκη.
Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με το άνοιγμα της Βουλής στις 28 Αυγούστου.

Το δείπνο με το ζεύγος Τσίπρα στο Σούνιο

Τον δρόμο από τις ΗΠΑ στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε, σκιαγραφεί ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, με άρθρο του στο Documento, μιλώντας για τις αλήθειες ενός χρόνου.
Μπορεί οι σχέσεις του του με τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό να είναι τεταμένες, ωστόσο ο κ. Κασσελάκης επιλέγει να αναφερθεί στον ρόλο που διαδραμάτισε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ίδιος βρέθηκε στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, στο άρθρο του μιλά για το δείπνο που παρέθεσαν στις 25 Αυγούστου 2023 στον ίδιο και τον Τάιλερ Μακμπέθ, ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέττυ Μπαζιάνα στο σπίτι τους στο Σούνιο, τις συμβουλές, αλλά και τις προτροπές τους, ενώ ξεκαθαρίζει ότι σε επόμενα άρθρα του θα ειπωθούν όλες οι βολικές και άβολες αλήθειες για τις κατηγορίες που έχουν εσκεμμένα εκτοξευτεί ενατντιον του, όπως ότι ήταν "φυτευτός", αλλά και γιατί  έχουν διαρραγεί οι σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό.
Ο Στ. Κασσελάκης
εξιστορεί πώς έζησε την περίοδο από τις 18 Ιουνίου έως τις 29 Αυγούστου 2023, οπότε και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, εξηγώντας ότι η απόφασή του να κατέβει για πρόεδρος είχε ληφθεί και βιντεοσκοπηθεί πριν καν την ανακοινώσει στον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που έγινε σε δείπνο με τον πρώην πρωθυπουργό και τη σύζυγό του στο Σούνιο στις 25/8.
Δεν παραλείπει ωστόσο τα "καρφιά" για την Έφη Αχτσιόγλου,  λέγοντας πως "προφανώς λειτουργούσε σαν πρόεδρος προτού εκλογεί πρόεδρος" και αγνοούσε τα μηνύματά του, αλλά και την άρνησή του να κατέβει υποψήφιος στον Δήμο Αθηναίων.
"Τέτοιες μέρες πριν από ακριβώς ένα χρόνο αμφιταλαντευόμουν για το αν έπρεπε να διεκδικήσω την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Γνώριζα ότι ήταν ένα δονκιχωτικό εγχείργημα, αλλά συγχρόνως πίστευα ειλικρινά ότι θα πρόσφερε κάτι θετικο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα, που τον είχα δει εγκαταλειμμένο από πολλούς από τους στενούς του συνεργάτες , μεταξύ των δύο βουλευτικών εκλογών του 2023", σημειώνει ο κ. Κασσελάκης.   
Αφού κάνει αναφορά στο ταξίδι του πριν τις επαναληπτικές εκλογές σε Βέροια, Νάουσα και Γιαννιτσά με τον Α. Τσίπρα στις 18 Ιουνίου 2023 και τον διάλογο με τον πρώην πρωθυπουργό, που του είπε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανανέωση χθες" και "έχει πρόεδρο, χρειάζεται έναν CEO  σαν και σένα", σημειώνει την απάλειψη της εργασίας του στην Goldman Sachs κατά τη δημοσιοποίηση του βιογραφικού του από το κόμμα τον Απρίλιο του 2023 με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, σχολιάζοντας πως ε'ιναι "η επιτομή του φοβικού ΣΥΡΙΖΑ".
Σημειώνει ότι ταξιδεύοντας αεροπορικά προς τη Θεσσαλονίκη, διηγήθηκε στον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την προσωπική ιστορία του, οικογενειακή και επαγγελματική, τις δυσκολίες που συνάντησε, το κλίμα που είδε τότε ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, με τον Α. Τσίπρα να του λέει: «Στέφανε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο. Χρειάζεται έναν CEO σαν κι εσένα να πάει παντού και να πακετάρει αυτό το πράγμα».
Για το τι ακολουθεί, ο  κ. Κασσελάκης, μεταξύ άλλων,  αναφέρει ότι στις 25 Ιουνίου 2023, στη  μετεκλογική του ομιλία ο Α. Τσίπρας λέει πως "ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον ιστορικο κύκλο του" και μέσα σε 3 μέρες παραιτείται στο Ζάππειο. Ο κ. Κασσελάκης εικάζει ότι η απόφαση παραίτησης λήφθηκε λόγω έλλειψης στήριξης από πρωτοκλασσάτα στελέχη που είχε αναδειξει αλλά και λεπτομέρειςς, πχ. κάποιοι μοίραζαν ήδη θέσεις στο κόμμα πριν από τις εκλογές του Ιουνίου που τον απογοήτευσε, δηλαδή η προδοσία
Στη συνέχεια, περιγράφει ότι τον Ιούλιο, στο κενό ηγεσίας, έστειλε τις προγραμματικές προτάσεις του προς την Έφη Αχτσιόγλου και ότι προσφέρθηκε να στηρίξει εφόσον ήξερε τις πολιτικές προτάσεις της, ενώ εκείνη στη συνέχεια αγνόησε τις προτάσεις και τα μηνύματα που της είχε στείλει. Προσθέτει ότι δυο εβδομάδες αργότερα, «μετά την απροσδόκητη ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα», προέκυψε η ιδέα της καθόδου του για τον δήμο Αθηναίων την οποία και συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως αναφέρει, ο Α. Τσίπρας του είπε αφενός πως θα ήταν μακράν η καλύτερη επιλογή γιατί πάντα θεωρούσε ότι η Αθήνα χρειαζόταν εναλλακτική υποψηφιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι, ωστόσο, δεν ελάμβανε πλέον μέρος στα όργανα. Ο κ. Κασσελάκης στη συνέχεια το πρότεινε στην κ. Αχτσιόγλου «η οποία είπε ότι το θεώρησε πολύ καλή ιδέα. Ωστόσο δεν το προχώρησε ποτέ».
Σχολιάζει δε, πως τώρα θεωρεί πολύ μεγάλο λάθος την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τα όργανα, σημειώνοντας πως «ήταν πρόεδρος του κόμματος, αν και μεταβατικός, και θα έπρεπε να είχε δρομολογήσει την επιλογή του Νίκου Παππά για την θέση αυτή, όπως και όλες τις άλλες επιλογές του, εφόσον το κόμμα έπρεπε να έχει συνέχεια».
Κάνει αναφορά στις δημόσιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του που πλήθυναν μέσα στον Αύγουστο «γιατί τα κανάλια δεν έβρισκαν "στελέχη ΣΥΡΙΖΑ" για πάνελ και με προσκαλούσαν», προσθέτοντας πως τότε «δημιουργήθηκε ένα μίνι ρεύμα στα κοινωνικά δίκτυα» στο πνεύμα ότι «τελικά οι μόνοι που κάνουν αντιπολίτευση είναι ο Πολάκης και αυτός ο καινούριος ο Κασσελάκης». Προσθέτει ότι μέσα σε αυτό το κλίμα, παρουσίασε τις πολιτικές προτάσεις του μέσω Facebook και «ακολούθησε ένα τσουνάμι από likes και σχόλια» που τον παρότρυναν να κατέβει για πρόεδρος. «Θεώρησα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή», τονίζει και εξηγεί πως οι προβληματισμοί του Τάιλερ αφορούσαν στους περιορισμούς στην ιδιωτική ζωή τους, ενλω συνεχίζει με το δείπνο στο Σούνιο.
Συγκεκριμένα, για την απόφασή του να κατέβει πρόεδρος στο κόμμα ο κ. Κασσελάκης κάνει αναφορά στο δείπνο με τον Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο, αναφέροντας τα ακόλουθα:
-24 Αυγούστου 2023:
Ο Αλέξης έχει επιστρέψει από Καλιφόρνια. Προφανώς έχει παρακολουθήσει τον αντίκτυπο της πολιτικής πλατφόρµας µου.
Την Παρασκευή το απόγευμα σε περιµένουµε για δείπνο.
Να έρθω και µε τον Τάιλερ;
Φυσικά, να έρθεις µε όποιον αγαπάς.
-25 Αυγούστου 2023:
Φτάνουµε για δείπνο µε την Μπέττυ και τον Αλέξη στο Σούνιο.
Ύστερα από µια µακρά συζήτηση για την Αµερική και την Καλιφόρνια µου λέει ο Αλέξης:«Έχεις προκαλέσει πολύ θόρυβο τελευταία».
Είναι η πρώτη φορά που του ανακοινώνω την πρόθεσή µου να κατέβω, µε τον αστερίσκο της ιδιωτικής ζωής.
Και οι δύο, η Μπέττυ και ο Αλέξης, κατεύνασαν τις ανησυχίες µας για την οικογενειακή µας ζωή, κάτι που εκτιµούµε πολύ µέχρι και σήµερα.
∆είχνω στην Μπέττυ και στον Αλέξη το βίντεο της ανακοίνωσης που µόλις είχα γυρίσει και µοντάρει (αυτό µε το µαύρο φόντο).
Εντυπωσιασµένος από το βίντεο, αλλά και παροτρύνοντάς µε να διευκρινίσω περαιτέρω το όραµά µου για τη σύγχρονη Αριστερά (πέρα από την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ), ο Αλέξης µου λέει: «είναι πάρα πολύ δύσκολο εγχείρηµα. Αλλά σίγουρα θα κάνει µια βαρετή διαδικασία πολύ πιο ενδιαφέρουσα».
«Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η απόφαση να κατέβω για πρόεδρος είχε ληφθεί (και βιντεοσκοπηθεί) πριν καν την ανακοινώσω στον Αλέξη. Και η στάση του ήταν η ευγενική και εγκάρδια που θα είχε ο απερχόµενος πρόεδρος απέναντι σε κάθε στέλεχος που θα του δήλωνε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία.
Και οι προθέσεις µου ήταν αγνές. Και για την Ελλάδα. Και για την Αριστερά. Και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και για τον Αλέξη, τον οποίο ένιωθα την ανάγκη να υπερασπιστώ απέναντι σε εκείνους που θεωρούσα ότι δεν τον σεβάστηκαν», προσθέτει ο κ. Κασσελάκης.
Καταλήγοντας ανανεώνει το ραντεβού του με νέο άρθρο του την επόμενη Κυριακή, σημειώνοντας ότι τα δύσκολα ξεκινούν μετά την εκλογή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης