Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αρχή του τέλους η ΔΕΘ για τον Μητσοτάκη - «Εκκενώθηκε» το καλάθι παροχών, στάχτη η επανεκκίνηση - Ανατροπή με Greenberg

Αρχή του τέλους η ΔΕΘ για τον Μητσοτάκη - «Εκκενώθηκε» το καλάθι παροχών, στάχτη η επανεκκίνηση - Ανατροπή με Greenberg
Αγνοείται ο δημοσιονομικός χώρος για παροχές - Λεφτόδεντρα μόνο για ... τους εργοδότες έχει η κυβέρνηση
Οδεύοντας προς τη 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, o Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει, εκτός από τη δεδομένη φθορά της κυβέρνησης, τα αμείλικτα ερωτήματα για τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αττική, κι όλα αυτά ενώ τα στενά δημόσια οικονομικά περιορίζουν ασφυκτικά τις παροχές που μπορεί να υποσχεθεί.
Για πρώτη φορά στην πετναετή του θητεία, ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί πολιτικά αδύναμος, ενώ την ίδια στιγμή ο πολιτικά και επικοινωνιακά απρόβλεπτος Στέφανος Κασσελάκης, πρόκειται να κάνει ντεμπούτο στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο στενός πυρήνας του Μαξίμου καλείται έτσι να εκπονήσει ένα ελκυστικό σχέδιο υποσχέσεων τους για τη ΔΕΘ, αλλά σκοντάφτει αφενός στο κενό στρατηγικής της κυβέρνησης κι αφετέρου στα στεά περιθώρια που αφήνουν τα δημόσια οικονομικά
Για την ώρα ο πρωθυπουργός προετοιμάζει τις πρώτες του συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάσει στους τοπικούς φορείς της πόλης την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Αγνοείται ο δημοσιονομικός χώρος για παροχές - Λεφτόδεντρα μόνο για ... τους εργοδότες

Η επαναφορά του αφηγήματος της χρεοκοπίας, η διόγκωση του ελλείμματος και η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών που θυμίζουν εποχές κρίσης, προϊδεάζουν για τους βασικούς άξονες κυβερνητικών παροχών στη ΔΕΘ.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του προειδοποίησε πως «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο ως πρώιμος Αϊ-Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει».
Ωστόσο, τα στενά περιθώρια δεν αφορούν στην εργοδοσία, παρά μόνο στην κοινωνική πλειοψηφία.
Έτσι, ο Κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5% από την 1.1.2025 και 0,5% μέσα στο 2026 ή στις αρχές του 2027, με το κυβερνητικό επιτελείο να επιχειρηματολογεί υποστηρίζοντας ότι η δεύτερη μείωση «θα λειτουργήσει θετικά για τις επιχειρήσεις προκειμένου να αυξήσουν τους μισθούς»!
Επισημαίνεται ότι έως τώρα οι εισφορές μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 και κατά 3 μονάδες τον Ιανουάριο του 2021, ενώ επίσης μειώθηκαν οι εισφορές προς την επικουρική ασφάλιση κατά 0,50% από την 1η Ιουνίου 2022.

Ερωτηματικά για τις δημοσκοπήσεις - Τι λένε οι μετρήσεις που έχει στα χέρια του το Μαξίμου

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προκύπτει πολύ μεγάλο ζήτημα για την κυβέρνηση από τα στοιχεία που καταγράφει το τελευταίο δημοσκοπικό κύμα, καθώς η πολιτική φθορά είναι αποκαλυπτική.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στις μετρήσεις, ακόμα και αν η αντιπολίτευση διάγει μείζονα κρίση.
Τα νούμερα της ΝΔ είναι τέτοια, ώστε αν η αντιπολίτευση είχε επιδείξει κάποιο βαθμό συσπείρωσης, θα δρομολογούνταν δεδομένα πολιτικές εξελίξεις.
Σύμφωνα, δε, με τις κρυφές μετρήσεις του Μαξίμου, ακόμα και το ισχνό ποσοστό των Ευρωεκλογών θα φάνταζε άθλος να προσεγγιστεί από τη Νέα Δημοκατία στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία....
Σε καθε περίπτωση, το πολιτικό παιχνίδι αναμένεται να επανεκκινήσει δυναμικά από το φθινόπωρο, όταν το ΠΑΣΟΚ θα έχει ολοκληρώσει τις εσωκομματικές του εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει διεξαγάγει το συνέδριο του, που πρόκειται να κατευνάσει εν πολλοίς τις εσωτερικές φουρτούνες.

Σκέψεις για επαναφορά Greenberg

Επομένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσβλέπει στη ΔΕΘ, προκειμένου να παρουσιάσει ένα πειστικό και συγκροτημένο αφήγημα, για να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου τις επόμενες μέρες πρόκειται να επανέλθει στην Αθήνα και ο γκουρού της επικοινωνίας Stan Greenberg, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε τονίσει ότι έληξε η σύμβασή του με τη Νέα Δημοκρατία, μετά τις ευρωεκλογές.
Η κυβέρνηση είναι, πρόδηλα, σε πολιτικό πανικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης