Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με ημίμετρα πηγαίνει ο Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ - Οι ανακοινώσεις που σχεδιάζει δεν ενθουσιάζουν, τι περιλαμβάνουν

Με ημίμετρα πηγαίνει ο Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ - Οι ανακοινώσεις που σχεδιάζει δεν ενθουσιάζουν, τι  περιλαμβάνουν
Το "καλάθι" του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ  θα είναι ...μικρό
Σχετικά Άρθρα
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 88η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα φέτος τη Γερμανία και στο Μαξίμου είναι πυρωτώδεις οι προετοιμασίες ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 7 Σεπτεμβρίου για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής του 2025, με "κόκκινη" γραμμή τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Για το οικονομικό επιτελείο αποτελούν «σπαζοκεφαλιά» οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, αφού έχει γίνει ξεκάθαρο ότι οι δεν θα χαρακτηρίζονται από τη λογική των παροχών, και έτσι, αναζητείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ώστε να υπάρξουν έστω μερικές εν μέσω ακρίβειας .Το σίγουρο είναι πάντως ότι το "καλάθι" του Μητσοτάκη θα είναι ...μικρό και θα εστιάζει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, κάτι που αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση.
Πάντως, ήδη, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι στο τέλος του 2024 θα χορηγηθεί πρόσθετο επίδομα στους συνταξιούχους που δεν λαμβάνουν ετήσιες αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς, ενώ υπάρχουν στο τραπέζι και εισηγήσεις για διεύρυνση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν εξαγγελθεί και προβλέπουν μείωσή τους 0,5% το 2025 και 0,5% το 2027.
Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για στόματος του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, δεν έχουν κλειδώσει, όμως οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθούν είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της στέγασης και του δημογραφικού, η αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας και παιδείας, η στήριξη των ευπαθών ομάδων και των νοικοκυριών, με έμφαση στις νέες οικογένειες και την απόκτηση κατοικίας, η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και η ενίσχυση της απασχόλησης για νέους και γυναίκες.

Το πακέτο μέτρων

Μπορεί να μην έχουν οριστικοποιηθεί όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέτρα που δρομολογούνται είναι:
Στεγαστική κρίση:
-Διεύρυνση των ορίων του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» για την ένταξη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών, που θα πριμοδοτήσει για την επόμενη 2ετία τον τραπεζικό δανεισμό 20.000 δικαιούχων με υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους ηλικίας 30-49 ετών). Θα ισχύουν και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ), ενώ το ποσό για τους πολύτεκνους θα αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, και τα επιτόκια δανεισμού για την αγορά στέγης θα είναι μηδενικά.
- Επιτόκια χορηγήσεις: Αναζητείται φόρμουλα για να προσφέρονται δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια για τις τρίτεκνες οικογένειες.
- Θέσπιση περιορισμών για τη βραχυχρόνια μίσθωση με στόχο να απελευθερωθούν ακίνητα και να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση. Εξετάζεται η θέσπιση μέγιστου αριθμού ενοικιάσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη διάρκεια του έτους.
-Χορήγηση κινήτρων και αντικινήτρων για να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα, αυξάνοντας την προσφορά. Θα προωθηθούν και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.
- Προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την ανέγερση πάνω από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών. Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών από το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».
Δημογραφικό:
- Αναδιάρθρωση επιδομάτων με περαιτέρω αύξηση στο επίδομα παιδιού και αναμόρφωση των υπολοίπων. Θα διπλασιαστούν τα επιδόματα για το δεύτερο, τρίτο παιδί, κλπ.
-Πρόσβαση παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.
-Χορήγηση φοροελαφρύνσεων για επιχειρήσεις που προσφέρουν έξτρα παροχές στους εργαζόμενους που έχουν παιδιά.
-Επέκταση του επιδόματος μητρότητας για εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και στην εκπαίδευση για ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες.
Ασφαλιστικό-εργασιακό:
-Αύξηση στο 2,5%-3%.στις κύριες συντάξεις με βάση νέο δείκτη μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2025
-Μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την εισφορά αλληλεγγύης
- Πιθανή χορήγηση έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα λάβουν καθόλου ή θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%-3% στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2025.
-Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων, ενώ θα δίνιονται περισσότερα χρήματα στην αρχή της ανεργίας και λιγότερα στο τέλος.
- Αύξηση των μη συνταξιοδοτικών παροχών (επιδόματα ασθένειας κ.λπ.) του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς.
- Ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων και περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.
- Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, των γυναικών και για τους άνω των 55 ετών.
Έκτακτο επίδομα:
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δικαιούχων του κοινωνικού επιδόματος που θα χορηγηθεί στο τέλος του χρόνου, υπό τον απαράβατο όρο να μην διαταραχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Αναμένεται να το λάβουν πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες, συνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ το ποσό –που θα προκύψει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων- ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης