Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταϊκούρας: Κατασκευάζονται ή δρομολογούνται 32 φράγματα, συνολικού προϋπολογισμού 955 εκατ. ευρώ - Στη χώρα λειτουργούν πάνω από 170

Σταϊκούρας: Κατασκευάζονται ή δρομολογούνται 32 φράγματα, συνολικού προϋπολογισμού 955 εκατ. ευρώ - Στη χώρα  λειτουργούν πάνω από 170
"Tα φράγματα αποτελούν βασικούς πυλώνες για την ασφάλεια της υδατικής μας διαχείρισης, την αγροτική παραγωγή, την ύδρευση, την παραγωγή ενέργειας και την προστασία από τις πλημμύρες, τόνσιε ο Χρ. Σταϊκούρας
Στη χώρα μας λειτουργούν πάνω από 170 σημαντικά έργα φραγμάτων, ενώ δρομολογούνται ή κατασκευάζονται σε όλη την επικράτεια 32 με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 955 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Φραγμάτων και Ταμιευτήρων που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων (ΕΕΜΦ) τόνισε ότι τα φράγματα αποτελούν βασικούς πυλώνες για την ασφάλεια της υδατικής μας διαχείρισης, την αγροτική παραγωγή, την ύδρευση, την παραγωγή ενέργειας και την προστασία από τις πλημμύρες.
Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι προωθείται η υλοποίηση μεγάλων έργων φραγμάτων και συνοδών δικτύων μεταφοράς του νερού προς εκμετάλλευση.
Όπως είπε, «το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει υπό κατασκευή 18 φράγματα, με προϋπολογισμό 329 εκατ. ευρώ. Υπό μελέτη-δημοπράτηση, ως δημόσιο έργο ή με ΣΔΙΤ, έχει 14 φράγματα, με προϋπολογισμό 626 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, προωθεί, σε όλη την επικράτεια, 32 φράγματα, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 955 εκατ. ευρώ».
Τα παραπάνω έργα, πρόσθεσε ο υπουργός, «θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων μας για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών σε νερό και παράλληλα αποτελούν μοχλό ανάπτυξης που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της χώρας μας στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως πρόσφατα ανατέθηκαν για κατασκευή έργα στρατηγικής σημασίας, όπως:
-Τα έργα «Κατασκευής Φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων», προϋπολογισμού ύψους 98 εκατ. ευρώ, για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού στη Λέσβο.
-Τα έργα για την «Κατασκευή Ταμιευτήρα στη θέση Αγιόκαμπος – Λιβαδότοπος Νομού Λάρισας», προϋπολογισμού 19,1 εκατ. ευρώ, για την άρδευση της περιοχής.
-Σε προωθημένο στάδιο ανάθεσης βρίσκεται ο διαγωνισμός για το έργο «Κατασκευή Συμπληρωματικών Έργων Ταμιευτήρια Μπραμιανού, Αντιπλημμυρικών Έργων Γρα Λυγιάς και Φράγματος Μύρτου Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης», προϋπολογισμού 53,5 εκατ. ευρώ.
-Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, ύψους 170 εκατ. ευρώ, για το φράγμα Πλατύ στην Κρήτη, το οποίο θα εξασφαλίσει την ύδρευση του Ρεθύμνου και την άρδευση 45.000 στρεμμάτων στη Μεσσαρά Ηρακλείου.
Αφού εξήγησε ότι η υλοποίηση τέτοιων έργων απαιτεί σημαντικούς πόρους, πρόσθεσε πως η παράλληλη προώθηση και μέσω Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα αποτελεί εργαλείο για την βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων, την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των απαιτήσεων και την ταχύτερη υλοποίηση αυτών.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, σημαντικά έργα φραγμάτων και δικτύων, τα οποία προωθούνται μέσω ΣΔΙΤ είναι:
-το Φράγμα του Ενιπέα και δίκτυα διανομής νερού (άρδευση και ύδρευση) στη Θεσσαλία.
-η αξιοποίηση υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη ποταμού στα Χανιά.
-φράγματα για Ύδρευση στην Κέρκυρα.
-το Φράγμα Αλμωπαίου για άρδευση στην Πέλλα.
Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι μια από τις 13 χώρες της Ευρώπης που έχει έναν ολοκληρωμένο Κανονισμό Ασφάλειας Φραγμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης