Τελευταία Νέα
Πολιτική

H επιστροφή του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ μέσω Διαμαντοπούλου και Γερουλάνο – Μη αναστρέψιμη η κατολίσθηση ΣΥΡΙΖΑ

H επιστροφή του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ μέσω Διαμαντοπούλου και Γερουλάνο – Μη αναστρέψιμη η κατολίσθηση ΣΥΡΙΖΑ
Στο ΠΑΣΟΚ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υπόθεση αρχηγία θα διεξαχθεί μεταξύ του Χάρη Δούκα και του Νίκου Ανδρουλάκη...
Η Κεντροαριστερά βρίσκεται σε φάση ανασύνθεσης καθώς έχουμε αλλαγές τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Όσο βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση, απαντήσεις και λύσεις που ζητάει ο κόσμος δεν θα μπορεί να δώσει και έτσι η ΝΔ θα βρίσκεται μειούμενη αλλά πρώτη δύναμη.

Έχει δοκιμαστεί ο Ανδρουλάκης και έχει πλαφόν δυνατοτήτων

Στο ΠΑΣΟΚ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υπόθεση αρχηγία θα διεξαχθεί μεταξύ του Χάρη Δούκα και του Νίκου Ανδρουλάκη.
Όμως, θα πρέπει να πούμε ότι και οι δύο περιπτώσεις είναι δύσκολο να συντάξουν ένα αφήγημα που θα ενώσει την Κεντροαριστερά.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δοκιμαστεί, έχει δείξει ότι δεν μπορεί να εμπνεύσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έχουν φύγει από το κόμμα και έχουν πάει είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη ΝΔ.
Μπορεί μόνο να διατηρήσει μπετόν αρμέ τους υπάρχοντες ψηφοφόρους σε ένα πλαίσιο κλειστού κόμματος που δεν χωράει άλλες απόψεις και στελέχη που δεν είναι της γραμμής του.

Αβέβαιη η συμπεριφορά του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου αν βγει ο Δούκας

Όμως, και ο Χάρης Δούκας είναι ένα πρόσωπο που δημιουργεί ερωτηματικά αν θα μπορούσε να συσπειρώσει το κόμμα.
Μπορεί να έχει επαφές από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και να στρέφει το ενδιαφέρον του στο να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους αυτούς, όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 2 στους 3 ψηφοφόρους θέλουν το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί το Μεταρρυθμιστικό Κέντρο.
Δηλαδή να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο Χάρης Δούκας δεν μπορεί να το πράξει αυτό. Με άλλα λόγια, εάν η υπόθεση αρχηγία παιχθεί μεταξύ των δύο, τότε το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι κερδισμένο και να στραφεί ξανά προς την εξουσία.

Οι δύο λύσεις για κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ

Ο μόνος τρόπος το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει την «κυβερνησιμότητα» που έχει χάσει και να γίνει κόμμα εξουσίας όπως ήταν μέχρι το 2009, είναι να υπάρξει ένα πρόσωπο που θα κερδίσει σε όλα τα σημεία τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα κερδίσει πίσω το Κέντρο το οποίο έδωσε στη ΝΔ το μεγάλο 41%.
Και υπό αυτές τις συνθήκες και ασχέτως του παρελθόντος του καθενός, αυτή την πορεία είναι πιο εύκολο να την εγγυηθούν πρόσωπα που βρέθηκαν σε θέσεις ισχύος όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κραταιά πολιτική δύναμη.
Υπό αυτή την έννοια, οι περιπτώσεις των Διαμαντοπούλου-Γερουλάνου ακούγονται πιο δυνατές να δημιουργήσουν πρόβλημα στον Κ. Μητσοτάκη. Όμως, υπάρχει το πρόβλημα του να περάσουν στον δεύτερο γύρο.
Αν ξεπεραστεί αυτό και περάσει μία από αυτές τότε ο δρόμος είναι ανοικτός για μεγάλες αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ.

Το δίλημμα του ψηφοφόρου που θα πάει να ψηφίσει 6 Οκτωβρίου 2024

Σε κάθε περίπτωση, ο ψηφοφόρους που θα πάει να σταθεί έξω από τα εκλογικά κέντρα του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απαντήσει στο εξής ερώτημα:
Θέλει ένα κόμμα απλά να υπάρχει ή να κυβερνήσει και πάλι.
Το ΠΑΣΟΚ παρά τα μεγάλα του λάθη εδώ και 50 χρόνια παρουσίας του στην πολιτική σκηνή, παραμένει ένα κόμμα που έχει αφήσει αποτύπωμα στην Ελλάδα. Στην σημερινή κυβέρνηση, στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποτελούν τον εκτελεστικό βραχίονά της, άλλα στελέχη του είναι στενοί σύμβουλοι του Πρωθυπουργού.
Το ίδιο και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019.
Αυτό που λείπει από το ΠΑΣΟΚ είναι η συσπείρωση όλων αυτών σε ένα κόμμα και υπό έναν νέο αρχηγό…

Σε πορεία αργής διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την αυτονόμηση Πολάκη μέσα στο κόμμα παρόλο που η ηγεσία τον «επέστρεψε» στην Κ.Ο δεν θα εξελιχθεί ομαλά.
Και αυτό γιατί αντιδράει μία πολύ μεγάλη ομάδα στο κόμμα, οι 87, οι οποίοι δεν θέλουν την παρουσία Πολάκη στο κόμμα διότι θεωρούν ότι διώχνει ένα πολύ σοβαρό αριστερό κόσμο που ακόμα πιστεύει στο κόμμα.
Η ομάδα αυτή θα κινηθεί δυναμικά το επόμενο διάστημα τόσο στην Κεντρική Επιτροπή όσο και στο Καταστατικό Συνέδριο και μπορεί να αμφισβητήσει ανοικτά τον Στέφανο Κασσελάκη.

Απρόβλεπτος ο Πολάκης

Η έλευση του Νίκου Παππά στην προεδρία της Κ.Ο δίνει το δικαίωμα στον Κασσελάκη να ελπίζει ότι δεν θα χάσει την πλειοψηφία στην Κ.Ε και στο Συνέδριο, όμως, είναι απρόβλεπτος παράγοντας ο Π.Πολάκης που δεν μπορεί να «χωνέψει» ότι τον διέγραψε ο άνθρωπος που έφερε και έκανε αρχηγό στο κόμμα.
Έχουμε ξαναπεί ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι πτωτική και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να έχουμε νέες αποχωρήσεις από το κόμμα ή και διαγραφές, κάτι που θα μειώσει και την κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κασσελάκης θέλει να κάνει ένα νέο κόμμα, θέλει να το ονομάσει Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς όμως, υπάρχουν αντιδράσεις.
Θυμίζουμε ότι ο Συνασπισμός έγινε ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ο Κασσελάκης θέλει να επαναφέρει το όνομα αυτό…
Το κόμμα πλέον φλερτάρει με το μονοψήφιο ποσοστό και όλα δείχνουν ότι όσες αλλαγές να κάνει ο Κασσελάκης, η ανάκαμψη δεν θα έρθει.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης