Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σενάριο από το μέλλον - Η ΝΔ μπορεί να συγκυβερνήσει με δεξιό κόμμα με επικεφαλής τον Νίκο Δένδια - Όλο το παρασκήνιο στο ΒΝ

Σενάριο από το μέλλον - Η ΝΔ μπορεί να συγκυβερνήσει με δεξιό κόμμα με επικεφαλής τον Νίκο Δένδια - Όλο το παρασκήνιο στο ΒΝ
Το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ με δεξιό κόμμα αλλά ... χωρίς Μητσοτάκη
Ένα σενάριο από το μέλλον εξετάζουν πολιτικοί αναλυτές βλέποντας ότι το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα οδηγείται σε αδιέξοδο και τέλμα.
Κεντρικός πυρήνας του σεναρίου είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία διάγει μία φθίνουσα πορεία χωρίς να μπορεί να λύσει τα προβλήματα των πολιτών κάνοντας αυτό που πάντα έκανε καλύτερα: διαχείριση του πολιτικού κόστους και επικοινωνία.

Τελευταία θητεία για Μητσοτάκη

Έχουμε ξαναγράψει ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα κάνει αυτή την τελευταία θητεία μέχρι το 2027 και δεν θα μπορέσει να βγει ξανά πρωθυπουργός.
Μπορεί να φέρει πρώτο κόμμα τη ΝΔ αν και αποδεκατισμένη αφού με δυσκολία θα ξεπεράσει το 28%, όμως, τα πολύ σημαντικά θα έρθουν μετά τις εκλογές.
Η άρνηση του Νίκου Δένδια να βγει εκτός παιχνιδιού και να συνταξιοδοτηθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας αλλάζει τον σχεδιασμό του Μαξίμου αλλά βάζει πλέον και ένα νέο σενάριο στο τραπέζι:
τη σύγκλιση της ΝΔ με ένα δεξιό κόμμα προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση το 2027.

Κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν θα θελήσει να συνεργαστεί με τη ΝΔ

Η κατάσταση έχει ως εξής: Το ΠΑΣΟΚ θα έχει ένα νέο αρχηγό στις 13 Οκτωβρίου αλλά μπορεί να είναι πάλι επικεφαλής ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Το ΠΑΣΟΚ ελέω διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για να μπορέσει να κερδίσει ψηφοφόρους θα πρέπει να ασκήσει σκληρή κριτική.
Ειδικά αν βγει ο Χάρης Δούκας που θα έχει στήριξη από το αριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, θα δούμε πολύ σκληρή αντιπολίτευση.
Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ για να επιβιώσει πλέον και να αναπτυχθεί θα πρέπει να πείσει τον κόσμο ότι είναι το αντίπαλο δέος του Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ όντας αξιωματική αντιπολίτευση θα ασκήσει σκληρή κριτική μέχρι το 2027

Όμως, αυτή η σκληρή στροφή εξασθενεί πολύ και το σενάριο της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ το 2027.
Αν και ποτέ δεν περίμενε κανείς το 2012 να συγκυβερνήσουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, έγινε.
Και ήταν καταστροφικό για το ΠΑΣΟΚ που έφτασε να φυτοζωεί στο 4-5%.
Το ΠΑΣΟΚ μέσα από αυτό το κλίμα που θα έχουμε το 2027, όπου η αυτοδυναμία της ΝΔ θα είναι αδύνατη, θα προσπαθήσει να μείνει απέξω από κάθε συζήτηση.

Ακόμα και η Διαμαντοπούλου του Κέντρου δεν θα θελήσει συνεργασία με Μητσοτάκη

Είναι σίγουρο ότι οποιοσδήποτε βγει πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ, δεν θα θελήσει να συνεργαστεί με τον Κ.Μητσοτάκη.
Ο Ανδρουλάκης διότι επί ημερών του παρακολουθούντο το τηλέφωνό του, ο Χάρης Δούκας διότι απευθύνεται σε ένα πιο αριστερόστροφο κοινό, ο Παύλος Γερουλάνος διότι μιλάει για ένα αυτόνομο ΠΑΣΟΚ.
Θα βάλουμε μόνο μία υποσημείωση για την Αννα Διαμαντοπούλου διότι είναι πιο κοντά πολιτικά στον Κ. Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σίγουρο το ΠΑΣΟΚ με οποιονδήποτε πρόεδρο θα απαιτήσει να μην είναι Πρωθυπουργός ο Κ.Μητσοτάκης στο νέο σχήμα.

Το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ με δεξιό κόμμα χωρίς Μητσοτάκη

Όμως, το σενάριο που πλέον εξετάζουν στο Μαξίμου και στα πολιτικά γραφεία είναι η ΝΔ να συγκυβερνήσει με ένα δεξιό κόμμα.
Είναι σίγουρο ότι ο Κ. Μητσοτάκης ως πρόεδρος του πρώτου κόμματος το 2027 θα θελήσει να τα βρει πρώτα με το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρεί ότι έχει στενή συγγένεια αφού έχει τραβήξει πολλά στελέχη του σε θέσεις εξουσίας.
Όμως, όπως είπαμε, το πιθανότερο είναι να βρει κλειστές πόρτες.
Αναγκαστικά θα πρέπει να μιλήσει και με τα δεξιά κόμματα, ειδικά αυτά που έχουν αφήσει ανοικτή πόρτα στη ΝΔ.
Ένα από αυτά τα κόμματα, το οποίο στηρίζεται κιόλας από δυνατούς επιχειρηματικούς κύκλους, είναι το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η Φωνή Λογικής.
Εκλογικοί αναλυτές θεωρούν ότι, όπως ξεπέρασε το όριο του 3% και μπήκε στην ευρωβουλή, το κόμμα αυτό μπορεί να ξεπεράσει και το 5% στις εθνικές εκλογές.

Η δυναμική της Αφροδίτης Λατινοπούλου

Να διεμβολίσει δηλαδή την δυναμική που ανέπτυξε ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση και να τραβήξει πάνω της και ψηφοφόρους από το κόμμα ΝΙΚΗ το οποίο δεν ακούγεται πουθενά.
Η κ. Λατινοπούλου προέρχεται από τη ΝΔ, συνομιλεί τακτικά με τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, έχει άκρες σε σοβαρούς επιχειρηματίες που βλέπουν ότι μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στο εγγύς μέλλον.

Ο Δένδιας ως υποψήφιος Πρωθυπουργός σε περίπτωση δεξιάς συγκυβέρνησης

Όμως, και η κ. Λατινοπούλου δεν θα συμφωνήσει να μπει σε συνεργασία με τη ΝΔ αν δεν φύγει από το προσκήνιο ο Κ. Μητσοτάκης.
Είναι άλλωστε, ο πολιτικός που απογοήτευσε τη δεξιά βάση όσο κανείς, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και παρακούοντας βουλευτές και στελέχη που τού έλεγαν ότι αυτό θα κοστίσει.
Το έζησε στο πετσί του στις ευρωεκλογές όπου έχασε ένα τεράστιο μέρος της εκλογικής του δύναμης.
Με λίγα λόγια η κ. Λατινοπούλου δεν μπορεί να συνεργαστεί με Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη και θα απαιτήσει έναν Πρωθυπουργό με δεξιό πρόσημο και αυτή τη στιγμή, ο μόνος που υπάρχει με αυτό το προφίλ είναι ο Νίκος Δένδιας.

Στηρίζεται και από κεντροαριστερούς και από δεξιούς μέσα στη ΝΔ…

Ο οποίος, να πούμε ότι αγνοεί παντελώς τις διαρροές για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ετοιμάζεται για την αρχηγία της ΝΔ που θα ανοίξει αναγκαστικά μετά το 2027 και σε περίπτωση δεξιάς συγκυβέρνησης αποτελεί το φαβορί για Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής.
Και όπως μαθαίνουμε στηρίζεται από αρκετά κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά στελέχη, και δεξιάς προέλευσης και κεντροαριστερής…
Μάλιστα, κάποιοι κάνουν λόγο για μεγάλο deal μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων!
Σημαντική υποσημείωση: Δένδιας και Λατινοπούλου συμφωνούν ότι στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα πρέπει να πάει ένας – και μόνο – ένας:
Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης