Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νίκος Παππάς… ο άνθρωπος όλων των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ - Η διαδρομή από τον Τσίπρα στον… Κασσελάκη

Νίκος Παππάς… ο άνθρωπος όλων των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ - Η διαδρομή από τον Τσίπρα στον… Κασσελάκη
Ο Νίκος Παππάς ορίστηκε νέος πρόεδρος της ΚΟ και όλα δείχνουν πως θα είναι το νέο στήριγμα του Στέφανου Κασσελάκη, μετά την κόντρα με τον Παύλο Πολάκη
Σχετικά Άρθρα
Ο άνθρωπος για όλες τις αποστολές, ο άνθρωπος όλων των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τον Νίκο Παππά, ο οποίος έχει καταφέρει να επιβιώνει με κάθε τρόπο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Παππάς ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή του ως alter ego του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Αρχικά ζούσε στη Σκωτία, όπου -μετά τις σπουδές του στα Οικονομικά- εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ. Η γνωριμία με τον κ. Τσίπρα έγινε στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ το 1996 και εν συνεχεία το 2012, ο κ. Παππάς μπήκε στην ηγετική ομάδα του κόμματος.
Με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς συντάχθηκε με τον νέο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών το 2023. Άλλωστε, η συμμαχία τους επισφραγίστηκε και το βράδυ της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη, όταν ο ίδιος -στις δηλώσεις από την Κουμουνδούρου- «ευχαρίστησε ολόψυχα τον Νίκο Παππά».
Όσοι γνωρίζουν τον Νίκο Παππά κάνουν λόγο για έναν… περίεργο άνθρωπο, με τον οποίο κανείς δεν θα ήθελε να ανοίξει… μέτωπο μαζί του. Η μεγάλη πλειοψηφία άρχισε να παραπονιέται μετά τους πρώτους μήνες του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ότι δεν απαντούσε τα τηλέφωνα, έστηνε ισχυρούς ανθρώπους στα ραντεβού του και ξεχνούσε τις «συμφωνίες», που είχε κάνει.
Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Παππάς ήταν ο άνθρωπος για όλες τις επικίνδυνες αποστολές (βλέπε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες). Μάλιστα, λέγεται ότι ο ίδιος ήταν παρών σε όλες τις συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους ηγέτες ή ακόμα και την τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, στηρίζοντας τον ώστε να μην υποχωρήσει. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε στις δραματικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες πριν από το δημοψήφισμα. Ο Παππάς παρακινούσε τον Τσίπρα «να μην κάνει πίσω» – κάτι που έχει καταγραφεί στην ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα». Ενα μήνα μετά, στο περιθώριο της «17ωρης διαπραγμάτευσης», ο Παππάς δέσποζε μέσα στο ελληνικό σαλονάκι. Μπορεί να μην είχε σκιστεί το μνημόνιο, αλλά τουλάχιστον είχαν καταργηθεί οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τον καπνό και τα οινοπνευματώδη.
Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Παππάς ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος μπορούσε να έχει υπό τον έλεγχο του μεγάλη μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για τον κύριο λόγο ότι ενέπνεε... φόβο. Άλλωστε, δεν έκρυβε ποτέ το γεγονός ότι ήθελε να προκαλεί φόβο στους αντιπάλους του. Ο ίδιος ήταν όμως ο εκτελεστικός βραχίονας που ανέλαβε να στήσει μηχανισμούς στο βαθύ κράτος, εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέθετε ερείσματα. Και τα πήγαινε καλά μέχρι το επεισόδιο των τηλεοπτικών αδειών, οπότε κι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι είδε με άλλο μάτι το «δεξί χέρι» του.

...και τώρα στο πλευρό του Κασσελάκη

Δεδομένης της… προσωπικότητας αλλά και της πορείας του Νίκου Παππά, φαίνεται πως ήταν μονόδρομος για τον Στέφανο Κασσελάκη, η… σύμπραξη μαζί του. Αφενός διότι ο Νίκος Παππάς έχει αποδείξει πως είναι ο άνθρωπος για όλες τις «επικίνδυνες αποστολές» και αφετέρου διότι αν και ο μηχανισμός εντός ΣΥΡΙΖΑ -μετά και την αποχώρηση τον Αλέξη Τσίπρα- δεν είναι τόσο μεγάλος όσο ήταν, παραμένει όμως υπολογίσιμος, ενόψει της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής, στις 7-8 Σεπτεμβρίου, καθώς ο Παύλος Πολάκης έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής, ώστε να ξεκινήσουν διαδικασίες για την εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη για αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και νέο επικεφαλής τον Νίκο Παππά προκάλεσε μεγάλη αναταραχή. Τελικά, 17 υπερψήφισαν την πρόταση του προέδρου, 12 δεν την στήριξαν και υπήρχαν και τέσσερα «παρών». Ο Νίκος Παππάς ορίστηκε νέος πρόεδρος της ΚΟ και όλα δείχνουν πως θα είναι το νέο στήριγμα του Στέφανου Κασσελάκη, μετά την κόντρα με τον Παύλο Πολάκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης