Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πόλεμος μεταξύ όλων στο χάος του ΣΥΡΙΖΑ - Οι 87 με Πολάκη ζητούν καθαίρεση Κασσελάκη - Μυστική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής

Πόλεμος μεταξύ όλων στο χάος του ΣΥΡΙΖΑ  - Οι 87 με Πολάκη ζητούν καθαίρεση Κασσελάκη - Μυστική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής
Απαιτούνται 148 θετικές ψήφοι επί του συνόλου των 295 μελών για να περάσει η πρόταση μομφής
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ωρα κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον «πόλεμο» της ομάδας των «87» μαζί με τον Παύλο Πολάκη μέσω της πρότασης μομφής (με 99 υπογράφοντες) εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη με στόχο την καθαίρεσή του, να παραμένει ανοιχτός.
Μετά την πολύωρη χθεσινή πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που έγινε σε κλίμα συγκρουσιακό, τελικά σήμερα, Κυριακή 8/9,  διεξάγεται μυστική ψηφοφορία -από τις 10 το πρωί έως τις 13:00-, επί της πρότασης μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡIΖΑ, που θα κρίνει και τα επόμενα βήματα, δηλαδή εάν θα στηθούν εσωκομματικές κάλπες για αλλαγή ηγεσίας.
Ήδη,  ο Παύλος Πολάκης άνοιξε τα χαρτιά γνωστοποιώντας ότι θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

Μυστική ψηφοφορία μετά από...θύελλες - Ήττα Κασσελάκη από τους «87» και τον Πολάκη

Σε εξέλιξη ειναι από τις 10 το πρωί η μυστική ψηφοφορία σε κάλπη,  μόνο που ακόμη και αυτή η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, αφού τη στήριζε η πλευρά των «87», ενώ η πλευρά Κασσελάκη ήθελε ονομαστική ψηφοφορία.
Τελικά, με 122 ψήφους υπέρ και 90 κατά, πέρασε η πρόταση να είναι μυστική με κάλπη, η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.
Πρόκειται για μία πρώτη νίκη των «87» και του Παύλου Πολάκη επί της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης αρνήθηκε πεισματικά να οδηγήσει το κόμμα σε εσωκομματικές κάλπες.
Μέχρι το αποτέλεσμα αυτό, προηγήθηκε έντονη συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή το βράδυ του Σαββάτου 7/9, αφού διαφωνούσαν οι μεν, με τους δε, για τον τρόπο (μυστική ή ονομαστική), με τον κ. Κασσελάκη να φτάνει στο σημείο να βγαίνει από την αίθουσα εκνευρισμένος λίγο πριν τις 23:00 λέγοντας πως «όταν αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν, για να ψηφίσουν, θα γυρίσω».
Έτσι, η κάθε πλευρά επέλεξε για να επιχειρηματολολήσει τρία άτομα από κάθε πτέρυγα σχετικά με το πώς θα ψηφίσουν για να προκύψει η απόφαση για την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.
Από την πλευρά Κασσελάκη μίλησαν Παππάς, Σβίγκου, Τζάκρη και από την πλευρά των «87» που τάχθηκαν υπέρ της κάλπης οι Αλεξιάδης, Μαντζουράνης, Παναγιωτόπουλος.
Την πρόταση μομφής στήριξε, όπως δήλωσε στην ομιλία του, ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος διαμήνυσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος εφόσον περάσει η πρόταση μομφής.
Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου 7/9, αλλά δεδομένου ότι οι διαδικασίες κράτησαν έως τις 23:00, οδήγησαν στην μετάθεση της ψηφοφορίας για την Κυριακή 8/9.

Πρόταση μομφής

Για να περάσει η πρόταση μομφής κατά του προέδρου και να δρομολογηθούν καταστατικά διαδικασίες εκλογής θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50% συν μία ψήφο επί του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, που σημαίνει πως απαιτούνται επί του συνόλου των 295 μελών 148 θετικές ψήφοι.
Εφόσον περάσει η πρόταση μομφής, τότε διοργανώνεται έκτακτο συνέδριο με νέα σύνθεση μελών που θα αποφασίσει επί της διαδικασίας της εκλογής προέδρου, αλλά και για τις υποψηφιότητες. Επίσης, ως ανώτατο κομματικο όργανο έχει τη δυνατότητα ακομα και να ακυρώσει την εκλογική διαδικασία και να συνεχίσει η ίδια ηγεσία.


Ανοιχτός "πόλεμος"  Κασσελάκη με  Πολάκη

Μπορεί ο Κασσελάκης το προηγούμενο 24ωρο να έριξε «έριξε το γάντι» στους διαφωνούντες, χρησιμοποιώντας τη φράση «τέλος οι φράξιες και οι βαρωνίες» και να αρνήθηκε τις εσωκομματικές εκλογηές, ωστόσο, ο Παύλος Πολάκης στήριξε την πρόταση μομφής που κατατέθηκε κατά του Στέφανου Κασσελάκη και δήλωσε ότι θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.
Ο κ. Κασσελάκης , μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ανέφερε πως «δεν θέλω να ταλαιπωρήσω έναν καταταλαιπωρημένο κόσμο. Θέλω να τον σεβαστώ -γιατί κάποιος πρέπει επιτέλους να τον σεβαστεί. Είναι ένας κόσμος που τον Φεβρουάριο, στο Συνέδριο, είχε ακόμη αντοχές. Τώρα δεν έχει. Τώρα απλά εύχεται να τελειώνει αυτή η καθημερινή προσβολή προς την ψήφο του», αλλά και ότι «όσο ελκυστικό κι αν είναι να σηκώσεις το γάντι, τόσο σώφρον είναι κάποιες φορές να μην το σηκώσεις. Με τρώει το χέρι μου να το σηκώσω, το ομολογώ. Αλλά δεν θα το κάνω. Θα πάμε σε πλήρη τήρηση της νομιμότητας. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου, όπως προβλέπει το καταστατικό. Και θέλω να το δω να το κάνετε. Και θέλω να το δουν και οι πολίτες. Και να το κάνετε όχι κρυφά, αλλά κοιτώντας τους συντρόφους σας στα μάτια».
«Ο Στέφανος και καλό παιδί είναι, και φιλότιμο παιδί είναι, και καλές προθέσεις μπορεί να έχει, αλλά για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει. Η συνεχόμενη και σε ένα βαθμό εμμονική υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής, των προσωπικών του επιλογών, του πλούτου του, του γούστου του, της "επιτυχημένης” προσωπικής του πορείας, μέσω των κοινωνικών δικτύων και της τηλεόρασης, σκέπασε από την πρώτη μέρα κάθε προγραμματική θέση του κόμματος.
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούγονται στην κοινωνία γιατί τις σκεπάζει ο θόρυβος Κασσελάκη.
Ένας θόρυβος που ο ίδιος επιδιώκει και ο οποίος από ένα σημείο και μετά, φαίνεται να αποτελεί τον βασικό του στόχο.
Ο κόσμος μπορεί να βλέπει τον Κασσελάκη, αλλά δεν τον ακούει!», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα της συνεδρίασης ο Παύλος Πολάκης.
«Στηρίζω την πρόταση μομφής που κατατέθηκε κατά του Στέφανου Κασσελάκη» δήλωσε ο Παύλος Πολάκης στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και ανακοίνωσε στην ομιλία του ότι θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.
«Αν δεν περάσει η πρόταση παραμένω, αν χάσω παραμένω και δεν χρειαζόμαστε ένα κόμμα σαν της Ζωής Κωνσταντοποουλου. Οδήγησε μόνος σου το κόμμα σε εκλογές. Εγώ τον αριστερισμό τον πέρασα μικρός. Στηρίζω τη μομφή που κατατέθηκε», πρόσθεσε ο Παύλος Πολάκης.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά την επιστροφή Πολάκη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη, ο βουλευτής Χανιών με δήλωση που είχε κάνει στο περιστύλιο της Βουλής είχε δείξει πως δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στην αμφισβήτηση της ηγεσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης