Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε τροχιά διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση Κασσελάκη, καρατομείται ο Φάμελλος - Οργή στους 87: «Δεν έχεις πλειοψήφία»

Σε τροχιά διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση Κασσελάκη, καρατομείται ο Φάμελλος - Οργή στους 87: «Δεν έχεις πλειοψήφία»
Υπερψηφίστηκε οριακά η πρόταση Κασσελάκη με 17 υπέρ, 12 κατά, 4 «παρών»
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν οριακά την πρόταση Κασσελάκη, με την οποία καρατομείται ο Σωκράτης Φάμελλος και νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλαμβάνει ο Νίκος Παππάς.
Πιο συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σύμφωνα με πληροφορίες είναι: 17 υπέρ - 12 κατά - 4 «παρών».
Νωρίτερα, ο Σωκράτης Φάμελλος σε ό,τι αφορά στο αίτημά του για την πρόταση μομφής στο πρόσωπό του κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για αντικατάστασή του από τον Νίκο Παππά.
Και αυτό διότι ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε πίσω ως προς αίτημά του να διενεργηθεί ψηφοφορία πρότασης μομφής στο πρόσωπο του.
Έτσι, έγινε κατευθείαν μια ψηφοφορία επί της πρότασης του προέδρου του κόμματος.
Στη χαοτική και καθόλα συγκρουσιακή, όπως χαρακτηρίστηκε, συνεδρίαση, ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε ο Νίκος Παππάς να αντικαταστήσει τον Σωκράτη Φάμελλο στη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι δεν παραιτείται και ζήτησε να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του.
«Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα», ανέφερε μεταξύ άλλων για την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη.

Οργισμένα πυρά των 87 στον Κασσελάκη: «Δεν έχεις πλειοψηφία στην ΚΟ»

Αντιδρώντας στο εγκριθέν σχέδιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,  στελέχη που πρόσκεινται στους «87» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης σχολίασαν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πως «Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. ο Κασσελάκης», καθώς έχει 17 απο 35 βουλευτές, όπως σημείωναν.

Πως ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα τι ψήφισε κάθε βουλευτής στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης
«Ναι» ψήφισαν οι: Άκριτα, Αποστολάκης, Αυλωνίτης, Βέττα, Γαβρήλος, Δούρου, Θρασκια, Κασιμάτη, Κόκκαλης, Μάλαμα, Μεϊκόπουλος, Νίκος Παππάς, Πέτρος Παππάς, Πούλου, Σαρακιωτης, Τζάκρη και Χρηστίδου.
Κατά ψήφισαν οι βουλευτές: Γεροβασιλη, Γιαννούλης, Καλαματιανός, Κεδικογλου, Κοντοτόλη, Λινού, Μπάρκας, Νοτοπούλου, Ξανθόπουλος Παναγιωτόπουλος Ψυχογιός και Φάμελλος.
Παρών δήλωσαν οι Ζαμπάρας, Καραμέρος, Μαμουλάκης και Παπαηλιού.

Νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Γιάννης Σαρακιώτης

Παράλληλα, ο Γιάννης Σαρακιώτης, βουλευτής Φθιώτιδας, αναμένεται να αναλάβει το ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο ο Διονύσης Καλαματιανός θα παραμείνει στη θέση του.
Επιπλέον, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η θέση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος κατέχει τον ρόλο του αρχισυντονιστή των κοινοβουλευτικώ επιτροπών του κόμματος.
Υπάρχουν φήμες ότι ο Νίκος Παππάς μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και σε αυτό το ζήτημα, ανατρέποντας ενδεχομένως τις υπάρχουσες ισορροπίες εντός του κόμματος.

Αλάζουν όλα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, η Πόπη Τσαπανίδου ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει την έδρα του Επικρατείας μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης 27/8 με τον κ. Καπνισάκη, όπου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διατηρήσει την έδρα.
Η ορκωμοσία της αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.
Υπενθυμίζεται ότι η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου πυροδότησε έντονες πιέσεις από την ηγεσία της Κουμουνδούρου προς τους επόμενους υποψηφίους Επικρατείας, προκειμένου να παραιτηθούν, με στόχο να καταλάβει την έδρα ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βρίσκεται στην ένατη θέση της κατάταξης.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, δεν θα παρευρεθεί δια ζώσης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς βρίσκεται στα Χανιά.
Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να διαμορφώσουν το νέο σκηνικό εντός του κόμματος και να καθορίσουν την πορεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο εγγύς μέλλον. 

Νέοι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι

Την ίδια στιγμή, με ριζικές αλλαγές στο Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκίνησε κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο κ. Κασσελάκης έκανε επιλογές από τον κύκλο των θερμών υποστηρικτών του.

Νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται οι:

Γιάννης Σαρακιώτης

Νίνα Κασιμάτη και

Γιώργος Γαβρήλος

Αντικαθιστώντας τους:

Νικο Παππά

και

Θεόφιλο Ξανθοπουλο 

Το παρασκήνιο της απόφασης - Προτάθηκε για «πρόεδρος των 87» ο Φάμελλος 

Η σχετική εξέλιξη δεν πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία, τουλάχιστον για όσους γνωρίζουν τα εσωτερικά της Κουμουνδούρου.
Άλλωστε, πρόσφατα «πρόσωπο του προέδρου» που παρακολούθησε τη σύσκεψη των «87» της εσωτερικής αντιπολίτευσης μέσω Zoom, έμαθε ότι προτάθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος ως πιθανός μεταβατικός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που οι ισορροπίες ανατραπούν στο προσεχές Συνέδριο, εάν δηλαδή η λεγόμενη «Ομάδα Τσίπρα» ή «Ομάδα των 87» κυριαρχήσει απέναντι στον Κασσελάκη.
Αυτή η πρόταση προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος θεωρεί ότι έχει συμπεριφερθεί άψογα στον Φάμελλο και τον προβληματίζει το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης, που θα μπορούσε να τον αποδυναμώσει ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η επιλογή του Νίκου Παππά ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να στοχεύει στη διατήρηση του ελέγχου των εσωκομματικών συσχετισμών από τον Κασσελάκη, ενόψει της πρότασης μομφής που έχει προαναγγείλει ο Παύλος Πολάκης.
Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στην εκκίνηση διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κασσελάκης είχε βάλει από καιρό στο στόχαστρο τον Σ. Φάμελλο

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο Σωκρατης Φάμελλος είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ τον περασμένο Ιούλιο, όταν τέθηκε θέμα αναβολής του Συνεδρίου του Οκτωβρίου. 
Μάλιστα, τότε, είχε συνταχθεί ανοιχτά με την ομάδα των 87 της Όλγας Γεροβασίλη.
Επιπλέον, το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου «έπαιζε» έντονα σε περίπτωση που άνοιγε κούρσα διαδοχής του σημερινού προέδρου, μετά από κατάθεση πρότασης μομφής.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη στην συνεδρίαση της ΚΟ:

«Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε μια νέα πορεία εξωστρέφειας, με έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, της κοινωνίας, των πολιτών. Η σημερινή ημέρα είναι μόνο η αρχή. Και σε αυτήν τη νέα πορεία εισηγούμαι μια νέα σύνθεση για το Προεδρείο της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης, η οποία πιστεύω θα ενισχύσει την αποδοτικότητά μας ως Ομάδα αλλά και τη δύναμη πυρός μας. Προτείνω λοιπόν την θέση του Επικεφαλής της Κοινοβουλετικής μας Ομάδας να αναλάβει ο Νίκος Παππάς. Προτείνω τον Νίκο για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, επειδή ο Νίκος είναι έγκριτος οικονομολόγος με διδακτορικό στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Strathclyde στην Σκωτία. Μάλιστα την διατριβή του την έκανε στις μικροοικονομικές επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, κάτι που είναι πολύ επίκαιρο. Επίσης ο Νίκος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο για τέσσερα χρόνια.
Την Οικονομία μας δεν την εκχωρούμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποτύχει στον ιδιωτικό τομέα, ή στον Κωστή Χατζηδάκη, που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Τα ολέθρια αποτελέσματά τους είναι πλέον ορατά ακόμα και στους υποστηρικτές τους. Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση να απευθυνθούμε στο αληθινό πεδίο της οικονομίας: Του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Του ελεύθερου επαγγελματία. Του αγρότη. Του μισθωτού που πρέπει να ζει με αξιοπρέπεια. Την οικονομία της έρευνας και της καινοτομίας. Δεύτερον, επειδή ο Νίκος είναι ένας πολιτικός με στέρεες πολιτικές βάσεις, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από το σύστημα από το οποίο έφερε μεγάλα έσοδα στα ταμεία του Κράτους», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, η πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία, περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές: Γιώργος Γαβρήλος, Γιάννης Σαρακιώτης και Νίνα Κασιμάτη προτείνονται για κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Η Γιώτα Πούλου προτείνεται για συντονίστρια των τομεαρχών και η Ραλλία Χρηστίδου ως αναπληρώτρια συντονίστρια. Αντιθέτως, η Θεοδώρα Τζάκρη είναι η μόνη που διασώζεται και παραμένει στη θέση της γραμματέως της Κ.Ο.
«Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αυτόν τον ρόλο έχει δουλέψει με αστείρευτες αντοχές, και την ευχαριστώ για την καθοριστική της συμβολή. Διευθυντής της Κ.Ο παραμένει ο Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος κι αυτός από την πλευρά του δουλεύει καθημερινώς σκληρά για την επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν. Για τις θέσεις των τριών Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων προτείνω τον Γιώργο Γαβρήλο, τον Γιάννη Σαρακιώτη και τη Νίνα Κασιμάτη.
Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο προτείνω τον Βασίλη Κόκκαλη και συντονίστρια ΕΠΕΚΕ τη Γιώτα Πούλου. Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ παραμένει η Ραλλία Χρηστίδου. Ευχαριστώ ολόψυχα τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο και τον Διονύση Καλαματιανό για το έργο τους από τον περασμένο Οκτώβριο. Βασίζομαι πάνω τους για την μέγιστη κοινοβουλευτική αποδοτικότητα», πρόσθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης